Konstiga upptäckter vid renoveringar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Ska du renovera ett gammalt hus? Då finns det en chans att du hittar något bakom väggarna, under golven eller kanske på vinden. Här är kusliga, fantastiska och udda upptäckter folk gjort när de renoverat.

Häxbrygd upptäcktes i Greenwich

Under en renovering som ägde rum 2009 i Greenwich, London, hittades en häxbrygd från 1600-talet. Inuti flaskan fanns urin, fingernaglar och en liten skinnbit klippt som ett hjärta, genomborrad av en nagel. Under 1600-talets häxskräck sades det att om en man misstänkte att hans fru var häxa skulle han koka en brygd med hennes urin, fingernaglar och hår.

Foto: Bystored.com

Dollarsedlar

En betydligt trevligare upptäckt gjordes i Ohio, USA. När Bob Kitts renoverade sitt badrum fann han en riktig skatt, nämligen 182 000 dollar. Pengarna kom troligtvis från den stora depressionen (lågkonjunkturen i New York 1929), då någon hade gömt pengarna för att spara dem. För Bob var det viktigt med ett rent samvete och han ville därför ge tillbaka pengarna till den tidigare ägaren, men mot en procent av skatten förstås. Bob ville ha 40 % av pengarna, men den tidigare ägaren ville bara ge 10 %. När ytterligare en man blandade sig i – Patrick Dunne, en framgångsrik affärsman som så småningom visade sig vara den rättmätige ägaren till pengarna, drog en stor rättegång igång. Det blev bara en liten slant kvar åt de inblandade, efter att alla rättegångskostnader var betalda. Det lönar sig inte alltid att vara ”the good guy”.

Ett dolt kassavalv

Ett par i Arizona höll på med en köksrenovering när de hittade en mystisk kod skriven inuti ett köksskåp. Först tänkte de inte särskilt mycket på det, mer än att de (lyckligtvis) sparade koden. Men ett tag senare hittade de något ännu mer intressant. Under några golvbrädor upptäckte de ett dolt kassavalv – med kodlås. De lyckades få upp luckan och hittade en skatt. Inuti valvet låg inte mindre än 50 000 dollar, en flaska bourbon från 1960 och ännu fler konstiga ledtrådar. Det låg en bok i valvet med markerade cirklar över vissa ord, ett bingokort med endast tre nummer och en karta över staden Mesa i Arizona som hade markerats med ett stort kryss. Men paret hittade ingenting mer.

Foto: Bystored.com

Madonnastaty

I vår Facebookgrupp Inredning & Bygg har många svenska husägare gjort intressanta upptäckter. En kvinna hittade en gammal Madonna-staty under golvet när hon renoverade sitt hus i London. Det var förhållandevis vanligt förr i tiden, Madonna-statyer lades in i huset för att ge beskydd. 

Flera personer har hittat gamla mynt under trösklar, vilket också var vanligt förr i tiden, det skulle ge huset och dess invånare lycka. Andra upptäckter är barnskor och man gömde barnskor förr för att det skulle födas många barn i huset. Vanliga saker som renoverare har hittat är brännvin, gamla vykort och dagstidningar.

Tips!

Ska du själv renovera? Lämna då en hälsning till framtida personer som renoverar. Tänk vad roligt att hitta något minne från en svunnen tid, oavsett om det är en dagstidning, ett skrivet brev eller ett USB-minne.

Relaterade artiklar