Förhandla om bolåneräntan

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

När du förhandlar om räntan förhandlar du egentligen om bolånet för att få en lägre månadskostnad. I och med att Riksbanken höjer styrräntan kan det vara aktuellt att försöka få ner räntan, även om banken måste förhålla sig till det rådande finansiella läget.

Du är en värdefull kund

Kom ihåg att banken behöver dig som kund, om de inte kan möta dina behov kan du alltid byta bank. Det är något att ta med dig när du ska förhandla om bolånet. Ett tips är därför att prata med tre andra banker innan du börjar förhandla med din egen. Fråga bankerna vad de kan erbjuda dig om du bestämmer dig för att byta bank. När du förhandlar med banken är det i huvudsak två saker du kan göra: förhandla ner räntan och få en ränterabatt eller omförhandla bolånet helt och hållet och ändra villkoren till din fördel.

Därför vill banken ha dig som kund

En kund mer eller mindre – hur viktig är jag egentligen för banken? Ta det här exemplet: Du tar ditt första bolån när du är 25 år, lånet är på 1 miljon kronor och du har en ränta på 5 %. Utan att ens räkna med amorteringen kommer banken tjäna 50 000 kronor per år. Väljer du att ha samma bank tills du är 75 år kommer banken ha tjänat cirka 2,5 miljoner kronor på att ha dig som kund. Så viktig är du för banken.

Räntesats eller ränterabatt?

Var uppmärksam när du förhandlar med banken så att du vet om er överenskommelse avser räntesatsen eller en ränterabatt. En del konsumenter kan uppfatta det som att banken har avtalat om en ny räntesats och att banken då är bunden till den nya räntesatsen. Banken menar många gånger att de inte har förhandlat om en ny räntesats utan om en ränterabatt som gäller i förhållande till den ränta som gällde vid utbetalningstillfället, eller när lånet binds om. Se därför till att du har skriftligt bevis om avtalet gäller räntesats.

Använd flera tjänster

Banken tjänar på att du är en helhetskund som använder flera av bankens tjänster. Om du vill förhandla till dig bättre villkor för bolånet är det därför bra att sälja in dig. Till exempel är det bra för banken om du samlar ditt sparande och dina försäkringar hos dem samt att du använder samma bank till ditt företaget (om du är företagare).

Binda eller inte?

Vi befinner oss inte i de säkraste tider när det kommer till bolåneräntan eftersom styrräntan gått upp och förväntas stiga ännu mer kommande åren. Att binda bolånet nu kommer därför innebära en högre ränta än tidigare, däremot finns det möjlighet att binda en del av lånet eller välja en bindningstid på ett år. Fundera på det här om du ska binda:

  • Hur känslig är du för en räntehöjning? Om du har en stabil ekonomi som klarar eventuella räntehöjningar är det förmodligen bättra att välja rörligt. Vill du veta exakt vad du ska betala varje månad kan det vara värt att betala lite mer för fast ränta.
  • Vill du kunna byta bank? Om du vill vara flexibel och ha möjlighet att byta bank kan det vara bra att inte binda lånet för lång tid. Väljer du tre månaders bindningstid kan du snabbt ändra dig.

5 tips inför förhandlingen

  1. Varje procent gör skillnad. Även om det kan verka som en liten rabattprocent kommer det göra stor skillnad i det långa loppet.
  2. Kontrollera rabattens giltighetstid. Det här är väldigt viktigt, annars riskerar du att betala mycket pengar när rabatten väl löper ut.
  3. Kontrollera ekonomin. Se till att du håller dig à jour med dina pengar – ha koll på ekonomin och kontrollera bostadens värde – det är bra punkter inför mötet med banken.
  4. Ta dig tiden. Se till att du har tid för förhandlingen och förbered dig. Ju bättre ekonomiskt ställt du har det och ju bättre du kan visa att du är pålitlig, desto bättre grund för förhandlingen.
  5. Använd de andra bankerna till din fördel. Har du fått erbjudanden från de andra bankerna? Då ska du förstås ta upp det under förhandlingen – spela ut bankerna mot varandra för att pressa ner räntan.

Relaterade artiklar