Kontantinsats – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~1 minuter

De flesta som ska köpa bostad tar ett bolån för att finansiera köpet. Men bolånet täcker endast upp till 85 % av bostadens värde. Det betyder att du själv måste stå för resterande 15 %, det kallas för kontantinsats.

Därför behövs kontantinsats

Det kan verka konstigt att man inte får låna hela beloppet för bostaden, den står ju ändå som säkerhet för lånet. Men det finns en anledning. Eftersom värdet på en bostad kan höjas och sänkas behöver banken en ökad säkerhet i form av en kontantinsats. Skulle bostadsvärdet sjunka med 15 % har banken den prisskillnaden i säkerhet i form av kontantinsatsen. Vanligtvis finansierar man kontantinsatsen med sparat kapital eller med vinsten från en tidigare bostadsförsäljning. Men det är även möjligt att ta ett blancolån (ett lån utan säkerhet som därför har högre ränta) för att täcka kostnaden.

Kostnadstabell för kontantinsats

LånestorlekKontantinsats (15 %)
1 miljon150 000 kronor
1,5 miljoner225 000 kronor
2 miljoner300 000 kronor
3 miljoner450 000 kronor
4 miljoner600 000 kronor

Vanliga frågor och svar

Kontantinsatsen är den summa du betalar från egen ficka när du köper en bostad. Bolånet får enligt svensk lag endast uppgå till 85 % av bostadens värde. Anledningen till att kontantinsats används beror på att banken behöver ha en säkerhet om bostadsvärdet skulle sjunka, för att inte riskera att förlora pengar.

Kontantinsatsen är en kostnad du själv måste betala för bostaden eftersom banken endast lånar ut 85 % av bostadens värde. Handpenningen ligger på 10 % och betalas till fastighetssäljaren via mäklarens klientmedelskonto. Handpenningen används som en försäkring till säljaren om att du kommer genomföra köpet.

Kontantinsatsen betalas ett par dagar efter att du skrivit kontrakt med säljaren. Övriga kostnader för fastigheten betalas på tillträdesdagen, alltså den dag då nyckelöverlämningen sker.

Enligt svensk lag får banken endast låna ut upp till 85 % av bostadens värde i bolån.

Du kan använda sparade pengar, finansiera kontantinsatsen med vinstpengar från en tidigare bostadsförsäljning eller ta ett blancolån.

Den är lika stor som när du köper ett hus, 15 %.