Därför ska du ha en underhållsplan

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

När du köpt ett hus är det bra att göra en underhållsplan, den innehåller en plan för husets framtida underhållsbehov, exempelvis fasadmålning och fönsterbyte. Du undviker oväntade utgifter om du har en plan – här går vi igenom vad som är bra att veta när det kommer till underhållsplan.

Budgetera för framtiden

Ett av huvudsyftena med en underhållsplan är att du ska spara pengar inför framtida underhållsrenoveringar. Om du inte har en plan är det lätt att missa sådant som behöver bytas ut eller förbättras med tiden. Börjar du spara redan när du köper huset kommer det inte märkas särskilt mycket på din ekonomi. När det väl är dags för kostsamma renoveringar har du den budget som krävs. Innan du kan göra en budget behöver du veta vilken typ av underhåll som kan komma att behövas i framtiden. Det är därför bra att anlita en besiktningsman.

Utför en besiktning – få koll på läget

En besiktning är praktiskt om du bor i en äldre villa eftersom renoveringsbehovet då är större än för nyare bostäder. Fördelen med att utföra en besiktning är att du inte bara får reda på det nuvarande skicket, du får dessutom en åtgärdsplan som är listad utifrån vad som är mest prioriterat. En besiktning kostar cirka 8 000 – 10 000 kronor för en normalstor villa. Om du köper ett hus kan det därför vara bra att kontrollera med säljaren om det relativt nyligen utförts en besiktning.

Det här bör underhållsplanen innehålla

I regel är sådant som du behöver göra med huset mer sällan än en gång per år underhåll och sådant du gör oftare är drift, till exempel att byta lampor eller klippa gräset. Det är bra att känna till husets historik och när tidigare underhåll utfördes, det kan du ofta fråga den tidigare säljaren eller mäklaren om. Om taket byttes för 25 – 30 år sedan kommer det snart bli dags för nytt takmaterial. Här är ett exempel på hur en underhållsplan kan se ut:

ÅtgärdPrioritetAkutInom 3 årInom 5 årInom 10 årInom 20 år
Laga stuprännorHög5 000 kronor    
Byta till bergvärmeHög 200 000 kronor   
Byta fönsterMedel   150 000 kronor 
TakbyteLåg    180 000 kronor
FasadmålningLåg  70 000 kronor  
Renovering av avloppMedel  100 000 kronor  
KöksrenoveringLåg   250 000 kronor 

En underhållsplan kan även se ut så här:

ÅtgärdEnhetStyckprisIntervall
Olja altanenm280 kronor2 år
Sota kaminenStyck600 kronor3 år
Byta takm2800 kronor20 år
Dräneringm2 (löpmeter, 2 meters djup)3 000 kronor25 år

När du sammanfattat all typ av underhåll som kommer behövas i framtiden kan du enklare räkna ut hur mycket du behöver spara varje månad. Om du behöver byta taket inom 20 år och behöver 180 000 kronor behöver du exempelvis spara 750 kronor i månaden i 20 år för att spara ihop den summan. Lägg ihop alla kostnader så vet du vad du behöver lägga undan varje månad för att ha tillräckligt med pengar den dagen som du behöver utföra renoveringen. Vanligtvis handlar det om cirka 2 000 – 4 000 kronor (varierar lite beroende på husets behov). Ett tips är att öppna ett räntekonto där du sparar, då får du högre sparränta än för ett vanligt transaktionskonto.

Pris för underhållsplan varierar mycket beroende på fastighetens skick, storlek och typ.

Få hjälp med renoveringar

När det väl är dags att utföra en åtgärd är det viktigt att du jämför offert från hantverkare så att du får ett bra pris. Via vår offerttjänst kan du enkelt skicka in din offertförfrågan och matchas med experter i ditt område. Du får sedan tillbaka offerter som du kan jämföra i lugn och ro. Vår tjänst är helt gratis att använda.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det är en plan för framtida underhållsrenoveringar av en fastighet. Planen informerar om vilka åtgärder som behöver utföras, när de behöver utföras och vad de kommer att kosta.

Åtgärden, när den ska utföras, hur ofta den ska upprepas samt vad den kostar.

Om du inte vet vad fastigheten kommer att behöva för typ av underhåll kan det vara bra att utföra en besiktning först. Sedan gör du en tabell med alla åtgärder, deras prioritet, vilket intervall de behöver utföras samt vad de kommer att kosta. När du har koll på tidsplan och kostnader kan du enkelt räkna ut vad du behöver spara varje månad.

Det beror på just din underhållsplan. I regel är det bra att lägga undan cirka 2 000 – 4 000 kronor i månaden för framtida underhållsrenoveringar.

Det varierar mycket beroende på fastighetstyp och skick. En äldre byggnad i stort renoveringsbehov kräver både mer tid och kunskap från den som utför besiktningen. Ett prisexempel är cirka 20 000 – 50 000 kronor för flerbostadshus och bostadsrätter (2 500 kvm). Det kan vara så stor skillnad som 5 – 40 kronor per m2 att ta fram en underhållsplan.

Relaterade artiklar