Renoveringar som höjer värdet på bostaden

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Enligt många mäklare finns det vissa saker som höjer värdet på en bostad mest: nyrenoverat badrum och kök, nymålade ytskikt och kostnadseffektiv uppvärmning. Här går vi igenom vad du själv kan göra för att höja värdet på hus inför en försäljning, samt vilka renoveringar du bör hoppa över.

Enklare och mindre renoveringar

Det viktigaste när du ska fräscha upp hemmet inför en försäljning, är att säkerställa att alla ytskikt är hela och rena. Här är några saker som är värda att renovera innan försäljning:

 • Väggar. Väggarna kan enkelt fräschas upp genom ny målarfärg. Beroende på om du har tapeteter i nuläget eller endast målade gipsväggar, kan arbetet vara olika svårt. Gamla tapeter ska rivas bort och väggen bör slipas, då får du ett fint och professionellt slutresultat. Måla väggarna i en neutral färg. Det underlättar för potentiella köpare att visualisera sina egna möbler och sin egen stil i hemmet. Vita väggar är praktiskt i hemmet, men i kök och sovrum kan du med fördel välja en annan färg, exempelvis grå, grönblå eller liknande. Du kan även tapetsera, men det innebär mer jobb och det är i så fall bäst att välja en ganska neutral tapet.
 • Golv. Du kanske inte vill lägga pengarna på helt nya trägolv. Däremot kan du låta en golvslip gå över parketten, på så vis blir golvet som nytt igen. Alternativ kan du måla om eller omlackera äkta trägolv. I badrum med våtrumsmatta är det också möjligt att måla mattan med en lämplig våtrumsfärg.

Här kan du köpa golvmaterial

golvpoolen
Golv, kakel och badrum på nätet.
Till hemsidan
Visa Mastercard
 • Kakel och fogar. Smutsiga och trasiga fogar ger ett tråkigt intryck. Skrapa bort den gamla fogen och lägg i ny fogmassa. Då får hela kaklet ett fräschare utseende. Tvätta även av kaklet ordentligt. Är kaklet utdaterat? Det går att måla kakel vilket kan ge badrum och stänkskydd i köket ett helt nytt utseende. Vill du inte lägga ner det arbetet kan du istället köpa färdig kakeldekor och klistra upp det på kakelplattorna.
 • Lister och trösklar. Slitna, skavda och fula trösklar och lister bör bytas ut. Det är lite pilligt att byta lister men det är inte svårt. Använder du de gamla listerna som mall är du dessutom säker på att få exakta mått. Du kan även måla om de gamla listerna för att förnya utseendet.
 • Kärvande dörrar. Tröga fönster och dörrar bör repareras. Att dörrar och fönster kärvar kan ofta bero på att träet blivit fuktigt och svällt, vilket gör att dörren eller fönstret blir större än hålet. Ibland kan det fungera med att gnida ett stearinljus mot den del av träet som kärvar. Fungerar inte det kan du behöva hyvla eller slipa ner träet.
 • Detaljer. Bostaden känns ofta uppfräschad genom enkla medel: som att måla väggarna vita, byta beslag och handtag på köksluckor och spackla igen spikhål.

Ari läderbeslag

Moderna och snygga handtag till lådor och skåp – se fler alternativ hos Barahandtag

Pris: 89 kr LÄS MER / KÖP

Det är även viktigt att laga trasiga och uppenbara fel som till exempel trasiga lampor, skadade kakelplattor och droppande kranar.

Större renoveringar

Det kan vara svårt att veta hur mycket pengar du ska lägga på en renovering inför en försäljning. Vilken summa du ska lägga beror på hur det generella skicket ser ut. Ett nedgånget hus med renoveringsbehov lönar sig sällan att totalrenovera eftersom köparen förmodligen själv vill renovera. Men säljer du en bostad i ett attraktivt område kan det vara värt att lägga lite mer pengar på renovering, särskilt om boendet är i bra skick. Det kan exempelvis vara lönt att investera i ett nytt kök och badrum. Du behöver inte välja de dyraste materialen eller renovera allt. Men det kan vara värt att sätta vitt kakel i badrummet och byta ut kökets luckor.

Om du har en öppen planlösning kan det vara värt att sätta in någon skiljevägg. Då kan du helt plötsligt sälja boendet med ett extra rum. Du behöver inte bygga upp helt nya innerväggar, det kan räcka med en industriell glasvägg som delar upp ett större sovrum i två delar. Ett extra sovrum är vanligtvis en fördel eftersom boendet helt plötsligt kan användas av fler personer och på fler sätt.

Sätt upp en skiljevägg eller en ny innervägg så kan du sälja bostaden med ett extra rum, vilket kan höja bostadsvärdet.

När det inte lönar sig

När du utför arbeten som förbättrar bostaden kan de i vissa fall vara avdragsgilla. Renoveringarna delas upp i två grupper: grundförbättringar (kan ge avdrag på hela utgiften) och förbättrande reparationer (kan ge avdrag för en del av utgiften).

AvdragstypGer avdrag för
Avdrag för hela utgiftenOm du bygger nytt, ändrat planlösningen eller bygger till får du göra avdrag på hela utgiften. Du får även göra fullt avdrag på utgifter för helt ny utrustning (som inte tidigare fanns i bostaden). Oavsett när du utförde åtgärderna är de ändå avdragsgilla. Exempel på arbeten som är helt avdragsgilla: du har ändrat planlösningen, till exempel flyttat köket. Andra exempel är att du installerat en tvättmaskin där inte tidigare fanns någon.
Avdrag för en del av utgiftenOm du byter ut något som redan innan fanns i bostaden får du avdrag för en del av utgiften. Om du renoverar men utan att förändra planlösningen, kan du också få avdrag för en del av utgiften. Exempel på arbeten som delvis är avdragsgilla: byte av handfat, tapetsering eller målning av väggar och byte av köket.
Inget avdragExempel på arbeten som inte ger något avdrag: din egen arbetsinsats, verktygsinköp, reparationer som är utförda mer än fem år innan försäljningen och delar av utgiften som du fått i ROT-avdrag.

Hallen – besökarens första och sista intryck

Det är lätt hänt att man glömmer bort hallen eftersom man ofta fokuserar på större renoveringar som kök och badrum. Men eftersom hallen är det första rummet besökaren möter och även det sista rummet innan besökaren går, är det värt att lägga lite extra krut här. Se till att hallen känns varm, ljus och inbjudande. Om hallen känns mörk och trång finns det risk att besökaren tänker att hela bostaden känns mörk – vilket kan påverka besökarens uppfattning redan innan hen gått igenom hemmet.

I hallen kan det vara bra att antingen måla om eller tapetsera – väljer ljusa och neutrala färger. Utdaterad 80-talsarmatur bör bytas ut, det finns bra priser på taklampor hos exempelvis IKEA eller Inredningsvaruhuset. Här kan du hitta stilrena plafonder som ger bra ljusflöde. Se även om du kan förbättra förvaringen i hallen. Om du i nuläget endast har krokar för jackor finns det risk att hallen snart blir stökig och rörig. Sätt istället upp en hatthylla, en liten bänk under och hängförvaring. Då ser det ordningsamt ut.

Köp dina lampor här

Hitta en expert som kan hjälpa dig med renoveringarna

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 377 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Köks- och badrumsrenoveringar är de mest värdeökande renoveringarna för hus.

Den genomsnittliga värdeutvecklingen på hus i Sverige är cirka 30 %. Det är siffror som Fastighetsbyrån tagit fram med hjälp av Svensk Mäklarstatistik.

Det beror på husets generella skick. Är hela huset i renoveringsbehov är det sällan lönt att lägga flera hundratusen kronor på en köks- eller badrumsrenovering. Men om bostaden är i fint skick men med utdaterat kök och badrum, kan det vara värt att lägga några tusen på att förbättra det. Du behöver inte göra en totalrenovering, ibland räcker det med nya köksluckor, en ny bänkskiva och nymålade väggar.

Generellt sett ökar värdet på huset om det finns en pool med cirka 3,5 %. Hur stor värdeökning beror på var i landet du bor.

Vanligtvis höjs värdet på huset om fiber är installerat. Men samtidigt kostar anslutningsavgiften minst 24 000 kronor. Bor du i ett område där ingen fiber är indraget kostar det betydligt mer.

Om du byggt ut, byggt nytt eller förändrat planlösningen, är renoveringarna helt avdragsgilla. Du kan få avdrag för en del av utgiften om du bytt ut ett befintligt material eller en befintlig sak i hemmet som förbättrar funktionen, till exempel byte av handfat eller nymålade väggar.

Det kan vara värdehöjande att sätta upp en ny innervägg och på så sätt skapa ett till rum i lägenheten. Andra saker som är bra att renovera är alla ytskikt – se till att alla väggar och golv samt lister är i gott skick. Det ger ett bra helhetsintryck.

Det beror på bostadens skick. I många fall lönar dig sig med renoveringar upp till 20 000 kronor. Det kan handla om att alla väggar målas i neutrala färger, att man byter ut trasiga lister och byter plastmattor mot trägolv. Även om nyrenoverade badrum och kök ofta höjer värdet, kan det ibland vara bättre att sälja i befintligt skick. De nya ägarna vill många gånger ändå sätta sin egen prägel på just kök och badrum.

Ja, det går bra men om du ständigt köper, renoverar och säljer, kan Skatteverket bedöma det som en näringsverksamhet.

Slipa och lackera gamla trägolv, måla om väggarna till en ljus och neutral färg, måla tak vita och byt ut bänkskivor, köksbeslag och handtag.

Relaterade artiklar