Trösklar – bra att veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

En tröskel är ett lågt fotsteg vid en dörröppning och utgör ett anslag för dörrens nederkant. I moderna hus är det många som valt att hoppa över trösklarna och låter istället golvet ”flyta” över alla rum. Här går vi igenom varför trösklar används, vilka typer som finns och informerar om hur du underhåller dem.

Olika typer

Traditionellt sett använder man trösklar för att man sätter in tunga dörrar. Trösklarna används då för att den tunga dörren ska hållas på plats när den är stängd. Tröskeln fungerar då som en klack. Eftersom dagens moderna innerdörrar inte är lika tunga som äldre dörrar är behovet för trösklar inte lika stort. Det finns olika typer av trösklar:

  • Tröskelplatta. Det här är den vanligaste tröskeln i moderna hus. Den är sällan högre än 9 millimeter och ligger helt tätt mot golvet. En fördel med tröskelplatta är att den är väldigt låg, vilket gör att det skapas en liten luftspalt (en glipa) mellan tröskel och dörr. Det gör att luft kan cirkulera mellan rummen även när dörren är stängd. En annan fördel med tröskelplattor är att det oftast går enkelt att rulla över en rullstol eller rullator eftersom nivåhöjningen är så pass liten.
  • Falsad tröskel. Falsade trösklar är traditionella och högre än tröskelplattor, cirka 1 – 2 centimeter. När du vill skapa en helt tätslutande anslutning mellan dörren och tröskeln är det här alternativet bra. Falsade trösklar utmärker sig mer, därför är det bra om du lägger lite tid vid valet av träslag och färg.
  • Badrumströskel. Badrumströsklar är högre än alla andra varianter vilket beror på att man ska kunna vika upp en våtrumsmatta eller annat tätskikt mot tröskeln. Även om badrumströsklar är upp mot tre centimeter höga, lämnar de ändå en liten luftspalt mellan dörrens nederkant och tröskelns ovankant. Det är viktigt för att luften ska kunna cirkulera även när dörren är stängd.

Tätskikt vid dörröppningar

Det finns inga krav på att använda trösklar. Men om du har en tröskel till badrummet är det viktigt att tätskiktet ska kunna vikas upp mot tröskeln. Tätskiktet ska vikas upp lika högt mot dörrkarmarna som vid tröskeln. Det är viktigt att tröskeln är monterad i nivå med badrumsväggen, då möjliggörs ett foglöst uppvik av tätskiktet. Om du inte använder en tröskel till badrummet måste det fuktkänsliga materialet vid dörröppningen skyddas på annat sätt. Om badrummet har ett keramiskt ytskikt, exempelvis kakel, kan det ibland hända att fästmassan transporterar fukt till närliggande och fuktkänsliga konstruktioner. Därför måste du försegla dörröppningen på något annat sätt, exempelvis med tätningsmassa.

Skötsel och underhåll

Trösklar är särskilt utsatta eftersom vi ständigt kliver på dem och slår i dem med dammsugaren. Om dina trösklar blivit repiga, kantstötta och fula kan du renovera dem.

Ta bort gammal färg

Ett enkelt sätt att förnya utseendet på trösklar är genom att måla om dem. Men om du redan målat trösklarna några gånger är det bäst att först skrapa bort den gamla färgen innan du stryker på ny. Då får du ett mer beständigt och snyggare resultat.

  1. Värm upp färgen. Använd en värmepistol för att värma den gamla färgen, då blir den enklare att skrapa bort. Värm färgen tills det börjar uppstå bubblor. Kom ihåg att lägga ut träskivor om bägge sidor om tröskeln när du arbetar med värmepistolen, annars riskerar du att skada det intilliggande golvet.
  2. Skrapa bort färgen. När färgen är uppvärmd går det enklare att skrapa bort den. Använd en skarp skrapa och börja skrapa medan färgen fortfarande är varm. Där skrapan inte kommer åt kan du använda en profilskrapa istället.
  3. Sickla ytan. Använd en sickel (ett slipverktyg) för att planslipa tröskeln. Verktyget är praktiskt för den här typen av arbeten eftersom den inte gör märken i träet.
  4. Slipa ytan. Nu är det dags att slipa rent tröskeln. Du kan använda en slipmus eller en slipkloss med slippapper med kornstorlek 80 – 120. Slipa hela ytan. Fortsätt sedan med ett finare slippapper, cirka 150 – 180 och slipa slätt. Den sista slipningen gör du med kornstorlek 220 – 240, då får du ett riktigt slätt och jämnt resultat.

Oljebehandling

Om du inte vill måla trösklarna kan du istället olja in träet, alternativt lackera träet. Då får det en motståndskraftig yta samtidigt som du ser träet.

  1. Pensla på olja. Använd rikligt med olja eftersom träet kommer suga åt sig mycket till en början.
  2. Torka överflödig olja. Efter att du låtit tröskeln mättats på olja är det dags att torka bort överflödet. Vänta i cirka ett dygn innan du torkar bort överflödig olja. Använd en bomullstrasa och dra med jämna rörelser över tröskeln. Poleringen gör dels att överbliven olja torkar upp, dels gör det oljan ännu tåligare och mer motståndskraftig.

Material och verktyg

Material till renovering av trösklar:

  • Olja (eller målarfärg)
  • Slippapper (kornstorlekarna 80 till 240)
  • Multislip (exempelvis en delta- eller trekantslip)
  • Tvåhandsskrapa
  • Profilskrapa med utbytbart stål
  • Varmluftspistol
  • Sickel
byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Tips!

När du använder en varmluftspistol blir luften väldigt het, vilket värmer upp den gamla färgen. Det är vanligt att det börjar ryka en del från den gamla färgen, vilket luktar starkt och obehagligt. Använd därför halvmask och se till att ha fönstren öppna för bättre ventilation. Det kan även hända att brandvarnaren går i gång, så det kan vara bra att avaktivera den under arbetet.

Vanliga frågor och svar

De vanligaste trösklarna är tröskelplatta (en mycket låg tröskel), falsad tröskel (den mest traditionella varianten) och badrumströsklar (höga trösklar på cirka tre centimeter). Fundera över behovet – har du robotdammsugare är det bäst med en tröskelplatta så att roboten kan ta sig över tröskeln.

Från början använde man trösklar för att husets tunga dörrar skulle få ett bra stöd i stängt läge. Dagens moderna innerdörrar väger dock inte lika mycket och det går bra att hoppa över trösklarna om du vill.

Badrumströsklar är vanligtvis runt tre centimeter höga. Det är tillräcklig höjd för att du ska kunna montera tätskiktet mot tröskeln.

Ja, det är ett bra sätt att förnya trösklarna. Kom ihåg att först skrapa bort den gamla färgen och slipa ordentligt. Då får du ett fint och hållbart resultat.

Nej, det finns inga krav på tröskel till badrummet. Däremot måste du hitta någon lösning som tätar rummet mot fukt.

Det kan skilja sig lite beroende på typ av robotdammsugare, en i regel klarar de av trösklar upp till två centimeter.