Tvättstuga – användbara tips

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Det kan kännas tråkigt att behöva planera en tvättstuga – ett rum som endast ska användas för tvätt. Men faktum är att vardagen kommer bli betydligt enklare. Här går vi igenom olika tips på hur du bäst inreder en tvättstuga.

Placering

Oavsett om du endast har en tvättmaskin eller både tvättmaskin och torktumlare, är det viktigt att placera maskinerna i en bekväm arbetshöjd. Eftersom de allra flesta tvättmaskiner i Sverige matas genom framsidan, kan du med fördel placera den högre upp, gärna i brösthöjd. Då blir det bekvämare att lägga in och ta ur tvätt. Under tvättmaskinen kan det vara praktiskt med lådförvaring för tvätt- och sköljmedel. Är rummet lite mindre kan det vara smart att ställa tvättmaskinen på torktumlaren.

Intill tvättmaskinen bör du ha ett torkställ. Då får du en naturlig rörelse när du plockar ur ett plagg ur maskinen och hänger upp det alldeles intill. På den andra sidan av tvättmaskinen är det praktiskt med en längre bänk. Bänken är perfekt för att du ska kunna vika kläder och organisera tvätten.

Smarta sätt att organisera

I en tvättstuga vill du även kunna förvara mycket tvätt, både ren och smutsig. Se därför till att organisera allt i utdragbara lådor eller i nätkorgar. Har du mer utrymme i tvättstugan kan du med fördel inreda med flera utdragbara korgar eller lådor. Märk gärna lådorna med olika färger, då kan du direkt sortera smutstvätten rätt. Om tvättstugan är mindre kanske du istället kan förvara korgarna för tvättsortering i sovrummet. Andra tips om tvättstugan är liten:

  • Fällbara torkställ. Det finns vägghängda modeller som du enkelt fäller upp när du ska hänga tvätt och som du sedan fäller ner. I nedfällt läge ligger torkställen platt mot väggen och tar således ingen större plats.
  • Hopfällbar strykbräda. Om du inte har plats att ha strykbrädan uppfälld på golvet kan du köpa en hopfällbar variant. Den ryms i en utdragbar låda.

Förvaring

Förvaringsmöjligheter är A och O i en tvättstuga. Är rummet litet är det ännu viktigare med förvaring så att du enklare kan hålla det rent och ordningsamt i tvättstugan. Utdragbara lådor och skåp är praktiska, särskilt om du vill kunna förvara andra saker här – som rena handdukar, lakan och dukar.

Se till att utnyttja hela takhöjden genom att sätta upp hyllor även högt upp. Här kan du ställa upp korgar och förvara sådant du inte använder särskilt ofta. Ett högt skåp kan också vara bra om du vill förvara städmaterial som dammsugare, moppar och hinkar.

Regler för tvättstuga

Enligt Boverket ska tvättstugor ha ett tätskikt på golvet. Tätskiktet ska gå upp en bit på väggens nedersta del (cirka 100 millimeter). Boverkets allmänna råd säger även att tvättmaskinen bör ställas i ett rum som har golvbrunn. Det kan gå att komma runt rekommendationen, men då behöver du själv kunna bevisa att ditt alternativ är minst lika bra som det med golvbrunn. Det är byggnadsnämnden i din kommun som avgör.

Vanliga frågor och svar

I tvättstugan blir det ganska fuktigt eftersom du använder tvättmaskinen och hänger blöt tvätt. Därför är det bra att välja ett golv som tål fukt och vatten, exempelvis klinker eller en våtrumsmatta.

Satsa på mycket förvaring – lådor, skåp och hyllor. Se till att utnyttja hela väggens höjd genom att sätta hyllplan även högt upp, här kan du bland annat förvara sådant du inte använder dagligen.

Enligt Boverkets regler står det att tvättmaskiner bör placeras i ett utrymme med golvbrunn, men om du hittar en annan, minst lika bra, lösning, kan det också godtas. Det är byggnadsnämnden som bestämmer.

Enligt Boverket bör tvättstugan ha tätskikt på golvet. Tätskiktet ska gå upp 100 millimeter på väggens nedersta del. Det är alltså en rekommendation från Boverket, men inget krav.