Inred hallen – tips som gör hallen snygg & praktisk

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Det är inte köket eller sovrummet som de flesta hobbyinredare kämpar med. Hallen tycks vara det svåraste utrymmet hemma. Den ska vara både snygg och välkomnande och samtidigt rymma mycket kläder och skor utan att det ser rörigt ut. Här går vi igenom hur du inreder hallen på ett snyggt och praktiskt sätt!

Planera utifrån behov

Alla har vi olika behov. En familj med små barn kanske har behov av att få plats med en barnvagn och stövlar, skor, vantar och kläder efter väder i hallen, medan det unga paret kanske snarare eftersträvar en stilren och snygg hall utan för många möbler. När du planerar hallen bör du därför utgå från dina personliga behov:

 • Sittplats. Om det finns plats för en sittbänk eller stol är det oftast bekvämt och praktiskt i hallen eftersom du förmodligen vill kunna sitta ner när du snörar på dig kängorna.
 • Förvaring. Många jackor och skor kan snabbt skapa ett rörigt och stökigt intryck. Dold förvaring är därför populärt, det kan handla om garderober eller skynken som döljer alla kläder. Men även snygga förvaringslådor är praktiskt, särskilt om du har barn. En hylla som du monterar högt upp på väggen och där du sedan ställer upp boxar, gör det enkelt att sortera barnens vantar, mössor, vinter- och regnkläder.
 • Storlek. Hur stor hallen är påverkar förstås dess förvaringsmöjligheter. Är den mycket liten och smal kanske du inte får plats med en garderob, då kan en hatthylla med krokar och ett skoställ vara bättre. I den lilla hallen går det ofta inte att ha alla årets kläder framme. Istället behöver du sålla ut vad du faktiskt använder just nu och förvara övriga kläder och skor på en annan plats.

Köp din inredning till hall här

Hallens storlek och form

Olika planlösningar innebär olika utmaningar. Alla har inte lyxen av en stor och rymlig hall där det finns plats för flera garderober och sittmöbler. I många hus och lägenheter är hallen trång och liten, exempelvis långsmal som en korridor. Här är några generella tips på hur du inreder olika typer av hallar:

 • Stor och rymlig hall. Har du lyxen av en stor och luftig hall finns det många olika sätt att inreda. En av utmaningarna kan vara att skapa en ombonad känsla. Ett tips är att ställa ett runt avlastningsbord i mitten av hallen (fungerar endast om hallen är mycket luftig och stor). Placera gärna ett blomsterarrangemang på mitten av bordet för att skapa en hotell- eller lobbykänsla. I den stora hallen kan du även med fördel kombinera både öppen och dold förvaring. Satsa på bra inredning inuti garderober i hallen, som flera hyllor, utdragbara lådor och hängförvaring. Längsmed en vägg kan det vara praktiskt att ställa garderober. Skapa en mysigare känsla genom att sätta in en sittbänk mellan garderoberna och montera skåp ovanför bänken, då har du gott om dold förvaring och en bekväm och snygg sittplats. Under skåpen (som sitter ovanför sittbänken) kan du installera belysning. På en annan vägg kan du få in din personliga touch genom att sätta upp en hel tavelvägg med personliga foton eller konst du gillar. Även stora speglar, hatthyllor och krokar hjälper till att göra stor hall ombonad så att den inte känns så tom och kall. Andra möbler som fungerar i den stora hallen är tamburmajorer, klädhängare och kroklister. Dessutom kan du verkligen gå loss med tapeter eller färg eftersom hallen inte riskerar att kännas trång.
 • Liten hall. I en liten hall gäller det att tänka praktiskt. Först och främst behöver du förmodligen sålla bland de kläder och skor du tänker förvara här. Endast de skor och jackor du använder för årstiden bör finnas i hallen, övriga plagg kan förvaras i sovrummet, i lådor under sängen eller liknande. Speglar är ett bra tips i en liten hall eftersom de reflekterar ljuset och ”öppnar upp” utrymmet. En utfällbar stol/bänk som monteras på väggen är också praktiskt då den inte tar någon plats när en inte används. Alternativt kan du ha en sittbänk som rymmer kläder och skor inuti. I en liten hall bör du även utnyttja väggarnas fulla höjd, hela vägen upp till taket. Det är inte alltid möjligt att ha garderober eller möbler på alla väggar eftersom hallen kan var för liten. Välj då en vägg där du exempelvis ställer en sittbänk med förvaring och en hatthylla högt upp där du kan hänga jackor och förvara boxar med vantar och mössor. Försök alltid att ha dold förvaring i en liten hall eftersom den annars snabbt kommer se rörig ut med för många jackor och skor. Ett tips för att spara utrymme är att vakuumförpacka kläder du inte använder just nu, då tar de betydligt mindre plats.
 • Långsmal hall. En korridorsliknande hall innebär flera utmaningar eftersom det sällan finns plats att ställa normalstora möbler längsmed väggarna. Ett bra tips är att inreda med skoskåp där skorna förvaras ”stående”, alltså med tårna nedåt och hälen uppåt. De här typen av skoskåp finns bland annat på Ikea, de är smala och tar inget större utrymme samtidigt som de rymmer minst två par skor per skåp. Ett annat tips är att montera en utfällbar stol eller bänk på väggen. I nedfällt läge tar den ingen plats. För att skapa en illusion om att hallen är bredare och mer rymlig kan du välja tapeter med ett mönster som ”drar ut” väggen istället för att dra upp mot taket. Det skulle exempelvis kunna innebära en tapet med vågräta linjer istället för lodräta. Istället för att sätta upp tavlor på väggarna i den långsmala hallen är det praktiskt och snyggt med en stor spegel på en av väggarna. Det öppnar upp utrymmet och sprider mer ljus samtidigt som en spegel är praktiskt i hallen.
Hitta en arkitekt som kan inreda hallen

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 377 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Så kan du inreda hallen med möbler och inredningsdetaljer

När du ska köpa nya möbler och detaljer till hallen finns det några produkter som du bör fundera över lite extra:

 • Belysning. I hallen vill man ofta spegla sig innan man går ut genom dörren, därför är det viktigt med bra belysning. Välj både praktisk takbelysning, som underlättar vid städning, och golv- eller vägglampor som gör hallen mer inbjudande och mysig.
 • Boxar. Om du inreder hallen med hyllor är boxar ett bra sätt att skapa mer ordning och reda. De rymmer mycket och kan vara extra bra för barnfamiljen eftersom barnens mössor, vantar, regnkläder och liknande får plats där.
 • Speglar. Om det är dåligt med ledigt väggutrymme kan du i stället sätta upp speglar på garderobsfronterna med. Men om du i stället har flera väggar tomma kan du med fördel montera speglar på väggen – förutom att de är en snygg och praktisk inredningsdetalj ”öppnar de upp” rummet.
 • Paraplyställ. Om du har många paraplyer kan det vara värt att ha ett paraplyställ i hallen, då slipper golvet bli blött och du blir dessutom mer påmind om att ta med dig paraplyet när det väntas regn.
 • Skoskåp/hyllor. Eftersom man framförallt förvarar jackor och skor i hallen är det bra att köpa någon typ av skoförvaring. Det finns flera typer av möbler. För en liten hall är grunda skoskåp praktiska då de inte tar någon större plats. Har du mer yta kan en bänk med skåp under vara bra som skoförvaring.

Anna L hatthylla i björk

En klassisk hatthylla med både krokar och plats för hattar, halsdukar och förvaringsboxar.

Pris: 2351 kr LÄS MER / KÖP

Andra inredningsdetaljer som passar i hallen är lådinredning, då slipper du oreda inuti lådorna samtidigt som varje sak får sin plats: nycklar, plånbok, mynt, reflexer och liknande. En väggklocka är också praktisk att ha i hallen.

Väggar och golv

Om du ska renovera hall och är i planeringsstadiet och håller på att bestämma material till hallen kan det vara bra att överväga ett slitstarkt golv, till exempel klinker. Hallgolvet är mer utsatt för lera, grus, vatten och smuts så det kan vara bra med ett stengolv istället för ett trägolv. Dessutom blir det enklare att rengöra det. Väggarna i hallen har stor inverkan på vilken känsla man får när man kommer in i rummet. Många vill ha en stilren hall, som också är lättstädad och prydlig. Andra väljer istället att gå loss med färger, mönstrade tapeter och många personliga föremål och inredningsdetaljer. Hallen är det första och sista man möts av i hemmet, därför kan det vara kul att få in lite karaktär och personlighet här.

Vanliga frågor och svar

Utnyttja väggarna för att frigöra plats på golvet – sätt upp hyllor med krokar under där du kan hänga upp förvaringskorgar. En bänk som rymmer förvaring fyller två funktioner.

Sätt upp stora speglar på en av väggarna för att ”öppna upp” utrymmet. Det finns även grunda skoskåp som inte tar någon större plats men som ändå rymmer många skor. Försök utnyttja utrymmet som kan finnas ovanför dörrar, där kan du sätta upp hyllor med förvaringskorgar.

Om du har mycket yta kan ett runt avlastningsbord bli fint som ett stilleben i hallens mitt. Ställ gärna ett blomsterarrangemang på bordet för att skapa en välkomnande hotell/lobby-känsla. Montera garderober så får du mycket förvaring. Finns det plats kan en tavelvägg vara snyggt. Om du har mycket plats kan du med fördel möblera med olika slags prydnadsföremål.

I en hall med många dörröppningar blir golvytan mer begränsad, då gäller det att utnyttja utrymmet på väggarna upp till taket istället. Satsa på smala hyllor och skåp och utnyttja även utrymmet ovanför dörrarna, till exempel med hatthyllor som du kan förvara boxar på.

Relaterade artiklar