Inredningstips 2021 – det här får du inte missa

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~11 minuter

Om du inte har en medfödd talang till att inreda kan det kännas svårt att få till stilen hemma. Efter den här artikeln kommer du förhoppningsvis att ha nya idéer och veta exakt vad du ska göra för att skapa en vacker heminredning.

Färger – så ska du tänka

Färger påverkar vår sinnesstämning, det har bland annat en undersökning vid Lunds universitet visat. Ett färgrikt rum aktiverar hjärnan mer än ett rum som har en neutral färg, exempelvis grå. Även färgkombinationer och styrkan i färgerna påverkar också sinnesstämningen på olika sätt. Så här påverkar olika färger vår sinnesstämning:

 • Röd. Röd är en intensiv färg som sänder ut olika signaler. Dels aktiverar rött varningssignaler i hjärnan, men röd symboliserar även passion och kärlek. Röd inredning kan göra dig mer aktiv och kan därför passa i ett arbetsrum. Däremot passar rött sällan i sovrummet eftersom du vill varva ner. Om du vill inreda med rött kan det vara bättre att få in färgen i textilier och inredningsdetaljer snarare än att välja röda tapeter eller väggfärg.
 • Gul. Gul färg förknippas ofta med positivitet och glädje och kan därför ge en uppiggande effekt om den används på rätt sätt. Precis som röd är även gul en intensiv färg och det kan vara enklare att använda den i inredningsdetaljer snarare än på väggarna.
 • Grön. Grön är en härlig färg till inredning eftersom den gör oss mer fokuserade. Samtidigt symboliserar grön färg harmoni och natur. Grönt har ofta en lugnande effekt på sinnet och är perfekt i hela huset – i form av gröna växter.
 • Blå. Blå är en lugn färg men sägs samtidigt kunna göra dig mer kreativ. I sovrummet passar dovare blå färger bra. Vill du få in blått i kontoret kan du välja ljusare eller mer intensiva blå toner.
 • Lila. Lila, i likhet med blå, är en färg som har en lugnande inverkan på sinnet. Lila är en bra färg för exempelvis vardagsrum eller bibliotek där du vill varva ner och kunna få ro att tänka eller meditera. Lila känns ofta lyxigt och mystiskt.
 • Brun. Brunt associeras ofta med det jordnära och organiska. Med brun inredning kan du skapa en känsla av värme och trygghet.
 • Svart. Svart kan vara en svår färg eftersom den både symboliserar mörker och sorg, men samtidigt klassisk elegans. Istället för att måla väggarna svarta kan du välja svarta detaljer, exempelvis på beslag, hyllor och ramar.
 • Grå. Grå är en praktisk färg i inredning eftersom den skapar en lugn bas där du sedan kan vara kreativ med andra färger. En helt grå inredning kan dock snabbt kännas tråkig och dra ner kreativiteten.
 • Vit. Vit, i likhet med grå, är en bra basfärg i inredningen. Dock blir det snabbt tråkigt med en alldeles för vit inredning. Vit är en utmärkt färg som bakgrund, men se till att få in andra färgkombinationer i den övriga inredningen.

När du ska välja färger till hemmet ska du förstås utgå från vad du själv gillar och dras till. Förutom att du kan utgå från färghjulet kan du även tänka på färger utifrån vad du ska färgsätta:

 • Väggar. Det kan vara svårt att bilda sig en uppfattning om en väggfärg innan du målat den på väggen. Det beror på att väderstrecket som rummet ligger i har stor påverkan på hur färgen kommer att se ut på riktigt. Rum i söderläge kommer göra att väggfärgen drar mot ett varmare håll. Ligger rummet i norrläge upplevs väggfärgen som kallare. När du valt ut alternativ till väggfärger är det därför bra att måla upp olika nyanser på väggen, då ser du tydligt hur de upplevs i rummet. Ett annat sätt att tänka när du väljer väggfärg är att utgå från rummets storlek. Väldigt stora rum med mycket takhöjd kan kännas mindre om du väljer en mörkare färg. Likaså små rum med lite ljus kan kännas större om du väljer en ljusare färg. Det går även att kombinera väggfärger genom att välja mönstrade tapeter eller en fondvägg i en mer kreativ färg.
 • Golv. Mörka golv sväljer en del ljus och kan få rummet att kännas mer ombonat och mysigt. Ett ljusare golv reflekterar solljuset och kan addera mer rymd till rummet.

Utgå från färghjulet

Du kan titta på ett färghjul och få enkel vägledning i hur du matchar olika färger. I ett färghjul ser du alla olika färgers förhållande till varandra. När du väljer färger från färghjulet kan du göra på olika sätt:

 1. Monokroma färger. Utgå från en färg och variera den sedan i olika nyanser, exempelvis ljusgråa väggar och sedan olika nyanser av grått i den övriga inredningen.
 2. Kompletterande färger. På färghjulet är kompletterande färger de som ligger mittemot varandra. De passar bra tillsammans och skapar en balanserad kontrast som känns behaglig.
 3. Analoga färger. Utgå från tre färger som ligger intill varandra på färghjulet, det skapar en enhetlig känsla utan risk för färgkrockar.

Du kan hitta fysiska färghjul eller färgkartor hos de flesta färgbutiker.

Textilier

Textilier är en stor del av inredning och något som gör att hemmet känns mer ombonat och hemtrevligt. Textilier är bland annat gardiner, dukar, mattor och kuddar. Gardiner är något som många uppskattar och det finns dessutom ett stort utbud att välja bland. Praktiska gardiner är bland annat mörkläggningsgardiner eller rullgardiner. De passar bra i sovrummet eller vardagsrummet när du vill kunna mörklägga helt och hållet. Ljusa och skira gardiner låter ljusinsläppet komma in men skapar ändå en ombonad känsla. Hur du hänger upp gardiner hemma kommer också påverka hur rummet upplevs. Om du har ett litet fönster kan du hänga gardinerna på sidorna av fönstret men utan att täcka för själva fönstret. Längden på gardinerna påverkar också hur rymden i rummet känns. Gardiner satta högt upp i taket och som slutar alldeles vid golvet ”drar ut” rummet och gör att taket ser högre ut än vad det egentligen är.

Belysning

Belysning har en stor påverkan på hur hemmet upplevs samt hur funktionellt det känns. Det finns i regel tre typer av belysning:

 • Stämningsbelysning. Stämningsbelysning är, precis som namnet antyder, belysning som höjer stämningen och trivselfaktorn i hemmet. Det finns många typer av stämningsbelysning, exempelvis ljusslingor, små bordslampor och golvlampor med ett varmare sken.
 • Funktionsbelysning. Funktionsbelysning använder du för att se ordentligt när du utför en viss sysselsättning. Funktionsbelysning används bland annat vid skrivbordet, intill läsfåtöljen och ovanför sängen (läslampa). Väljer du en bordslampa till skrivbordet är det bra om skärmen är riktad nedåt, då får du ett riktat ljus.
 • Allmänbelysning. Medan funktionsbelysningen är riktad mot en speciell plats är allmänbelysning en belysning som lyser upp hela rummet. De handlar i regel om taklampor, plafonder och spotlights som skapar ett bredare och mer diffust ljus. Allmänbelysning behövs i alla rum i hemmet.

Ett generellt tips när du ska inreda med belysning är att välja mellan 5 och 10 ljuskällor – i varje rum. Det kan låta mycket men större rum som exempelvis vardagsrummet kräver ljussättning på olika delar av rummet för att rummet inte ska kännas mörkt och för att du inte ska få några omysiga mörka hörn och vrår. Inreder du vardagsrummet ska du välja både stämnings-, funktions- och allmänbelysning. I sovrummet är det viktigare med stämningsbelysning och någon funktionsbelysning, exempelvis läslampa. Satsa gärna på bords- och fönsterlampor i sovrummet, då hamnar ljuspunkten längre ner mot golvet, vilket skapar en mysigare känsla. När du inreder köket är det viktigt med ordentlig allmänbelysning samt funktionsbelysning. Funktionsbelysningen ska vara riktad över arbetsplatserna i köket.

Köp dina lampor hos Confident Living

Detaljer

När du har kommit så pass långt med din inredning att väggar, golv och textilier är valda, är det dags för de mindre inredningsdetaljerna. Det finns olika sätt att tänka när du väljer detaljer till inredningen. Du kan exempelvis välja att utgå från en viss färgskala eller en viss stil. Om du inte alldeles nyligen flyttat hemifrån har du förmodligen redan många inredningsdetaljer utan att ens tänka på det. Ibland räcker det med att byta plats på dina dekorationer för att de ska komma till sin rätt.

 • Personliga detaljer. För att hemmet ska kännas personligt och inte taget från vilket inredningsmagasin som helst, bör du sätta din egen prägel på hemmet. Använd dina favoritsaker, det kan vara allt från din stora boksamling till dina favoritvaser eller fynd du gjort utomlands. När du ska skapa ett stilleben i hemmet blir det snyggast att ställa ett ojämnt antal prydnadssaker tillsammans, exempelvis tre ljuslyktor istället för två.
 • Växter. Växter gör genast att hemmet känns ombonat och mysigt, samtidigt som du tar in naturen till hemmet. Det finns mängder av olika växter som passar inomhus, både i ljusare utrymmen och i mörkare. Om du inte kommer ihåg att vattna blommor och växter finns det även många butiker som säljer verklighetstrogna plastväxter. Blanda gärna större golvstående växter med mindre krukväxter som du kan ställa i fönster eller på bord.
 • Tavlor. Om du tycker om konst eller helt enkelt vill dekorera dina väggar är tavlor ett bra knep. Idag kan du hitta tusentals vackra print på nätet och rama in dem för att skapa trendiga tavelväggar. Även personliga foton är trevligt i hemmet. Tänk på att du inte bara kan rama in posters och foton, det kan bli effektfullt att rama in torkade växter, ett gammalt smycke eller gammelfarfars gamla glasögon.
 • Speglar. Speglar är ganska underskattade eftersom de i regel endast används för att spegla sig i. Men genom att inreda mer med speglar kan du skapa mer rymd hemma. Speglar är särskilt bra i mindre bostäder med färre fönster eftersom ljuset reflekteras i spegeln och på så vis skapar mer rymd.

Oavsett vilken typ av inredningsdetaljer du tycker om är det bra att inte ställa ut alldeles för mycket, det kan skapa ett rörigt intryck. En risk när du inreder med för många detaljer är att varje enskild sak inte syns eller kommer till sin rätt. Det kan alltså vara bättre att vara mer sparsmakad så att den där häftiga träfiguren du köpte utomlands verkligen kommer till sin rätt.

Hitta inredning hos Inredningsvaruhuset

Vanliga inredningsmissar – så undviker du dem

Oavsett hur intresserad du är av inredning finns det alltid några misstag som är enkla att göra.

 • För liten matta. Ett vanligt inredningsmisstag när man inreder vardagsrum är att välja en för liten matta. Om du vill ha mattan under soffgruppen och soffbordet är det viktigt att mattan är tillräckligt stor så att alla möbler får plats på mattan utan att det ser trångt ut.
 • För många möbler. Kanske har du jättemånga snygga möbler och vill inreda med alla samtidigt. Tyvärr kan det resultera i att rummet känns stökigt, rörigt och trångt. Välj ut några möbler och dekorera istället med textilier som kuddar och plädar.
 • För korta gardiner. Det kan vara svårt att hänga upp gardiner på ett snyggt sätt. Men med några enkla knep kan du skapa stor skillnad. Hänger gardinerna för nära fönstret riskerar de att svälja solljuset och göra att fönstret ser mindre ut än vad det är. Andra misstag är att hänga gardinerna för långt ner samt att gardinerna är för korta, det ser slarvigt och billigt ut. För att öka rymden i rummet blir det bättre att hänga gardinerna högt upp i taket och låta de hänga precis så att de snuddar vid golvet. Har du ett mindre fönster är det snyggast att gardinerna hänger vid sidorna av fönstret utan att täcka för.  
 • För få färger. Även om det kan vara snyggt och stilrent att låta hela hemmet gå i en enda färg kan det även kännas kalt, omysigt och opersonligt. Du kan ändå låta basen i hemmet gå i en enhetlig färg, men välj då en kontrasterande färg på detaljerna för att skapa mer liv i inredningen.
 • Tavlor på fel plats. Precis som att det är svårt att hänga gardiner på rätt sätt är det lite knepigt att hänga tavlor på ett snyggt sätt. Ibland ser det ut som att tavlorna hänger alldeles för högt upp – eller för långt ner. Ett tips är att utgå från något i rummet, exempelvis överkanten av ett skåp och hänga tavlorna i samma höjd. Det kommer skapa ett mer harmoniskt utseende.
 • För få tillverkare. Stora varuhus erbjuder förvisso bra priser på inredning, men att inreda hela hemmet med möbler och detaljer från IKEA kommer göra hemmet opersonligt och tråkigt. Försök att välja din inredning från olika leverantörer och blanda gärna gammalt med nytt. Det är ett gammalt knep men lika aktuellt idag som förr. Besök loppmarknader och auktioner för att hitta ovanliga fynd och unika stilar.
 • Fokuserar på trender. Det är klart att man inspireras av inredningsmagasin och sidor som Pinterest, men du bör akta dig för att välja inredning utifrån rådande trender. Trender är just det, något som kommer och går. Försök att tänka på dig själv istället, din livsstil och dina intressen. Älskar du västkusten? Få in lite västkustinspirerade detaljer. Utgå även från vad du redan har, ibland räcker det med att ställa ihop några inredningsprylar för att skapa ett nytt uttryck.
 • Möbler står nära väggen. Det känns många gånger naturligt att trycka in möblerna så att de står tryckta mot väggen, men om alla möbler står längst väggarna kan det se lite trångt och pressat ut. Prova att dra fram soffan från väggen ett par centimeter och ställ fåtöljen lite snett från väggen istället för rakt. Det kommer skapa en luftigare och mer naturlig känsla.

Vanliga frågor och svar

Du kan utgå från färghjulet, det är ett hjul med alla färger och deras förhållande till varandra. Här ser du enkelt vad som matchar, oavsett om du letar efter ett monokromt utseende, analoga färger eller om du vill ha kontrasterande färger.

För att rummet ska kännas större och få mer rymd är det snyggast om gardinerna hänger högt och nära taket samt går hela vägen ner till golvet (de ska snudda vid golvet). Om du har ett litet rum med ett mindre fönster är det bäst att låta gardinerna hänga på vardera sida om fönstret men utan att täcka för.

Bland annat att man väljer för få färger och inreder allt med samma färg – det ser ofta tråkigt och opersonligt ut. Ett annat misstag är att ställa alla möbler längst väggarna, det kan se trångt ut. Det är bättre att dra ut möblerna några centimeter från väggen, det skapar ett luftigare uttryck.

Tänk på vem du är och vad du gillar. Kanske har du några favoritfärger eller dras mot en viss typ av mönster? Pinterest är en bra sajt där du kan hitta inspiration till inredningen. Våga gärna blanda nytt och gammalt, nedtonat med mer intensivt och låt varje sak få sin plats.

Relaterade artiklar