Tapeter – bra att tänka på

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Tapeter kan lyfta hela rummet och olika mönster kan skapa olika känslor. Beroende på vilket rum du ska tapetsera finns det bra saker att tänka på när det kommer till tapettyp, färg, nyans och glans. Här får du lära dig mer om tapeter, kostnader, förarbetet och hur du tapetserar.

Tips när du väljer tapet

Det finns mängder av olika mönster och motiv på tapeter. Förutom lantliga och gammaldags tapeter med blommönster finns även fototapeter eller konsttryck som ser ut som en gigantisk tavla. Det kan kännas svårt att välja tapet eftersom det finns så mycket att välja bland, både sett till färger, mönster och motiv. Dessutom finns det väldigt varierande prisklasser. Några generella tips när du väljer tapet:

  • Rum. Utgå från rummets storlek och takhöjd. Är det ett rymligt rum med högt i tak? Då kan du definitivt välja stormönstrade tapeter. Men stora mönster i ett litet rum känns ofta malplacerat, som att tapeten inte riktigt får plats. Då är det bättre med småmönstrat, enfärgat eller enklare mönster.
  • Fönster. Tänk på att tapeten kan upplevas ganska olika beroende på om du tittar i en tapetbok eller när den hänger på väggen, särskilt om du har stora fönster med mycket ljusinsläpp. Det är svårare att provmåla med tapet som du kan göra med färgprover, men be ändå om att ta med dig några tapetprover hem och fäst dem med en nål eller tejp för att se hur de förändras i olika ljus.
  • Känsla. Om du ska tapetsera sovrummet kan det vara bra att välja en dovare färg och ett lugnare motiv, exempelvis mörkblått eller grönt istället för pigga färger som rosa, gult eller rött.
  • Våga eller fega. Vissa tapeter är riktigt fräcka och kan tilltala direkt, men det är sällan vi vågar använda dem i exempelvis vardagsrummet. Det finns en risk att man tröttnar snabbt. Om du vill ha en vågad tapet bör du använda den i ett rum där du inte vistas särskilt mycket eller länge, till exempel i hallen.

Förarbete innan tapetsering

Även om tapeterna döljer små repor eller skavanker behöver väggen ändå vara i fint skick. Annars kommer den se bucklig och ojämn ut och slutresultatet blir inte lika fint och hållbart. Gör så här:

  1. Skydda golvet. Tejpa över lister eller ta ner dem och skydda golvet med plast.
  2. Ta bort gamla tapeter. Om de gamla tapeterna sitter löst måste du riva bort dem på alla ställen där de sitter dåligt.
  3. Slipa. Vid alla tapetskarvar är det viktigt att du slipar ordentligt så att underlaget blir jämnt och lent. Sandpapper med kornstorlek 100 – 120 är lagom.
  4. Spackla. Spackla igen alla skarvar och gamla spikhål, låt torka. Avsluta med att slipa över spacklingen så det blir lent.
  5. Demontera allt från väggen. Ta ner alla lösa föremål från väggen, som strömbrytare och liknande.
  6. Tapetsera. Beroende på vilken typ av tapet du valt ska du antingen limma direkt på väggen eller på tapetvåderna.

Olika typer av tapeter

Den vanligaste typen av tapet är papperstapet och non woven-tapet, men det finns många andra varianter att välja bland:

  • Non woven-tapeter. Den består av polyester och sväller inte när den är blöt, till skillnad från papperstapeter. Det går därför att applicera limmet direkt på väggen istället för på tapeten. Non woven-tapeter är väldigt populära idag och de kallas ofta för Easy up eller Quick up eftersom de är enkla att sätta upp. Det krävs inget tapetbord för att limma eller skära till tapeten, den kan mönsterpassas direkt på väggen istället.
  • Papperstapeter. Historiskt sett har papperstapeten varit det vanligaste alternativet, även om non woven-tapet idag är ännu vanligare. Papperstapeter måste man skära till på tapetbord och sedan limma direkt på tapeten. Tapeten ska sedan svälla några minuter innan den appliceras på väggen.
  • Vinyltapeter. Tapeten har en plastad yta och tapeten kan vara antingen slät eller präglad. Baksidan på en vinyltapet kan antingen vara i papper eller non woven. Om de har en pappersbaksida ska de monteras med vävlim och svälla precis som vanliga papperstapeter. Det finns inga svenska leverantörer av vinyltapeter, men de är vanliga hos utländska tapetföretag.
  • Textiltapeter. Inte särskilt vanligt idag, men textiltapeter går ändå att få tag på. De ger en särskild ombonad känsla.
  • Spåntapeter. Spåntapeter är inte särskilt vanliga idag, men de var väldigt populära under 1970-talet. Det är en tapet som innehåller spånflisor av olika storlek. Det finns olika ytor på spåntapeter, både med mindre och större spån. När den väl är på väggen målas tapeten. Tapeten är hållbar men jobbig att ta bort om man någon dag skulle vilja byta och ha en slät vägg.
  • Våtrumstapeter. En tapet med fuktavstötande yta som kan användas i våtrum.
  • Konturtapet. En tunnare strukturtapet som skapar ett mönster på väggen. Tapeten målas efter att den applicerats på väggen.
  • Renoveringstapet. Renoveringstapeter är praktiska om du inte vill bredspackla en hel vägg. Den används på väggar som är ojämna, dock kan den inte trolla bort stora hål eller väldigt stora ojämnheter som kraftiga skarvar.
  • Radontapet. Om det finns radon i väggarna kan man sätta upp en radontapet (även kallad radonspärr). Den består av papper och radontäta polymerskikt.

Kostnad för tapetsering och tapeter

Priset på tapeter varierar väldigt mycket. Du kan exempelvis köpa billiga tapeter på Bauhaus eller Rusta från 50 kronor. Det finns även tapeter som kostar flera tusen kronor per rulle. Många handlar online hos Borås tapeter, här finns både billigare och dyrare tapeter från många olika varumärken. Beroende på vilken stil du gillar finns det även tillverkare som specialiserar sig på gammaldags tapeter, till exempel William Morris.

Om du vill ha hjälp med tapetseringen tar en målare mellan 400 och 700 kronor i timmen. Det går förstås snabbare om väggen är i fint skick så att målaren bara behöver sätta upp tapeten. Men om väggen är sliten kommer det även krävas tid för spackling och slipning. Använd gärna vår offerttjänst om du vill ha hjälp med tapetsering. Vi matchar dig med lokala målare som lämnar gratis offerter så att du kan jämföra priset.

Hitta en expert som kan tapetsera

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Till exempel hos Rusta och Bauhaus. Det är även bra att hålla utkik efter rea på tapeter.

Om du har svårt att bestämma dig är det kanske enklare att börja bestämma vilken färg du vill ha. Om du ska tapetsera i sovrummet passar det bra med dovare färger som grönt eller blått. Sedan är det bra att bestämma om du vill ha stormönstrat eller småmönstrat. Stora mönster passar bäst i stora rum med mycket takhöjd där mönstret får ta plats.

Det beror på hur högt i tak rummet är och hur stort det är. En målare tar cirka 400 – 700 kronor i timmen. Är väggen sliten behöver målaren lägga tid på att spackla och slipa först.

Nej, de säljer inga tapeter.

Om det finns många håligheter och skarvar är det bra att spackla och slipa innan tapetsering så att tapeten sitter på ett jämnt underlag.

Till exempel finns tapeter hos Colorama, Jysk och Boråstapeter.

Relaterade artiklar