Måla som ett proffs – 7 tips som ger ett fint resultat

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Röra runt i färgburken, doppa penseln och måla – hur svårt kan det vara? Målning är något många hemmafixare gillar, det är inte särskilt svårt och skapar stor förändring. Men det finns faktiskt vissa knep som är bra att känna till om du vill få ett vackert och framförallt hållbart resultat.

1.     Måla i rätt färg

Känns rummet mörkt? Ett enkelt knep är att måla rummet i samma färg som du har, men sikta på cirka 20 % ljusare. Fönsterkarmar, bågar och eventuell spröjs målar du istället i en blank och vit färg – då reflekteras ljuset och sprider sig bättre i rummet som upplevs som ljusare. Det finns dessutom en annan fördel med att välja en blank färg i fönstren, det är betydligt enklare att torka av ytorna.

2.     Måla i rätt temperatur

Även om det inte är några problem att måla i vanlig rumstemperatur (cirka 22 – 23 grader) är det ännu bättre om det kallare, cirka 15 grader. Genom att stänga av elementet i det rum som ska målas kommer temperaturen sjunka, vilket gör att färgen flyter ut bättre och resultatet blir ännu snyggare.

3.     Måla med maskering

Förarbetet vid målning är det som tar längst tid, till exempel att maskera alla lister och uttag med maskeringstejp. Men om du ska måla golvsocklarna behöver du inte tejpa. Lägg istället en tunn kartongskiva (exempelvis sidan av en kartong) och håll den mot golvlistens underkant och på golvet. Nu kan du dra penseln hela vägen ner mot kartongen. Kartongbiten flyttar du allteftersom du målar.

4.     Måla från rätt ände

Om du ska måla ett rum – väggar, tak, socklar och lister är det bäst att börja med trädetaljerna. Anledningen är att det är enklare att maskera målade och blanka ytor med maskeringstejpen än att fästa tejpen på väggen. Det är framförallt säkrare eftersom tejpen lossnar enklare från den blanka ytan.

5.     Börja med penseln, avsluta med rollern

När du målar om väggar i ett rum använder du förmodligen en roller. Men rollern kommer inte åt överallt, exempelvis längsmed tak- eller golvsockeln och runt uttag. Använd därför en pensel och börja med att måla alla svåra områden. Därefter målar du med rollern. Eventuellt dropp från penseldragen får du bort med rollern. Ett annat tips vid svåråtkomliga områden är att använda en mindre roller ovanpå området du penslat, då får du bort eventuella penseldrag och väggen får en helt jämn struktur.

6.     Måla taket med teleskopskaft

Det är både enklare och mer praktiskt att måla innertaket med en roller fäst på ett teleskopskaft. Avståndet du får genom att stå på golvet gör att du enklare ser resultatet och får en bättre översikt. Dessutom blir det enklare att dra ut rollerdragen längre, vilket ger ett jämnare resultat.

7.     Slopa pappen – köp täckfilt

Ska du måla väggarna inomhus vill du förmodligen täcka över golvet. Men istället för att lägga ut golvpapp bör du satsa på täckfilt istället. Vanlig papp eller plast skyddar förvisso golvet, men färgklickarna som hamnar där kan du ändå riskera att gå i. Täckfilt å andra sidan, suger upp färgen som landar där, vilket innebär att du kan gå runt på golvet utan risk för att få färg under fötterna.

Hitta en målare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Börja med att måla alla svåråtkomliga områden (som intill golv- och taksocklar och i och runt fönster) med en mindre pensel. Sedan kan du rolla de stora ytorna.

Snyggast resultat får du om du rollar i ljusets riktning, det vill säga från fönstret och in mot rummet. Avsluta inte rollerdragen i mitten av taket utan rolla från sida till sida, annars kan resultatet bli flammigt.

Målare och tapetserare tar ofta timpris, det ligger vanligtvis mellan 300 och 600 kronor, inklusive moms.

Relaterade artiklar