Betongfärg – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Betongfärg är en färg som släpper igenom fukt inifrån och ut. Den är användbar när du exempelvis ska måla husgrund, eller en tegelvägg. Lär dig mer om betongfärg, dess egenskaper och hur du använder den på rätt sätt.

Olika typer av betongfärg

Det finns olika varianter av betongfärg som kan användas till både husgrunder utomhus och väggar inomhus. Den vanligaste typen av betongfärg är akrylatfärg, den är unik eftersom den tillåter fukt att passera inifrån och ut. Den ger samtidigt ett skydd mot karbonatisering, vilket kan leda till att betongen bryts ner och förlorar sin hållfasthet. Betongfärg ska inte användas på fasader, om du vill måla tegelfasad eller putsfasader kan du istället använda silikatfärg. Puts och betongfärg påminner mycket om varandra. Det går exempelvis att måla en husgrund i betong med silikatfärg, särskilt om underlaget innehåller mycket cement.

Betongfärg används utomhus och inomhus, till exempel kan du måla golv med betongfärg, eller en vägg – om underlaget innehåller betong. Om du vill måla betongfärg på golv är det viktigt att du väljer en färg som är anpassad för just golv, eftersom ytan kommer slitas mycket mer än en vägg. Ska du måla husgrund eller en tegelvägg är det viktigt att du välja en betongfärg för utomhusbruk.

Betongfärg kan användas till mycket

När du behöver måla med en diffusionsöppen färg på underlag med cement är betongfärg ett bra val. Till exempel kan betongfärg användas till garage, du kan måla krukor med betongfärg och till och med måla klinker med betongfärg. Beroende på hur sugande underlaget är, kan du behöva grundmåla och applicera primer innan du täckmålar. Är underlaget obehandlat behöver du alltid grundmåla. Välj då en grundfärg som är kompatibel med den betongfärg du valt.

Måla husgrund med betongfärg – steg för steg

Det blir väldigt snyggt att måla husgrunden med exempelvis svart betongfärg, det får hela fasaden att kännas fräschare. Men innan du börjar måla behöver du se till att husgrunden är i gott skick.

 1. Skrapa gammal färg. Det brukar fungera bra att skrapa med en stålborste. Det är viktigt att du får bort flagnande färg, annars kommer den nya färgen inte hålla särskilt länge.
 2. Reparera sprickor. Håligheter och sprickor i husgrunden kan du reparera med kalkcementbruk, eller betongspackel.
 3. Maskera. Där husgrunden möter fasadpanelen är det viktigt att du maskerar, tejpa upp plast så får du en perfekt övergång och riskerar inte att måla utanför.
 4. Grundmåla/prima. Beroende på om husgrunden är omålad eller tidigare målad kan du behöva prima den. Grundmålning är också viktigt eftersom det skapar bra vidhäftningsförmåga och gör att täckfärgen fäster bättre.
 5. Täckmåla. Efter att grundfärgen torkat är det dags att täckmåla med betongfärg, stryk på minst två lager – kom ihåg att låta färgen torka mellan varje omgång.
 6. Ta bort maskeringstejp.
Hitta en expert som kan måla husgrund

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 87 571 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Du kan köpa betongfärg på Rusta, Byggmax, Bauhaus och andra byggvaruhus. Se till att satsa på en färg med hög kvalitet, då håller den längre.

Köp betongfärg hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Skapa betonglook

Vill du skapa en industriell känsla i hemmet? Då kan du måla väggarna med betonglook-färg. Det finns även spray som betongfärg, vilket efterliknar äkta betong. Sprayen används framförallt till detaljer och kan användas på såväl stål, metall och glas som plast och trä. För att skapa en betonglook på väggarna behöver du:

 • Betong medium (pulver) 5 kilo
 • Betong fine (pulver) 4 kilo
 • Primer 5 liter
 • Color sustainer 500 milliliter
 • Betong-sealer inklusive härdare 2,2 liter
 • Färgpigment 50 gram

Så här målar du betonglook på väggar:

 1. Maskera. Börja alltid med att maskera allt som du inte vill få färg på.
 2. Prima. Använd primer och applicera över hela ytan som ska målas, använd en pensel vid kanter och hörn och rolla sedan ytan.
 3. Blanda pulver. Häll först färgpigmentet i en hink och tillsätt sedan betongpulvret, använd en omrörare så att det blandas väl. Det tar längre tid än man kan tro, så se till att pulvren verkligen blandas. Använd en skyddsmask så du inte råkar andas in de fina partiklarna.
 4. Tillsätt primer. Samma typ av primer som du använde till väggen ska du även tillsätta till pulverblandningen. Använd 2 delar pulver och 1 del primervätska. Blanda ordentligt och låt stå i cirka tio minuter.
 5. Applicera på vägg. Använd en bred pensel och korsstryk färgen på väggen. När du applicerar färgen kommer du inte se det karakteristiska ”betongmönstret” som är flammigt, det framträder först när du är klar och färgen torkat. Stryk ändå i kors för att skapa rätt utseende.
 6. Jämna ut färgen. Med en stålspackel jämnar du till färgen och den hjälper även till att skapa det flammiga utseendet. Låt torka.
 7. Fukta väggen. När du är färdig med den första strykningen fuktar du hela ytan med vatten (använd en sprayflaska).
 8. Stryk nästa lager. På samma sätt som sist applicerar du nu nästa lager färg, först med pensel i korsstrykning och sedan med spackel. Låt torka i minst 12 timmar.
 9. Spraya color sustainer. Spraya över hela väggen och använd sedan en trasa som du gnuggar in vätskan med. Låt torka i cirka 1,5 timme.
 10. Applicera sealer. Med en roller applicerar du slutligen betong-sealer (inklusive härdare). Den kommer göra väggen tåligare mot både vatten och fett.

  Vanliga frågor och svar

  Vad ska man ha för färg på betong?

  Betong målas med betongfärg, till exempel akrylatfärg. Det är viktigt att färgen är diffusionsöppen.

  Hur målar man med betongfärg?

  Först måste du grundmåla, antingen med lämplig grundfärg eller genom att späda färgen med vatten.

  Kan man måla med betong?

  Ja, men det är viktigt att du väljer en diffusionsöppen färg.

  Kan man måla källargolv?

  Ja, beroende på vilket material golvet är tillverkat av finns olika färger att välja bland. En vanlig färg till källarutrymmen är epoxifärg.

  Måste man grundmåla betong?

  Ja, om ytan är obehandlat är det bäst att grundmåla, det ökar vidhäftningsförmåga så att färgen fäster bättre.

  Kan man måla med vanlig väggfärg på betong?

  När du målar betong bör du välja en diffusionsöppen färg, exempelvis akrylatfärg som är vattenbaserad.

  Måste betong målas?

  Det är inget måste, men det skapar en skyddande yta.

  Hur får man betong blank?

  Genom slipning/polering och behandling med epoxi.

  Är betong fuktkänsligt?

  Nej, inte betongen. Men om fuktig betong ligger i kontakt med fuktkänsligt material, som exempelvis trä, kan det orsaka skador.

  Relaterade artiklar