Så använder du kemiskt trä

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Kemiskt trä är ett slags reparationsmassa avsedd för trä. Det påminner om spackel men är avsett för just trä. Sprickor eller repor i träparketten, fula skruvhål i trälisten eller oönskade kvisthål i matbordet – det är exempel på saker du kan laga med hjälp av kemiskt trä.

Användningsområden

Kemiskt trä fungerar som ett reparationsmaterial till mindre sprickor, ojämnheter och skador i trä. Du blandar massan med en härdare och fyller sedan i de ojämnheter och skador som ska lagas. Hur fint resultatet blir beror helt och hållet på hur noggrann du är med förarbete och applicering. Andra användningsområden:

  • Golv. Ett äldre trägolv är ofta slitet med både hack och repor. Skadorna kan ha orsakats av vassa klackar, tunga och kantiga saker som har tappats och liknande. Med en reparationsmassa för trä och som är avsedd för typen av skadan och golvtypen kan du enkelt laga golvet.
  • Dörrar och fönster. Om du spacklar ett fönster eller en dörr med träfiller innan du målar får du ett riktigt bra slutresultat eftersom ytan blir jämnare. För skador och större ojämnheter, till exempel hål som uppstår efter att du tagit bort gamla gångjärn, är det bättre att använda kemiskt eller plastiskt trä.
  • Fogar och skruvhål. Vill du dölja mindre skador, som skruvhål, spikhuvuden och fogar, är träfiller det bästa alternativet. Träfiller kallas även för snickerispackel.
Små repor i golvet kan enkelt repareras med kemiskt trä.

Olika typer av reparationsmassor

Kemiskt trä kallas ibland för plastic padding, vilket egentligen är det företag som började sälja kemiskt fyllnadsmedel till såväl trä som metall, sten och glasfiber år 1956. Förutom kemiskt trä, som består av cellulosa, hemicellulosa, lignin (vilket är träets naturliga bindemedel) och extraktivämnen som hartser och fetter, finns även andra sorters reparationsmassor, till exempel plastiskt trä och snickerispackel. Beroende på vilken sorts skada som ska lagas kan de olika massorna fungera olika bra eftersom de har olika egenskaper:

  • Kemiskt trä. Det finns olika sorters kemiskt trä, bland annat träfyllning av ek, furu och andra träslag. Fördelen med kemiskt trä är att det kan slipas och behandlas som vanligt trä, med undantag för betsning. Det är väderbeständigt och används främst för att laga trä, då mindre skador som repor eller hack.
  • Plastiskt trä. En reparationsmassa som påminner mycket om kemiskt trä men med skillnaden att den inte härdar lika snabbt. Plastiskt trä kan behandlas på samma sätt som vanligt trä, exempelvis sågas och slipas. Finns att köpa i många olika kulörer och går dessutom att blanda för att matcha det riktiga träets färg.
  • Träfiller (snickerispackel). Träfiller används på i stort sett samma sätt som plastiskt och kemiskt trä men är inte lika väderbeständigt och bör målas för ökad hållbarhet.
  • Shellackstång/kvistlim. Ser ut som limpatroner till limpistol och finns i flera kulörer. De värms upp och droppas sedan ner i kvisthål, hack eller andra ojämnheter. Efter härdning kan limmet slipas.
  • Vaxstift. Användbart vid repor i trägolvet. Stryks på och fyller då i repan. Trots att vaxet är ganska mjukt blir lagningen hållbar. Går att köpa i flera kulörer.
  • Reparationspennor. Ett användbart redskap vid ytliga och mindre repor. Du målar helt enkelt i repan med pennan.

Vanliga frågor och svar

Det är en reparationsmassa som används för att fylla i repor, hack och ojämnheter i trä. Den består av en spackelmassa och en härdare. Massan blir hållbar och hård efter härdning och kan slipas och målas precis som vanligt trä.

Det används för att reparera mindre skador i trä, till exempel repor och hack i golv och bordsskivor.

Plastiskt trä och träfiller (snickerispackel) är två andra vanliga typer av reparationsmassor.

Relaterade artiklar