Marmor

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Marmor är ett exklusivt material som är särskilt populär i badrum. Marmor är en kalksten och ingår i en bergart som kallas metamorfisk sten, vilket innebär en sten som genomgått en omvandling. Här går vi igenom allt du behöver veta om marmor samt hur du kan använda naturstenen i badrummet.

Utvinning av marmor

Det finns olika typer av marmor, även om all marmor från början är kalksten. Det är först när kalkstenen utsätts för ett mycket högt tryck under lång tid som marmorstenen bildas. Under flera miljoner år har kalkstenen utsatts för ett högt tryck och olika temperaturer, det har med tiden bildat ”marmoreringar”. Marmoreringar, som bildar det säregna och vackra mönstret i marmor, är i själva verket föroreningar. Kalksten består av flera ämnen, bland annat kalcium, magnesium och karbonat. När ämnena utsätts för högt tryck omvandlas kalciten (kalkspat) till slut till en hårdare form. Under den här processen uppstår det mängder av mindre föroreningar som så småningom bildar de vackra ådringarna.

Olika typer av marmor

Marmor utvinns i bergskedjor på många platser i världen, även om Italien, Kina, Indien och Spanien är de vanligaste länderna för marmorutvinning. Även i Afrika utvinns marmor, särskilt i Angola och Zimbabwe. Det finns till och med svensk marmor, den mest kända är Kolmårdsmarmorn som utvinns i Östergötland. Den marmortypen är en av de hårdaste varianterna i hela världen och den skiftar vackert i grönt. Vanliga typer av marmor:

  • Carraramarmor. Den italienska Carraramarmorn är en av de vanligaste typerna i hela världen. Den har fått sitt namn eftersom marmorn utvinns i just Carrara i den norra delen av Toscana. Carraramarmor är vit eller gråblå och har en fin balans av kristaller och transparens.
  • Calacattamarmor. Calacattamarmor är en av de mest exklusiva marmortyperna på grund av att den är så sällsynhet. Marmorn är vit och påminner en del om Carraramarmor, men har betydligt djupare och tjockare venmönster. Det finns till och med Calacattamarmor med guldskimrande ådring.
  • Statuarymarmor. Statuarymarmor påminner om Carraramarmor eftersom den är vit, men den är mer genomskinlig och har en mer framträdande ådring.
  • Emperadormarmor. Emperadormarmor utvinns i Spanien och finns i flera nyanser av brunt. Ådringen är ojämn.
  • Crema marfilamarmor. Också en spansk marmortyp som finns i flera nyanser även om beige är vanligast. Ådringen är ojämn och varierar i intensitet.
  • Talathellomarmor. En turkisk marmortyp med ljusgrå bakgrund och silvriga ådringar.
  • Levadiamarmor. En mycket effektfull marmortyp från Grekland med en svart bakgrund och rökliknande ljusgrå ådring.

Marmor är i sin renaste form vit, men föroreningarna ger materialet olika färger och skiftningar. Du kan hitta allt från klassisk vit eller grå marmor till marmor med skiftningar i rosa, grönt och svart.

Marmorns egenskaper

Marmor är ett vackert stenmaterial att använda i badrum, men det är viktigt att känna till stenens egenskaper innan du bestämmer dig. Marmor är en mycket porös sten (det är från början en kalksten) vilket innebär att stenen lätt absorberar vätska. Om du spiller olja eller syra (juice, vinäger eller liknande) på marmor så blir det fläckar som kan vara svåra att få bort. Det är viktigt att tänka på om du tänker lägga marmorgolv i badrummet. Om du oljar eller smörjer in dig i badrummet finns det risk att det blir spill på golvet, vilket då måste torkas bort omgående för att inte bilda bestående fläckar. Många väljer därför hellre ett mörkare marmorgolv, exempelvis svart, mörkgrått eller mörkgrönt och en ljusare marmorvägg. Spills något på golvet så syns det inte lika tydligt om golvet är mörkt.

Fördelar med marmor i badrummet är att stenen genast skapar ett exklusivt intryck. Marmor är tidlöst och kan kombineras med många färger och med andra material. Trä i kombination med marmor ger en vacker kontrast. Marmor är betydligt dyrare än klinker eller kakel och ligger från cirka 1 500 kronor per m2, medan klinkerpriset per kvadratmeter ligger från cirka 100 kronor. Om det blir för dyrt att ha marmor i hela badrummet kan du till exempel sätta hexagonformade marmorplattor på endast en del av väggen, vilket kan bli effektfullt. Alternativt kan marmorn på väggen ”smälta” ut på en del av golvet, för att sedan lägga klinker, kakel eller något annat material i det övriga badrummet.

Bra att veta om marmor

Innan du bestämmer dig för att lägga ett marmorgolv i badrummet är det bra att känna till att marmor ofta upplevs som kallt under fötterna. Många väljer att lösa det problemet genom att installera golvvärme. Något annat som är viktigt att fundera över är om du vill ha marmor trots att materialet lätt får fläckar. Det går förvisso att få bort eller delvis få bort fläckar. Om du fått en oljig fläck på marmorn kan du prova att:

  • Torka med papper. Gör det så fort som möjligt innan oljan tränger ner i stenen.
  • Tvätta med lösningsmedel. Torka bort så mycket av oljan som möjligt. Därefter kan du torka med lösningsmedel, till exempel lacknafta, aceton eller thinner. Torka sedan av med papper.

För djupare fläckar där oljan redan hunnit absorberas av marmorn:

  • Blanda lösningsmedlet med ett absorberande pulver. Det kan till exempel vara krita, bentonitlera eller potatismjöl. Blanda tills du får en pasta.
  • Fukta fläcken med vanligt lösningsmedel. Det gör du innan du applicerar pastan du blandat.
  • Lägg på pastan på fläcken. Låt den ligga på fläcken tills den torkat.
  • Borsta bort pastan. Borsta av den torra pastan och tvätta rent med vatten.

Om du vill slippa använda kemikalier för att ta bort fläckar från marmor kan du prova att blanda en del bakpulver till 20 delar vatten. Fukta en trasa i blandningen och rengör fläcken. Låt lösningen verka i cirka 1 – 2 timmar innan du torkar bort den. Skölj sedan av med vatten och torka med en ren handduk.

Vanliga frågor och svar

Marmor är från början kalksten, men som ombildas under miljontals år av tryck och temperaturskillnader till marmor, vilket är en metamorfisk sten.

Marmor är en porös stenart vilket innebär att den lätt kan få repor och fläckar. Om du tappar något på ett marmorgolv är risken stor att plattan går sönder.

Kvadratmeterpriset för marmor ligger i snitt på 1 500 kronor.

Det är en naturligt vacker sten med många skiftningar och ådringar. Den finns i många färger. Marmor är även en porös sten som snabbt blir fläckig och repig. Materialet är särskilt känsligt för syra, till exempel vin och saften från citrusfrukter.

Om det är en oljefläck kan du prova att lägga ut hushållspapper som får absorbera så mycket som möjligt av oljan. Om oljan har trängt ner i stenen kan du prova att blanda ett lösningsmedel (exempelvis aceton) med ett absorberande pulver, till exempel krita eller potatismjöl. Låt pastan ligga på fläcken tills den torkat. Tvätta sedan rent med vatten. Du kan också pröva att gnida fläcken med såpavatten.

Relaterade artiklar