Terrazzo – vad är det?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Terrazzo är en sammansättning av flera stenarter, bland annat krossad marmor, cement och hårda bergarter. Materialet är populärt i badrum och kök där det kan användas som ett prisvärt alternativ till äkta granit. Här går vi igenom vad terrazzo är och hur du kan använda det.

Tillverkning av terrazzo

Idag ser man terrazzo nästan i var och vartannat hem – och inte undra på! Stenen ger rummet ett livfullt och modernt utseende utan att kosta alldeles för mycket. Men vad består terrazzo av?

Terrazzo är faktiskt inte en sten, utan vad man kallar en konststen. Den tillverkas genom att man blandar krossad sten, vanligtvis marmor och andra hårda bergarter. Stenblandningen gjuts sedan samman med cement. Ytan behandlas vanligtvis genom putsning och polering för att den ska få en önskad glans. I sitt färdiga uttryck ser terrazzo ut som exklusiv och lyxig granit, men till ett lägre pris. Om du funderar på var du sett terrazzo tidigare är det förmodligen i köpcentrum, skolor och trapphus – materialet introducerades i Sverige redan 1950 och blev då en stor nyhet tack vare sin beständiga kvalitet.

Terrazzo finns att tillgå i många färger. Till exempel kan du hitta grön terrazzo eller köpa vitt terrazzoklinker. Idag kan man tillverka terrazzo med färgade stenar och även med färgad cement, vilket kan ge varierande och intressanta uttryck.

Vill du ha känslan av äkta terrazzo men inte betala priset kan du välja terrazzo laminat istället. Laminat tillverkas genom att man pressar samman flera skikt, ofta av plywood, med en yta av äkta terrazzo. Utseendet ser likadant ut, men laminat är betydligt billigare än massiv sten.

Modern och ljus inredning med ett terrazzogolv som skapar en fräck kontrast.

Terrazzo färger

Något som gör terrazzo så intressant är att konststenen tillverkas i alla tänkbara färgkombinationer. Eftersom både cementet som binder stenkrosset och stenkrosset kan färgas, kan terrazzo finnas i vilken färg som helst. Vanligast är dovare och mer jordnära toner som beige, grå, svart och vit terrazzo.

Om du ska använda terrazzo i köket eller badrummet fungerar det även bra att kombinera materialet med exempelvis trä, klinker och betong, beroende på vilken stil du vill uppnå. Det finns även varianter med röda, rosa och orangea inslag.

Terrazzo för badrum och kök

Just nu är den stora badrums- och kökstrenden terrazzo. I köket vill många nu använda terrazzo bänkskiva eller till och med terazzo bord. Många väljer även terrazzo klinker till badrum och kök. Det finns en rad fördelar med materialet och några nackdelar:

Fördelar:

 • Hårt. Materialet är väldigt hårt, därför passar terrazzo bra som bänkskiva eller väggbeklädnadsmaterial i kök och badrum.
 • Slitstarkt. Terrazzo har en hård yta som tål mycket, det passar bra som bänkskivor eller vägg- eller golvmaterial.
 • Lättskött. Med en fuktig trasa torkar du snabbt och enkelt rent terrazzo.
 • Stor valmöjlighet. Du kan välja bland i stort sett alla färgkombinationer och storlekar på stenkrosset.

Nackdelar:

 • Kalkutfällning. Om du platsgjuter terrazzo krävs ett ordentligt underlag av betong eftersom materialet väger en del. Till en början ser terrazzo lite dammigt och grått ut, vilket beror på kalkutfällningen. Du behöver därför torka av ytan ganska ofta till en början.
 • Stumt. Terrazzo är ett hårt och helt stumt material. Skulle bakomliggande konstruktionsmaterial i trä röra sig kan terrazzo spricka relativt enkelt.

Gör egen terrazzo bänkskiva

Om du tycker att priset för en terrazzo skiva är för högt kan du göra din egen istället. Det är inte särskilt svårt att tillverka egen terrazzo. Det svåraste är att bygga själva gjutformen, men med de rätta verktygen och lite tålamod, kommer det gå enkelt. Terrazzo passar bra som köksbänk eller till badrumskommoden.

Material och verktyg

 • Konstruktionsplywood
 • Reglar (700 x 70 x 45 millimeter)
 • Silikon
 • Matolja
 • Armeringsnät (6 millimeter)
 • Vitbetong (25 kilo, utgör 30 % av blandningen) – byt ut till annan färg om du vill
 • Vit dolomitkross (50 kilo, utgör 60 % av blandningen) – byt ut till annan färg om du vill
 • Titandioxid (1,5 kilo, utgör 6 % av blandningen)
 • Vatten (cirka 12 liter, utgör 15 % av blandningen)
 • Våtslipmaskin (slippapper kornstorlek 50 – 8 000)
 • Polertrissa
 • Dammbindare
 • Betongvax från Byggmax
 • Hinkar (3 – 4 stycken)
 • Skruv
 • Täckplast
 • Vattenpass
 • Slipmaskin med oscillerande effekt (för att du ska kunna vibrera betongformen)
 • Vibrationsstav (för att du ska kunna vibrera betongen under gjutning)

Köp ditt material här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här

Gör så här

 1. Bygg formen. Använd konstruktionsplywood och reglarna och skruva ihop delarna med skruv tills du skapat en rektangulär låda. Tänk på att reglarna ska sättas på lådans utsida, de är dem som håller ihop formen.
 2. Täta formen. Använd silikon och dra ut det över hela formens insida, då blir det helt tät och betongen riskerar inte att sippra ut i kanterna.
 3. Klipp till armeringsnät. Armeringsnätet ska gjutas in med den blöta cementen för att ge bänkskivan bättre stabilitet.
 4. Smörj formen med matolja. Gå igenom hela insidan av formen med lite olja.
 5. Blanda till cement. Följ anvisningarna på förpackningen och tillsätt titandioxid. Tillsätt sedan dolomitkrossen och tillsätt vattnet.
 6. Blanda väl. Med hjälp av vibrationsstaven kan du blanda till cementen ordentligt.
 7. Häll i formen. Häll ut ett lagom tjockt cementlager i formen. Toppa det lagret med ett armeringsnät. Häll sedan på resten av cementblandningen.
 8. Vibrera cementen. Med vibrationsstaven går du nu igenom cementen i formen för att vibrera den. Det gör du för att det inte ska förekomma några porer, vilka bidrar till en osäker konstruktion.
 9. Släta ytan. Använd en murslev eller liknande för att släta ut och jämna till ytan.
 10. Vibrera hela formen. Med en oscillerande slipmaskin ska du nu gå över gjutformens utsida. Slipmaskinen ger ifrån sig starka vibrationer som får cementen att bli tätare och mer hållbar.
 11. Eftervattna. Spraya vatten med blomspruta över hela topplagret av cement.
 12. Täck med plast. Direkt efter att du fuktat ytan täcker du formen med plast. Då stannar fukten kvar och cementen riskerar inte att torka ut för snabbt.
 13. Fukta i två veckor. De två första veckorna som cementen härdar ska du vattna ytan med jämna mellanrum.
 14. Låt torka. Låt cementen härda ordentligt i ytterligare några veckor, det kan ta lång tid för cementen att bli helt torr och hård.
 15. Ta bort formen. Börja med att skruva loss reglarna och lossa sedan plywooden och desarmera formen.
 16. Vattenslipa cementen. Nu ska du skapa terrazzons vackra yta – börja med att vattenslipa ytan, själva botten på formen. Börja med ett grövre slippapper och jobba dig mot ett finare.
 17. Applicera dammbindare. När du slipat bänkskivan är det dags att applicera ett lager dammbindare, det gör cementen hårdare och mer motståndskraftig mot fläckar.
 18. Applicera betongvax. Nu vill du få upp den vackra glansen, använd därför betongvax över hela bänkskivan. Applicera i tunna lager.
 19. Polera. Med en mjuk trissa ska du nu polera hela bänkskivan tills du fått en önskad glans.
 20. Färdigt! Nu har du gjort en egen och snygg terrazzo bänkskiva!

Skötselråd

Precis som marmor, är även terrazzo relativt känsligt mot fläckar, särskilt syrahaltiga vätskor som citronjuice. Du kan bevara terrazzons vackra utseende genom daglig skötsel samt genom att ta bor fläckar på rätt sätt – i rätt tid.

 • Vardaglig rengöring. En anledning till att terrazzo är känsligt mot fläckar beror på att ballasten ofta består av marmor. Marmor är ett känsligt stenmaterial som suger upp vatten, olja och syrahaltiga vätskor. För vardagligt underhåll av din terrazzo bänkskiva är en trasa i mikrofiber ett utmärkt val. Ofta räcker det gott och väl med att fukta mikrofibertrasan och torka av bänken. Men har du fått några fläckar eller vill utföra en mer noggrann rengöring, kan du använda ett pH-neutralt rengöringsmedel. Det finns särskilda rengöringsmedel för natursten, vilka är att föredra då de inte sliter på stenen.
 • Skydda mot värme. Även om terrazzo vanligtvis klarar av höga temperaturer är det ändå bäst att använda ett underlägg till heta grytor och stekpannor. Stenen kan nämligen, med otur, spricka vid för hastiga temperaturomslag.
 • Impregnera. Det stora problemet med terrazzo och andra mer porösa stenarter, är att det suger upp fukt. Det gör materialet känsligt för både vattenfläckar, stänk från citronsaft eller olja. Det absorberas snabbt i stenen och sedan är fläckarna mycket svåra att bli av med. Se därför till att med jämna mellanrum impregnera terrazzon med ett impregneringsmedel för natursten. En gång per år är lagom och kommer göra bänkskivan betydligt mer motståndskraftig.
Hitta en expert som kan bygga en bänk i terrazzo

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Om du upptäcker fläcken snabbt ska du genast torka bort den. Använd en fuktig trasa och eventuellt lite handdiskmedel. Går fläcken djupare är det ofta svårt att bli av med den utan att slipa om skivan. Du bör därför se till att ge terrazzon de bästa förutsättningarna för att den ska tåla fläckar – genom impregnering.

I stort sett alla färger eftersom terrazzo består av krossad sten och cement, bägge ingredienser kan färgas till valfri färg.

Det är en konststen tillverkad av stenkross (ofta marmor) som binds samman av cement.

Eftersom ballasten ofta består av marmor, är terrazzo ganska känsligt för fläckar och repor. Stenkrosset är relativt poröst och måste därför impregneras för att det bli mer motståndskraftigt. Är du försiktig och använder värmeskydd samt torkar av ytan ofta under matlagning, är det inga problem att använda terrazzo som material för bänkskiva.

Det varierar mycket beroende på om du köper färdiga golvplattor eller vill platsgjuta. Platsgjuten terrazzo kostar cirka 1 800 kronor per m2. Motsvarande pris för färdiga golvplattor ligger på 500 – 700 kronor/m2.

Relaterade artiklar