Ångugn

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Är det dags att välja ut en ny ugn till köket? En ganska ny variant av ugn är den omtalade ångugnen, även kallad kombiugn – en ugn med ånga. Ugnen är flitigt använd inom restaurangbranschen men har på senaste tiden hittat hem till oss privatpersoner. Ugnen ångar maten, vilket gör den saftigare och godare. Det går dessutom snabbare att tillaga maten. Här går vi igenom hur ångugnen fungerar och vad som är bra att tänka på vid köpet.

Funktioner

I en vanlig ugn tillagas maten genom över- och undervärme. Den genomsteks på så vis men riskerar samtidigt att bli torr. I en ångugn cirkulerar ånga runt och temperaturen är lägre än i en vanlig ugn. Trots det går tillagningen vanligtvis snabbare i en ångugn än i en traditionell ugn. För att ångugnen ska fungera som det är tänkt måste du själv fylla på vattnet till ångan. Det finns en vattenbehållare som fylls på innan matlagning och vattnet omvandlas sedan till ånga när det blir varmt.

Ångan gör ugnen mycket varm eftersom den lagrar stora mängder värmeenergi som frigörs i ugnen och överförs till maten. Det gör att du inte behöver använda särskilt höga temperaturer, vilket i sin tur innebär flera fördelar: minskade energikostnader och mer skonsamt för råvarorna. Det är viktigt att du kontrollerar ugnens funktioner innan du bestämmer dig, de kan skilja sig en del mellan olika modeller.

 • Storlek. Se till att du väljer en ugn med tillräcklig storlek för det du vill tillaga. Har du många ugnsformar sedan tidigare är det även praktiskt om de passar den nya ugnen.
 • Kombinationsmöjligheter. Är du inte redo att ändra matlagningsstil helt och hållet kan du istället välja en ugn med kombinationsmöjlighet. Då kan du fortfarande använda ugnen precis som en vanlig ugn, med över- och undervärme. När du vill laga mat med ånga väljer du ångfunktionen.
 • Rengöring. Många ångugnar har flera smarta finesser, bland annat rengöringsprogram. Beroende på modell kan ugnen ha upp mot fyra olika rengöringsprogram som effektivt städar rent insidan av ugnen.
 • Användarvänlighet. Kontrollera displayen, valmöjligheterna och ugnens tekniska funktioner. Vissa modeller känns övermäktiga att lära sig, medan andra är enkla att tyda. Vissa ångugnar har dessutom förinställda program utifrån råvara. Till exempel kan du välja alternativ som kyckling och få en perfekt temperatur, ångmängd och tidsinställning för det.
 • Extra funktioner. Ångugnar kallas ibland för sous vide ugn eftersom vissa ångugnar har en särskild sous vide-funktion. Du placerar sous vide-påsarna i ugnen, ställer in sous vide-program och kan på så vis tillaga maten.

AEG Ångugn

En mångsidig ångugn från AEG med bästa energiklassen (A+).

Pris: 5690 kr LÄS MER / KÖP

Fördelar och nackdelar med ångugn

Det finns många fördelar med att tillaga mat i ånga:

 • Bevara vitaminer i grönsaker. Flera undersökningar har visat att ånga är ett mycket mer skonsamt sätt att laga mat på, särskilt grönsaker. Vanlig tillagning, exempelvis stekning, innebär för höga temperaturer vilket leder till att vitaminerna dör. Men när du ångar maten bevaras upp till 50 % mer vitaminer.
 • Saftigare kött, fisk och fågel. Det är lätt att tro att ångugnen kokar maten, men så är det inte riktigt. Även om insidan av kött, fisk och fågel blir saftig får maten en mycket fin stekyta i ångugnen. Det gäller även för brödbakning. Det är fullt möjligt att baka bröd i ångugn, brödet får en krispig och knaprig yta och ett fluffigt och bakat inre.
 • Snabbare tillagning. Det går snabbare att laga mat i ångugn eftersom ångan lagrar stora mängder värmeenergi.
 • Lägre temperaturer. Det krävs inte lika höga temperaturer när du tillagar mat i ånga. Vattnet du tillsätter i behållaren till ugnen omvandlas till ånga när temperaturen når 100 grader, vilket går snabbt och på några få minuter.
 • Sköter sig själv. När du tillagar mat i ånga sköter den sig själv på ett helt annat sätt än i en vanlig ugn. Du kan dessutom laga saker som potatis och ris i ångugnen och få ett perfekt resultat varje gång. Det underlättar matlagningen eftersom stegen blir färre – det är bara att sätta in alltsammans i ugnen.
 • Tillaga fryst mat. Det går utmärkt att ställa in fryst fisk eller något annat fryst i ångugnen. Ångan tinar skonsamt upp maten.

Det finns även vissa nackdelar med ångugnen:

 • Går inte att öppna luckan. När ångfunktionen används ska ugnsluckan vara stängd så att inte vattenmängden försvinner. Det gör det svårt att tillaga mat med olika tillagningstid samtidigt.
 • Inte optimalt för bakning. Det är inte alla bakverk som gynnas av så stor vattenmängd under tillagningen.
 • Låga maxtemperaturer. Ångugnar kan vanligtvis endast komma upp i temperaturer på cirka 230 grader, vilket kan vara en nackdel om du vill tillaga något utan ångfunktion och i högre temperaturer.
 • Få recept. Eftersom ångugnen är en relativt ny företeelse i de svenska hemmen, finns det fortfarande inte särskilt många recept till ångugn, vilket kan vara en nackdel.
Hitta en expert som kan installera din ångugn

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Du kan hitta modeller från cirka 10 000 kronor.

Ja, det är vanligtvis inga problem. Brödet får ofta en hårdare skorpa och en fin och saftig kärna.

Det är en ugn som tillagar maten med ånga. Ångan tillsätter du själv genom att fylla på vatten i en behållare på ugnen.

Du kan tillaga mat precis som vanligt. Bakning är dock inte lika optimalt i en ångugn. Men de flesta ångugnar är så kallade kombiugnar, vilket innebär att du kan stänga av ångfunktionen när du inte vill använda den.

Med ånga tillagas maten betydligt mer varsamt och i lägre temperaturer. Det resulterar i saftigare kött, fisk och fågel samt bevarar grönsakernas vitamininnehåll.

Relaterade artiklar