Kökstrender 2022 – praktiskt, hållbart och naturligt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Kökstrender 2022 kan i korthet beskrivas med tre ord – lyxigt, avhållsamt och naturligt

Material – trä och sten

En bit in på 2022 ser vi fortfarande den starka trenden av att inreda med naturmaterial i köket. Men nu gärna trä som matchas med trä. Även marmor i mörkare färger samt granit är populärt i köket, likaså i badrummet. Längtan efter naturliga material kommer förmodligen från att vi tillbringar dagarna i ända framför datorns eller mobilskärmens blåa ljus. Vi vill vila ögonen på något lugnt och harmoniskt. Ska du välja färg på köksluckorna 2022 är det antingen äkta trä eller mörkare och dovare färger som gäller.

Färger – grönt, bränt och äggskal

Det gröna är fortfarande trendigt och gärna i dovare nyanser. Vill du ha ett ljusare kök är det äggskalsvitt som gäller, gärna med trä i kontrast. Terrakottafärger som bränd apelsin är också populärt under 2022, helst i kombination med mattsvarta blandare och beslag.

Minimalism – luftigt och rent

Efter många år av överkonsumtion och överflöd börjar till och med de mest shoppingberoende att tröttna på prylar och kaos. Vi vill ha rena, öppna och luftiga ytor i köket där endast det mest väsentliga står framme. Det vi väl väljer att ha synligt får gärna ha spännande och organiska former, tänk dig stora, bulliga vaser eller stora träfat och skålar. Vi stänger in övriga prylar bakom skåpsluckor för att skapa återhållsamhet och en lyxigare, mer avslappnande känsla. Frys, kyl och diskmaskin ska helst döljas bakom köksluckor för att smälta in bättre i helheten.

Lyxigt och praktiskt

För att sammanfatta kökstrenderna 2022 är ledorden: lyxigt, avhållsamt och naturligt. Det betyder också att kökstrenderna står i kontrast mot badrumstrenderna 2022, som gärna ska vara så färgglada och pastelliga som möjligt. Istället för klassiska blandare och lådhandtag i rostfritt stål satsar vi på mattsvarta blandare och detaljer. Det ska kännas modernt, minimalistiskt och hållbart.

Hybridfunktioner

Trots att Sverige äntligen blåser av pandemin i början av året, kommer många av oss fortsätta att jobba hemifrån. Vi ser därför fler praktiska och hybridanpassade lösningar även i köket. En köksö fungerar tidvis som hemmakontor och inreds med kontorslampa och utdragbara lådor där laptop, anteckningsböcker och pennor förvaras.

Vanliga frågor och svar

Generellt ser vi mer minimalism och naturmaterial, men färger som olivgrönt hänger med från föregående år.

Naturinspirerade färger som olivgrönt, äggskalsvitt och bränd apelsin.

Naturmaterial som granit, marmor och trä, exempelvis valnöt eller ljus björk.

Relaterade artiklar