Köksbänkar i sintrad sten – en intervju med företaget Neolith

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

BYGG.se intervjuade Peter Feldt, account manager på Neolith, för att få tips om hur man ska tänka gällande valet av köksbänkar. Neolith är ett företag som producerar produkter i sintrad sten, ett hållbart naturmaterial.

Vad är egentligen sintrad sten?

– Sintrad sten består av naturmaterial och själva sintringen är en process där man använder sig av högt tryck och hög värme. Under processens första fas producerar man själva bänkskivan av ett råmaterial. Sedan pressas skivan under 400 bar. Steg två innebär att bänkskivan processas i en ugn med temperaturer på minst 1 200 grader. Det här är själva sintringsprocessen. Dock genomgår våra produkter fler steg under produktionen, säger Peter Feldt.

Vilka fördelar har sintrad sten?

– Sintrad sten är ett material med unika egenskaper. Bland annat är det enkelt att hålla rent. Ytan är resistent mot repor, vilket gör materialet särskilt bra i köket. Det är även extremt slitstarkt och hållbart och kan användas såväl inomhus som utomhus då det tål is och frost utan problem.

– Eftersom materialet både är resistent mot låga och höga temperaturer, helt vattentätt och hygieniskt fungerar det bra i köksmiljö. Men Neoliths produkter används även som golvmaterial då ytan är extremt hård.

Önskemålen om hur en bänkskiva i köket ska se ut varierar stort. Vilka alternativ finns?

– Vi erbjuder olika tjocklekar och 56 färger. En stor fördel med att kunna välja tjocklek på bänkskivan är att det blir enklare att anpassa bänkskivan till kökets förutsättningar. I köket är det rekommenderat med 12 och 20 millimeters tjocklek om det gäller bänkskiva. Eftersom vi även har tunnare skivor går det bra att använda våra produkter som stänkskydd, då är 6 millimeter lagom. Du kan även välja bland olika ytbehandlingar.

Peter berättar även att produkterna kan beställas i olika finish, till exempel satin (helmatt finish), silk (matt finish med ett ljust lager av emalj), riverwashed (en grövre textur) och natural honed (finslipad textur som är slät, mjuk och matt).

Neolith säljer alltså produkter i sintrad sten, men hur ligger priset i förhållande till andra bänkmaterial?

– Prisbilden för sintrad sten är normalt högre än komposit, trä och natursten. Självklart finns det undantag när det gäller natursten, tillgång och efterfrågan är det som styr den prisbilden där. Men en sak är säker, väljer du sintrad sten så vet du att den kommer stå emot alla utmaningar i köket och vara som ny även om flera år.

Hur ska man då tänka när man väljer ut bänkskiva till köket eller badrummet?

– Utgå från din egen smak och välj något som passar i längden och som inte är trendkänsligt.

Finns det några särskilda färger som är särskilt bra i köket?

– Det beror helt och hållet på köket och hur det ser ut i övrigt. Jag skulle rekommendera att man väljer bänkskiva före färgen på köket eftersom det är enklare att justera färgen på köksluckorna efter bänkskivan än att byta ut bänkskivan.

Hur monterar man bänkskivor från Neolith?

– Ofta använder man silikon. Men gäller det mer komplicerade stänkskydd kan montaget göras med kakelfix. Det är viktigt att dubbellimma om man fäster stora skivor.

Hur bra håller era produkter?

– Vi har 25 års garanti, så säkra är vi på vår kvalitet.

Många som bygger och renoverar är idag miljömedvetna, hur miljövänligt är sintrad sten och era produkter?

– Eftersom vi endast använder naturliga produkter i vår produktion och dessutom försöker att återanvända så mycket material som möjligt, har vi ett stort miljötänk. Till exempel har vi lanserat en ny kollektion som är tillverkad av 90 % återvunnet material. Våra produkter består av minst 52 % återvunnet material. När man tillverkar sintrad sten är det viktigt att klimatet är rätt. Vår produktion finns därför i Castellón, strax norr om Valencia i östra Spanien. Där är fuktigheten perfekt för att förvara och bearbeta våra råmaterial.

Relaterade artiklar