Fem tips på hur du kan renovera kök billigt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~11 minuter

Är du trött på ditt gamla 80-talskök? Du behöver inte byta kök helt och hållet, ofta räcker det med några enkla knep. Om du vill renovera köket billigt har vi många praktiska tips på hur du kan förändra kökets stil med några enkla medel och till en låg kostnad.

1.     Byta köksluckor

Ett enkelt och billigt sätt att förnya ditt kök är genom att renovera gamla köksskåp. Du kan måla om eller byta ut köksluckorna. Köksluckorna tar upp en relativt stor och märkbar yta i köket. Genom att byta färg kan du skapa stor skillnad. Men beroende på i vilket skick luckorna är kan det antingen fungera att endast ta ner och måla om köksluckorna eller byta ut själva köksluckorna med nya och behålla stommarna. Det finns olika standardstorlekar på köksluckor och det brukar inte vara särskilt svårt att hitta en tillverkare som erbjuder samma mått. Behöver du inte byta köksluckorna kommer du spara betydligt mer pengar.

Även om köksluckorna har vissa skavanker och slitage, kan du enkelt renovera köksluckor genom att fylla i sprickor med möbelspackel och måla om dem. Eftersom köksluckorna utstår matos och flottiga fingrar är det viktigt att du lägger tid på rengöringen. Så här förnyar du köksluckorna:

 1. Demontera. Först och främst behöver du ta ner köksluckorna och lådfronterna (det går att platsmåla, men det är större risk för ojämnt resultat).
 2. Ta bort beslag. Om du ska återanvända samma beslag är det bra om du lägger dem i en påse så att du inte tappar bort tillhörande skruvar.
 3. Rengör. Använd målartvätt för att du ska få bort alla fläckar och avsluta med att skölja av medlet.
 4. Låt torka. Det är viktigt att ytorna är helt torra, annars kommer inte färgen att fästa.
 5. Spackla. Om du ska byta beslag till nya ska du spackla igen de gamla hålen. Passa samtidigt på att spackla igen eventuella repor och skador på köksluckorna.
 6. Låt torka. Ge spacklet tillräcklig tid att torka.
 7. Slipa. Slipa med ett medelgrovt slippapper och i den riktning du tänker måla.
 8. Borra hål. Om du ska använda nya beslag är det dags att borra ut hål för dem.
 9. Torka av. Innan du börjar måla är det viktigt att torka bort slipdammet. Använd en fuktad trasa.
 10. Eventuell färgspegel. Om du vill skapa en dekorativ målning kan du maskera kanten av köksluckorna med maskeringstejp. Då får du en perfekt ”spegel” i varje kökslucka. Vill du ha enfärgade luckor är det bara att hoppa över det här steget.
 11.  Grundmåla. Välj en grundfärg med god vidhäftningsförmåga. Börja med att röra runt i färgen så att alla pigment blandas ordentligt. Häll upp lite färg i ett färgtråg och använd en pensel till att måla alla smala kanter och lister på köksluckorna. När detaljerna är färdiga kan du måla resten av luckorna med en mindre och luddfri roller.
 12. Låt torka. Läs på anvisningarna på just den grundfärg du valt (ofta är torktiden cirka åtta timmar).
 13. Slipa. När grundfärgen är torr ska du slipa hela ytan med ett fint slippapper (kornstorlek 400).
 14. Torka av. Med en fuktig trasa torkar du bort slipdammet.
 15. Måla med täckfärg. Välj ut valfri kulör av snickerifärg (minst halvblank är bra i kök, då blir det enklare att torka rent) och rör runt med en pinne. Häll upp färg i färgtråget och fortsätt precis som du gjorde med grundfärgen – måla detaljer med en pensel först, täck sedan hela ytan med en mindre roller.
 16. Låt torka. Läs anvisningarna på färgburken för att du ska kunna ta reda på torktiden.
 17. Slipa. Med ett mycket fint slippapper ruggar du nu upp ytan försiktigt, avsluta med att torka rent med en fuktig trasa.
 18. Måla andra gången. En sista strykning med täckfärg ger ett fint resultat.

Tips!

Vill du ha ett sömlöst resultat bör du även måla om stommarna i samma färg.

2.     Byta kakel

Ett annat enkelt sätt att renovera kök till en liten kostnad är genom att byta eller måla kakel. Många kök har kakel som stänkskydd, men om du inte har kaklade väggar kan du hoppa över det här steget. Om du inte vill behöva bila ner kaklet kan du måla det istället. Det ger snabbt förändring till en låg kostnad. Så här gör du:

 1. Rengör. Använd en vanlig målartvätt och eventuellt lite T-röd, då blir det enklare att få bort alla fettfläckar på kaklet. Låt kaklet torka efter rengöringen.
 2. Maskera. Vill du behålla fogarna? I så fall måste du maskera dem, det är lite pilligt men inte särskilt svårt. Du kan hitta en passande bredd hos de stora byggvaruhusen. Enklast är det att först mäta fogen och sedan kontrollera vilka bredder på maskeringstejp som finns.
 3. Grundmåla. Använd en häftgrund för kakel, det fäster bra på glatta och glansiga ytor. Rolla med en liten luddfri roller så får du ett jämnt resultat. Låt torka enligt anvisningar på färgburken.
 4. Täckmåla. Nu stryker du på en målarfärg i den kulör du valt. Två lager är ofta tillräckligt, kom ihåg att låta det första lagret färg torka innan du stryker på andra gången.

Tips! Om du varken vill byta kakel eller måla kakel kan du använda dig av självhäftande kakeldekor. Det finns många färger och mönster att välja bland, exempelvis marockanskt kakel.

3.     Förnya detaljer

Nytt kakel och nya köksluckor – nu börjar köket se riktigt nytt ut. Men än finns det utrymme till att förnya stilen. Ett enkelt sätt att renovera gammalt kök är genom att byta beslag. Det handlar om alla lådhandtag och handtag till köksluckor, eventuella krokar på väggarna och liknande. Tidigare kanske dina detaljer var i trä eller rostfritt stål? Varför inte välja ut något helt annorlunda, något som passar bra till den nya färgen kanske? Populära material är bland annat mässing och läder. Vill du spara in kostnaden för nya beslag kan du måla om eller sprejmåla dina gamla.

Siemens inbyggnadsugn med självrengöring, stektermometer & ångugn

Ska du väl investera i nya vitvaror bör du verkligen välja produkter med så bra energiklass som möjligt. Den här inbyggnadsugnen från Siemens har klass A, vilket är den energiklass med lägst energiförbrukning.

Pris: 14399 kr LÄS MER / KÖP

4.     Förnya möbler

Vill du renovera köket på liten budget har du kanske inte utrymme att köpa nya köksmöbler. Ett sätt att förnya känslan är att måla om dina gamla köksstolar och klä om stolar med nytt tyg. Beroende på vilken typ av stol det är kan det vara ganska enkelt att byta tyg på stol. Men är hela möbeln stoppad är det lite svårare att klä om stolar med rygg. I bästa fall ligger stolsdynan löst i en ”ram”. Vänder du stolen uppochned brukar dynan alltså lossna av sig själv. Ofta är tyget endast uppspänt med häftstift och ibland med skruvar. När du ska byta tyg på stolen behöver du först ett möbeltyg du gillar. Ta sedan loss det gamla tyget så att du kan använda det som mall när du klipper ut det nya tyget. Sedan är det bara att häfta fast tyget på dynan.

Ibland räcker det med att endast byta tyget på stolsdynan, men du kan även måla om köksmöbler med möbelfärg. Det är lite pilligare att måla om stolar än skåpsluckor eftersom de har fler vinklar och former, men det är inte svårt. Det tar bara lite mer tid och tålamod.

5.     Väggar och golv

Nu har du målat om och bytt ut både kakel, möbler och köksluckor. Men väggarna och golvet är kvar. Om du gillar den nuvarande färgen och om den passar bra med dina nya köksluckor, kan du hoppa över det här steget.

Att måla väggar själv är inga problem. Du behöver endast lägga en del tid på förarbetet. Ju mer noggrann du är i början, desto finare resultat kommer du få. Eftersom du redan har stänkskydd i köket behöver du inte vara orolig för att väggarna ska bli smutsiga. Kök är dessutom utrustade med köksfläkt som suger upp matoset. Med andra ord kan du välja vita väggar om du vill. Tips när du väljer färg till köket:

 • Utgå från storleken. Är köket litet eller stort? Ljusa väggfärger skapar illusionen om att rummet är större än vad det egentligen är. Har du ett stort och luftigt kök fungerar det även bra med mörkare och dovare färger, exempelvis stålblå eller mossgrönt.
 • Matcha. Nu när du valt ut färg på köksluckorna och målat om dina möbler är det lättare att se vilken väggfärg som passar med all annan inredning. Det kan bli väldigt effektfullt att måla väggarna i samma färg som köksluckorna, det skapar en illusion om att köksskåpen är platsbyggda.
 • Tänk utifrån stilen. Olika stilar passar med olika färger. Om du vill ha ett modernt och skandinaviskt kök ska du exempelvis välja ljusare färger, exempelvis nyanser av vitt, beige eller grått. Vill du skapa en shakerstil väljer du istället jordnära toner som dovt grön eller brunbeige. Tänk även på att väggfärgen ska matcha bra med golvet.

Det är enkelt att måla väggar själv. Du behöver inte ens ta bort tapet för att måla, det går att måla direkt på en befintlig tapet så länge den är i gott skick. Är tapeten ful eller har börjat släppa är det bättre att riva den. Precis som med möbelmålning och målning av köksluckor, behöver du börja med att tvätta väggarna innan målning. Därefter ska du grundmåla väggarna och därefter täckmåla cirka två gånger (beroende på vilken färg du valt).

Golvet är lite svårare att förändra men det är inte omöjligt. Om du har ett äkta trägolv kan det vara möjligt att slipa det för att förnya känslan. Du kan hyra en golvslip från cirka 450 kronor per dag. Trägolv kan se ut på många sätt beroende på vilken behandling golvet fått. Exempelvis kan du måla ett lackat trägolv i valfri kulör eller vitlasera golvet själv. Om du har ett linoleumgolv eller vinylgolv går det utmärkt att måla det. Börja först med att tvätta golvet noggrant med målartvätt. Köksgolvet har ofta ingrodd smuts som kan vara svårt att få bort. Du kan därför använda en grövre tvättsvamp för att skrubba bort hårt sittande smuts. Om du är osäker på om det är ett plastgolv eller linoleum kan du skära ett litet snitt i mattan. Ser du ett ytskikt med ett vitt material är det förmodligen ett plastgolv som du inte bör måla. Är mattan homogen (samma färg rakt igenom) är det linoleum och går bra att måla.

Köp ditt golvmaterial hos Golvpoolen

golvpoolen
Golv, kakel och badrum på nätet.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp ditt kökskakel hos Hill Ceramic

hill ceramic
Handla prisvärt kvalitetskakel och klinker.
Till hemsidan
Klarna Mastercard Visa

Hitta hantverkare

Tipsen i den här artikeln är relativt enkla att utföra själv, utan någon större erfarenhet. Men om du känner dig osäker eller helt enkelt vill ta hjälp från en professionell hantverkare, är det viktigt att du jämför hantverkare innan du bestämmer dig. För att hålla kostnaden nere bör du begära offertförfrågan från minst tre olika hantverkare, då kan du enklare bilda dig en uppfattning om pris och tidsåtgång. Du kan hitta hantverkare hos oss, vi har samlat kvalitetssäkrade företag inom alla byggrelaterade branscher. Använd vår offerttjänst och skicka in en gratis offertförfrågan redan idag.

Ett vanligt timpris för hantverkare är cirka 500 kronor. Se därför till att förbereda med sådant du kan fixa själv, exempelvis städa undan, utföra förarbetet och liknande. Då kan hantverkaren fokusera på det viktiga.

Hitta en expert som kan renovera köket

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det finns många saker du kan göra själv för att skapa stor förändring, till exempel måla om köksluckorna, klä om stoppade möbler och byta beslag.

Jämför olika hantverkare och begär flera anbud för att bilda dig en bättre prisuppfattning. Det är även viktigt att läsa recensioner från tidigare kunder.

Om hantverkaren lämnat ett ungefärligt pris får offerten inte avvika mer än 15 %.

Genomsnittspriset ligger på 500 kronor/timme.

Det går bra att måla om linoleum- och vinylmattor, det är bara viktigt att du rengör ytan från fett så att färgen fäster ordentligt.

Relaterade artiklar