Byta diskbänk – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Har du tröttnat på din gamla diskbänk? Kanske är den bucklig, repig och rostig? Om diskbänken är i dåligt skick bör du byta ut den, annars finns det risk att vatten läcker in i fogar och slitningar, vilket kan orsaka fuktskador även i närliggande trä. Här går vi igenom olika typer av bänkskivor samt berättar hur du byter diskbänk – steg för steg.

Bänkskivor

Bänkskivor tillverkas i många olika material varav trä, laminat, sten och kompositmaterial hör till de vanligaste alternativen. Idag har det även blivit populärt med stenmaterial och betong, vilket skapar en råare och mer industriell stil. Olika material har olika egenskaper:

  • Trä. Trä är ett organiskt material som ofta skapar en mjukare och varmare känsla i köket. Samtidigt kräver trä mer underhåll och skötsel än många andra material. En bänkskiva i trä behöver exempelvis oljas eller impregneras och slipas. Olika träslag har också olika egenskaper. Bok är exempelvis ett sämre alternativ i köket eftersom det är mycket fuktkänsligt. Det är bättre med ek, teak eller ask.
  • Sten. Granit är det vanligaste stenmaterialet till bänkskivor i köket och ett mycket praktiskt material. Granit är mycket hårt med små porer, vilket gör det enkelt att hålla rent. Marmor är också populärt men inte särskilt praktiskt eftersom det snabbt fläckas av olja och syror (till exempel citronjuice).
  • Laminat. Laminat är ett tåligt material och finns i en uppsjö olika utseenden. Här är det viktigt att limfogarna är helt täta, annars finns risk att fukt tar sig in vilket leder till att laminatet släpper. En svensk klassiker inom laminat är virrvarr bänkskiva som designades av Sigvard Bernadotte.
  • Komposit. Kompositmaterial finns idag i alla tänkbara designer, mönster och färger. Du kan hitta komposit som ser ut som äkta sten eller trä. Fördelen med kompositmaterial är att det är lätt att rengöra. Nackdelen är att det inte tål värme särskilt bra.
  • Rostfritt stål. En rostfri diskbänk är ett praktiskt alternativ i köket eftersom den inte kräver något underhåll. Det är enkelt att rengöra materialet med en fuktig trasa. Dessutom tål rostfritt stål värme, du kan alltså ställa ifrån dig varma kastruller direkt på bänken.
  • Keramik. En bänkskiva i keramik är mycket praktiskt i köket eftersom materialet är hårt och motståndskraftigt. Det tål även värme, vilket är praktiskt i köket.
Rostfritt stål är ett praktiskt material till diskbänk eftersom det är lätt att rengöra.

Byt diskbänk – steg för steg

Det är lite omständligt att byta diskbänk eftersom röranslutningarna vanligtvis är fastmonterade i den. Gäller det plåtdiskbänkar är de även ofta uppvikta och monterade i bakkanten, till exempel på bakomliggande kakel, vilket också försvårar bytet eftersom du behöver ta bort den nedersta raden med kakel. I korthet byter man ut diskbänken på samma sätt som man byter en vanlig bänkskiva. Men skillnaden är förstås att diskbänken har vatten anslutet, vilket betyder att du måste stänga av vattenledningarna koppla loss anslutningar för vatten och avlopp. Beroende på om du har en infälld diskho eller en heltäckande diskbänk, kan demonteringen se lite annorlunda ut. Här går vi igenom hur du byter ut en infälld diskbänk.

Förberedelser

  1. Stäng av vattnet. Börja med att stänga av vattnet och sätt en hink under avloppet. Därefter ska rören lossas från den gamla diskbänken. Har du inte någon erfarenhet bör du anlita en VVS-montör för det här arbetsmomentet.
  2. Ta bort den gamla diskbänken. Skruva även ner dörrarna från underskåpet. Lossa alla skruvar och beslag som håller diskbänken på plats. Lyft bort diskbänken.
  3. Ta bort gummifogen. Om fogen runt diskbänken är i dåligt skick passar du på att ta bort den.  Använd en hobbykniv för att skära loss fogen. Börja med att skära längsmed kanten på diskbänken för att sedan avsluta med att skära fogen mot väggen. Efter att du skärt runt fogens långsidor brukar det gå enkelt att dra loss den. Skrapa rent i fogarna och på träet där fogen satt. Du kan använda ett mindre stämjärn och dra det försiktigt mot träet. För att få bort hårt sittande fogmassa på en kaklad vägg kan du använda en rakbladsskrapa. Du måste skrapa rent ordentligt, annars fäster inte den nya fogen.
Vid anslutning till vattenledningar och avloppsrör är det bra att anlita en behörig VVS-montör.

Mät ut för diskbänken

När du mäter ut för den nya diskbänken är det väldigt viktigt att du är noggrann och dubbelkollar att måtten stämmer. Den nya diskbänken ska ju passa perfekt i hålet. Är det aningen för stort kommer diskbänken falla igenom och är det för litet kommer den inte få plats.

  1. Rita upp en markering. Enklast är det att lägga den nya diskbänken uppochned och sedan göra en markering med en penna. Mät därefter ut hur stort avståndet är mellan diskbänkens kant och själva skålen. Då vet du hur mycket mindre hålet ska vara utifrån den första markeringen du gjort.
  2. Såga. Såga ur hålet för diskbänken utifrån dina markeringar. Enklast är det att använda en sticksåg. Om hålet är stort och behöver gå igenom underskåp, är det viktigt att du har ett tillräckligt långt sågblad som kan såga igenom eventuella skåpssidor.
  3. Markera för beslag. Beslagen som ska hålla diskbänken på plats måste få plats, kontrollera därför att de passar i hålet du tagit ur. Om det verkar för trångt kan du fila träet en aning. Gör sedan en markering på bänkskivan (innanför det yttersta strecket du ritat).
  4. Stäm bort trä. Du kan behöva ta bort lite trä från underskåpen så att beslagen får plats. Använd ett smalt stämjärn.
Var noggrann när du mäter upp för hålet.

Foga

Om du varit tvungen att ta bort den gamla fogen är det nu dags att lägga den nya. En allroundfogmassa passar bra, den är smidig och tål rörelser.

  1. Maskera. Sätt upp maskeringstejp som markerar var du ska fylla i fogmassa.
  2. Lägg fogmassa. För fogsprutan längsmed springan som du markerat. Överflödig fogmassa hamnar på tejpen som du sedan drar bort. För att få till en snygg och jämn fog kan du antingen använda en genomfuktig fogsticka eller ett fuktat finger som du drar över fogen.
Jämna till fogen genom att dra ett fuktigt finger över den.

Montera den nya diskbänken

Det här är det sista arbetsmomentet, men även ett av de svårare eftersom du nu ska montera ventiler och avloppsrör.

  1. Montera bottenventiler och avloppsrör. Enklast är det att lägga den nya diskbänken uppochner över hålet (se till att placera den på ett par lister så ligger den stadigt). Montera ventilerna och avloppsrören.
  2. Montera en stödskiva. För att undvika problem med en lös och vickande kran kan du fästa en stödskiva under diskbänken där kranen sedan ska monteras. Då sitter den mer stabilt. Använd vattenfast plywood och såga ut en liten bit, tillräckligt stor för kranens underrede. Ta ut ett hål som är lagom stort för kranen. Du kan fästa plywoodbiten med samma fogmassa som du använde tidigare.
  3. Montera kranen. Diskbänken står fortfarande uppochned när du monterar kranen. Fästet kommer då sticka ner genom hålet i stödskivan du precis monterat.
  4. Lägg i diskbänken. Nu är det dags att vända på diskbänken och sätta den i hålet. Det finns en packning som ska läggas under diskbänkens kant, den tätar bra.
  5. Dra åt beslagen. När diskbänken väl är nere i hålet är det dags att spänna fast den i bänkskivan, vilket du gör genom att dra åt beslagen på diskbänkens undersida.
  6. Anslut diskbänken. Koppla ihop flexslangarna som går från kranen till stoppventilerna och anslut sedan avloppsröret som kommer upp från golvet till vattenlåset.

Verktyg och material

  • Diskbänk
  • Kran
  • Fogmassa
  • Skrapa
  • Stämjärn
  • Hobbykniv
  • Sticksåg

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Är du trött på din gamla bänkskiva men vill inte köpa en ny? Varför inte måla bänkskivan? Det tar lite tid och tålamod, men det är inte svårt och resultatet kan bli en helt ny känsla i köket.

Vanliga frågor och svar

Först måste du stänga av vattnet och demontera den gamla diskbänken. Sedan ska den gamla fogen tas bort. Om den nya diskhon har ett annat mått behöver du ta ut ett nytt hål. I den här artikeln kan du läsa en steg för steg-beskrivning som beskriver hur du byter diskbänk.

Det beror på hur den gamla bänkskivan är monterad. Om den är fastskruvad är det bara att lossa skruvarna och lyfta bort den (ofta behöver du ta bort den gamla fogen samtidigt). Om bänkskivan är fastlimmad är det svårare, då kan du behöva såga bort den.

Kostnaden varierar en del beroende på vilket material och vilken storlek den har. Om du anlitar en hantverkare för bytet får du räkna med ett timpris på cirka 450 – 650 kronor.

Det finns många material med bra egenskaper, men rostfritt stål ligger i framkant. Materialet är lättskött och värmetåligt, vilket är en anledning till att professionella restaurangkök vanligtvis har diskbänkar i rostfritt stål.

Ofta räcker det med att fukta en disktrasa i varmt vatten och tillsätta lite diskmedel. Kalkavlagringar kan ibland förekomma på rostfritt stål, de kan du ta bort genom att blanda ättika med tre gånger så mycket vatten – spraya sedan blandningen på bänkskivan och låt verka i några minuter. Torka sedan av med en fuktig trasa.

Relaterade artiklar