Bistrokök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Vill du ha ett kök som fokuserar på funktion och som känns industriellt? Då kanske ett franskt bistrokök kan passa. Här går vi igenom vilka viktiga detaljer som behövs samt hur du skapar stilen.

Material

Ett franskt bistrokök kännetecknas av stora arbetsytor, smart förvaring och tåliga material. Ofta är väggarna kaklade med avlånga kakelplattor med små svarta fogar. För att skapa ett bistrokök hemma är det bra att satsa på både öppen och stängd förvaring, exempelvis glasrack, öppna hyllor och lådförvaring. Material att satsa på:

 • Rostfritt stål. I restaurangkök och i cafékök används främst rostfritt stål. Det är ett värmetåligt, lättstädat och hygieniskt material. Du kan få in rostfritt stål i köksbänkar, diskhon eller som stänkskydd.
 • Vitt kakel. Vitt kakel är ett klassiskt inslag i ett bistrokök. Satsa på avlånga kakelplattor och gärna en mörkgrå eller svart fog. Det är lätt att rengöra och gör samtidigt köket ljusare.
 • Betong eller sten. Rustika detaljer är A och O i bistroköket. Satsa gärna på en köksö i äkta marmor, betong eller sten.
 • Massivt trä. Ett mörkt plankgolv gör sig väl i ett bistrokök, men det går lika bra att sätta klinker på golvet, gärna i en mörkare och dovare färg.
 • Mässing. Mässingsdetaljer passar bra i bistroköket, gärna på blandare, krokar och armaturer.

Detaljer

Det är i detaljerna som känslan ofta sitter. Se till att välja de rätta bistrodetaljerna:

 • Takhängda hyllor. Utnyttja väggens utrymme genom att hänga upp hyllor från taket. Här kan du förvara sådant som ofta används, som koppar, tallrikar, skålar och burkar.
 • Glasrack. Glasrack är ett måste i bistroköket, det skapar en barkänsla. Dessutom blir det en snygg och praktisk detalj. Glasrack kan hängas i närheten av diskbänken för snabb upphängning av glasen efter att du rengjort dem.
 • Svarta griffeltavlor. Skriv upp dagens meny, ditt favoritrecept eller ett fint citat. En klassisk skoltavla passar perfekt i bistroköket, stor som liten.
 • Öppna hyllplan. I bistroköket är funktionalitet viktigt, därför är öppna och lättåtkomliga hyllor ett bra tips. Förvara kokböcker, kastruller, växter och flaskor i hyllan.
 • Industriella armaturer. Få in den lite råare och mer industriella känslan genom att välja stora taklampor i stål.
 • Rustika möbler. Möblerna i bistroköket får gärna vara rustika, exempelvis plåtstolar. Även ett tungt gammalt träbord passar utmärkt i inredningen.
 • Kryddställ. Låt kryddorna bli en dekoration genom att ha dem framme i ett kryddställ, antingen väggmonterat eller stående på köksbänken.
 • Färska örter. Få in färg i köket genom att låta färska örter stå framme i terrakottakrukor.
 • Menyer. Något som verkligen får köket att kännas som ett professionellt bistrokök är restaurangmenyer. Du kan ofta hitta restaurangers menyer i PDF-format – ladda ner och skriv ut! Det blir snyggt att klistra upp med en svart tejp eller sätta i posterlister. Häng gärna menyerna direkt på det vita kaklet.

Köksinredning

Bistrokökets bas är ofta neutral, antingen vitt, svart eller dovare grönt eller grått. För att skapa kontrast mot det vita bistrokaklet kan du välja köksluckor i svart, gärna med mässingshandtag. Vitvaror får gärna vara i rostfritt stål, alternativt täckas in i skåp för att smälta in bättre i inredningen. En ugn från Gorenje passar perfekt i bistroköket då den känns klassisk och antik tack vare ugnsluckans relief. I professionella restaurangkök använder man nästan uteslutande gasspisar, vilket kan vara ett tips om du ska köpa ny spis eller spishäll till köket.

Vanliga frågor och svar

Det är kök inspirerat av restauranger och caféer, ofta med funktionell och rustik inredning.

Satsa på öppen förvaring, glasrack, griffeltavlor och industriella armaturer.

Gedigna och hållbara material som rostfritt stål, massivt trä och vitt kakel.

Relaterade artiklar