Shakerkök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Platsbyggt, stramt, funktionellt och hållbart – det är shakerkök i ett nötskal. Idag har shakerköken blivit omåttligt populära men alla känner inte till bakgrunden till de vackra, rena och funktionella köken.

Bakgrunden – shakerrörelsen i England

Namnet ”Shaker” kommer ifrån shakerrörelsen som grundades i England under 1700-talet. Medlemmarna i rörelsen, eller sekten som det mer liknade, kallades för ”shakers” på grund av att de skakade i extas under sina böner. Shakerrörelsen trodde att jordens undergång var nära. Fram tills domedagen ville de därför ha hus som var ordentligt byggda, rena och funktionella. De byggde därför platsbyggda kök i hållbara material och utan några onödiga krusiduller. Shakerrörelsen var först med att använda cirkelsågen i USA och de förbättrade även svarven. De var duktiga byggare och snickrade möbler och inredning av hållbar kvalitet. Det har lagt grunden för dagens shakerkök.

Deras filosofi kretsade kring tre ord: ärlighet, funktion och enkelhet. Det genomsyrar även dagens shakerkök som byggs med rena linjer och utan dekorativa utsmyckningar. Köken är därför praktiska, ofta med smarta lösningar och funktioner. Idag finns shakerrörelsen inte längre kvar på samma sätt eftersom medlemmarna i sekten levde i celibat, vilket medförde ett naturligt avslut på rörelsen.

Egenskaper i ett shakerkök

Om du tycker om renhet, enkelhet och funktion är shakerkök något för dig. Dagens moderna shakerkök tillverkas i hållbara och massiva träslag och målas i jordnära och dova färger som exempelvis mossgrönt eller beige. Shakerrörelsens medlemmar tillverkade sina egna färger av leror och färgerna går därför åt det jordiga hållet. Något som kännetecknar shakerkök är köksskåpen och deras luckor. Köksluckorna är tillverkade av massivt trä och har en enkel ram med infälld spegel. Förutom luckorna är även lådfronterna infällda och ligger i liv med stommen. Det skapas därför en viss distans mellan luckorna, vilket ger ett stramt, tidlöst och vackert utseende. Beslagen är vanligtvis enkla träknoppar men du kan förstås välja vilka beslag du vill när du utformar ditt shakerkök.

En fördel med shakerkök är att deras rena och avskalade stil passar i nästan vilket hem som helst. Shakerkök kan kännas lantligt med rätt inredning och likaså modernt, minimalistiskt och skandinaviskt, beroende på vad du matchar köket med.

Kökstillverkare eller bygga köksstommar själv?

Eftersom efterfrågan på shakerkök blivit väldigt stor i Sverige finns det idag många svenska kökstillverkare att välja bland. Några svenska tillverkare av shakerkök är bland annat Skandinaviska shakerkök, Kvänum och Unoform. Beroende på din budget kan fabrikstillverkade shakerkök kännas dyra. Men det är faktiskt möjligt att bygga ett shakerkök själv. Det gjorde Andrea och Kristian genom att utgå från en vanlig köksstomme och enkla köksluckor från Ikea. För att skapa distanserna som kännetecknar shakerstilen gjorde paret egna köksluckor av MDF-skivor som de sågade ut distanser och täcksidor med. För att skapa en platsbyggd känsla målades alla delar i samma färg.

Ett annat alternativ är att skapa ett helt unikt shakerkök genom att låta en snickare bygga köket. Det kostar ofta mer men samtidigt kan snickaren bygga egna köksskåp enligt dina önskemål och du får du ett egendesignat kök med lådor och skåp i mått som passar just dina köksredskap. Om du vill anlita en snickare till köket finns det några saker som är viktiga att tänka på. För att köket ska bli precis som du tänkt dig är det bra om du kan visa möbelsnickaren inspirationsbilder eller egna ritningar.

  • Skisser. Skissa upp en enkel bild av hur du vill ha köket. Ange exempelvis antal lådor och köksskåp samt om du har några preferenser gällande höjd och djup. När du anlitar en snickare för att platsbyggda specialdesignade möbler har du all frihet att ta fram en lösning som är skräddarsydd för dig.
  • Bilder. Det är bra att visa lite inspirationsbilder på köket, då får möbelsnickaren en tydligare vision om vad du söker.
  • Offertförfrågan. När du skickar ut offertförfrågan till hantverkare är det viktigt att du tydligt specificerar exakt vad du vill ha hjälp med. Om du inte själv vet den exakta designen bör du skriva det, snickaren kan då ge förslag. Använd vår offerttjänst när du skickar din offertförfrågan. Vi matchar dig med erfarna experter i ditt område – helt gratis.
  • Offerter. När du väl fått tillbaka offerterna från de snickare du skickat förfrågan till, ska du jämföra priset och tidsåtgången samt kontrollera alla detaljer. Är det något som inte ingår? Vad händer om arbetet blir försenat?
  • Omdömen. Ytterligare ett sätt att bilda dig en uppfattning om snickaren är att läsa omdömen från tidigare beställare. Särskilt bra är det om du kan få se referensbilder på tidigare uppdrag.
  • Avtal. Känns allt bra med snickaren? Då är det dags att skriva avtal. Här kan du få fler råd om hur du ska skriva avtal med hantverkare.
Hitta en expert som kan bygga ditt shakerkök

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det är kök som är inspirerade av shakerrörelsen. Shakerrörelsen uppkom under 1700-talet och medlemmarna trodde att jordens undergång var nära. Därför ville de ha funktionella, enkla och hållbara hem (och kök) fram tills domedagen var kommen. Det har lagt grunden till dagens shakerkök.

Enkelhet och funktion. Köksluckor och lådfronter har en infälld spegel och enkla beslag, ofta knoppar. Färgerna är jordiga.

Skandinaviska Shakerkök är en svensk kökstillverkare som tillverkar shakerkök för cirka 150 000 kronor (fem meter långt kök med skåp för integrerade vitvaror).

Om du är någorlunda händig kan du bygga ett shakerkök genom att utgå från en vanlig Ikea köksstomme med enkla köksluckor. Använd sedan MDF-skivor för att skapa distanser mellan luckorna. För att skapa en platsbyggd känsla målas alla luckor och detaljer i samma färg.

Relaterade artiklar