Andrea och Kristian byggde sitt eget shakerinspirerade kök

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~11 minuter

När Andrea och Kristian tog in offerter på ett kök i shakerstil upptäckte de att det skulle bli alldeles för dyrt. I stället lärde de sig att snickra och bygga och med hjälp av egna lösningar fick de sitt drömkök till en betydligt lägre kostnad.

Paret Bilic/Wendelbo bor lantligt cirka två mil söder om Kalmar med närhet till både natur och stad. Huset köpte de nyligen, i november 2020.

– Bakom huset finns både tallskog, öppna ängar och kohagar – och havet som ligger två kilometer bort, säger Andrea.

Till den närliggande gårdsbutiken kan paret gå och handla närproducerade ägg, potatis och färsk mjölk. Det lantliga läget uppskattas inte bara av Andrea och Kristian, även lille Frans på 1,5 år älskar att titta på korna och hästarna.

– Under tiden då vi köpte huset jobbade Kristian heltid och jag var mammaledig med vår då tio månaders bebis Frans och dottern Lily som då var sju år, säger Andrea.

De flesta kanske inte skulle dra igång en omfattande renovering med små barn, men för Andrea och Kristian var det viktigt att skapa en plats där familjen kan samlas.

Foto: privat

– När vi flyttade in i huset hittade vi ett 80 år gammalt kök i 40-talsstil. Tyvärr var köket i alldeles för dåligt skick för att användas och det hade även en opraktisk planlösning. Vi behövde renovera det och jag hade en ganska tydlig vision om vad jag ville ha, berättar Andrea.

Det gamla köket var risigt med lådor vars trä hade svällt och luckor i ännu värre skick. Planlösningen lämnade också en del att önska.

– Från början var vi lite oense om hur vi ville lägga upp den nya planlösningen, särskilt när det kom till placeringen av vitvarorna. Kristian var mer inne på ett u-format kök med en annan placering av kyl och frys och jag ville hellre ha en mer öppen planlösning med stora ytor och en mindre köksö i mitten.

För att ta reda på vilken planlösning som var bäst byggde paret upp modeller av inredningen med kartonger.

– Det blev enklare att se och testa hur vi rörde oss i köket. Vi läste även på en del om flödet i köket och hur man ska tänka gällande rörelsemönster samt den magiska triangeln: kyl/frys, spis och vask, säger Andrea.

Foto: privat

Av de två är Andrea den kreativa idésprutan och Kristian är snickaren, även om ingen av dem hade någon erfarenhet av renovering eller bygge innan.

– När vi köpte huset ägde vi inte ens en skruvdragare, nu står vi bägge vid kapsågen och spikpistolen. Vi är jämställda i hur vi renoverar, vi vill bägge utvecklas och lära oss. Mycket av det vi idag lärt oss om hantverk är tack vare mina föräldrar som renoverat mycket under min uppväxt. Utan deras hjälp och erfarenhet hade vi inte klarat det. Tillsammans bidrog alla till en del av drömköket. Det är tack vare deras lärande som vi idag vågar testa själva, säger Andrea.

– Mina föräldrar har låtit oss testa oss fram och de har samtidigt varit tydliga med en sak – bra förarbete lönar sig alltid i längden.

Förutom hjälp från Andreas föräldrar har paret även anlitat elektriker och rörmokare för att få hjälp med att flytta vattenledningarna och de elektriska installationerna.

Foto: privat

Att det blev just ett shakerinspirerat kök var inget de hade planerat från början.

Shakerstilen har fått ett ordentligt uppsving under senare år. Den tidlösa och avskalade känslan och hantverksglädjen är några anledningar till att paret valde denna stil.

– Från början tyckte vi mycket om franska och italienska kök och känslan de har. Vi ville skapa ett kök som är husets hjärta, där man kan samlas och laga mat och äta tillsammans. Vi ville att köket skulle bli en plats att stanna upp i – inte bara för att slutföra en uppgift, säger Andrea.

Det var först när paret började leta efter kök som var värdigt huset som de började trilla in på shakerstilen.

– Den genuina känslan och hantverket bakom varje stomme och lucka var väldigt tilltalande.

Det skulle dock snart kännas omöjligt att bygga drömköket.

– Vi tog in offerter från många olika köksleverantörer men svaret var tydligt: det var för dyrt för oss och vi skulle i så fall vara tvungna att kompromissa mycket, säger Andrea.

Istället började Andrea och Kristian fundera över hur de på bästa sätt och till lägsta möjliga pris skulle kunna skapa sitt älskade shakerkök.

Foto: privat

– Vi ville inte kompromissa med spisen, den köpte vi först på Black Friday-rean.

För att lyckas bygga ett kök i shakerstil behövde paret komma på smarta lösningar.

– Vi köpte stora MDF-skivor (18 x 1 200 x 2 440 millimeter) och sågade ut distanser och täcksidor. Sedan slipade och målade vi dem med häftgrund och täckfärgen Lav från Beckers. Köksluckorna spraymålade min pappa, säger Andrea.

Från början var det tänkt att paret skulle välja ett beigefärgat kök.

– Vi var helt inne på beige och köpte massor av provburkar som vi målade på passbitar. Efter att vi haft dem uppe ett tag var vi säkra på att det inte var rätt för oss. Känslan blev för modern och kall.

Dessutom hade paret sedan länge haft en dröm om ett grönt kök.

– Lav från Beckers var en alldeles lagom och lugn färg som passar utmärkt med våra mörka golv och ljusa väggar. Dessutom knyter tallarna utanför fönstret ihop färgerna fint.

Stommar och köksluckor köpte paret på Ikea.

– Vi ville ha en så enkel kökslucka som möjligt så valet föll på Sävedal.

När stommarna väl var uppsatta skruvade paret fast distanserna mellan stommarna för att på så sätt skapa ett lagom avstånd mellan köksluckorna samt för att skapa en ram runt luckorna.

Foto: privat

För att hålla renoveringskostnaderna så låga som möjligt har paret dels köpt in viss inredning på rea, dels fått bra tips från hantverkare.

– Det var faktiskt vår elektriker som tipsade om en bänkskiva, en stenskiva i kvartskomposit i färgen Noble Concrete Grey.

Renoveringen av köket påbörjades i januari 2021 och det skulle snart visa sig att familjen behövde göra avkall på bekvämligheter.

– Vi flyttade in i huset i samband med köksrenoveringens början, vilket ledde till ett kaos. I sex månader höll vi på att renovera så att vi kunde få ett fungerande kök. En anledning till att det tog så lång tid var att vi var tvungna att vänta in elektriker och rörmokare.

Det var en ganska tuff period och under många månader var paret tvungna att laga mat och diska i en liten vask i källaren. Men det fanns ändå ljusglimtar.

Foto: privat

– Att få se köket växa fram så som jag hade visualiserat det var väldigt roligt. Jag hade tydliga bilder i huvudet på hur köket skulle se ut, men för att få med Kristian på idén var jag tvungen att göra moodboards för att sälja in min vision.

Med facit i hand kan både Andrea och Kristian säga att de tog rätt beslut.

– Med hjälp av små detaljer fick vi till slut ett kök som är byggt med kärlek och som ser platsbyggt ut, säger Andrea.

Planlösningen i det nya köket är noggrant planerad.

– Vi tänkte mycket på kökets första intryck: vad är det första man ser? Nu har vi satt en kaffestation i den högra hörnan av köket, där är det nämligen nära till vatten vilket underlättar. Till vänster har vi placerat vår matstation, en större hörnyta för tillagning och en avlastningsyta intill spisen och kylskåpet.

Foto: privat

Andrea ville även göra köket mer socialt, så även diskhon har bytt plats.

– Tidigare stod diskhon mot en vägg, men jag ville kunna se ut över trädgården, ha koll på barnen eller kunna vara social med gäster.

Även spisen har fått en ny plats. Den stod från början inne i ett hörn, vilket var platsskrymmande. Nu har paret flyttat spisen och på köpet fick de ytterligare en meters arbetsyta.

Kostnaden för renoveringen gick på totalt 78 000 kronor, priset inkluderar vitvaror, diskho, blandare, stommar, köksluckor, beslag och färg.

Foto: privat

Förutom ett nytt kök har paret även fixat några inredningsdetaljer som de är särskilt nöjda med.

– Vi byggde fläkten själva med hjälp av en inbyggd fläkt från Ikea, ett Ikea-skåp och MDF-skivor som vi täckte in den med. Vi är även nöjda med vårt egenbyggda vin- och vedställ samt den smarta avtorkningsbara färgen från Jotun. Färgen gör att vi slipper ha ett stänkskydd, vilket annars hade förstört shakerstilen.

Inredningen i köket ska gå i samma anda och stil som de traditionella shakerköken – hemtrevligt, funktionellt och platsbyggt.

– Vi hade länge kvar våra gamla och moderna köksmöbler, men nyligen hittade vi ett fint halvmåneformat köksbord och stolar på second hand som ska renoveras lite.

Så vad blir det då till middag hemma hos familjen Bilic/Wendelbo?

– Vi lagar mest enkel mat med mycket grönsaker och röror. Pastarätter och charkuterier med diverse ostar är också en stor favorit hos alla i familjen.


Familjen Bilic/Wendelbo

Här bor: Andrea, 33 år, Kristian, 34 år, Lily, 8 år, Frans, 1,5 år, och familjens hund Selma, 6 år.

Intressen: Andrea gillar konst och design samt restaurering. Kristian gillar natur och friluftsliv samt är musikintresserad.

Jobb: Andrea jobbar som grafisk formgivare/kommunikatör och Kristian är account manager på en mediebyrå.

Andreas och Kristians bästa tips till dig som vill skapa ett shakerinspirerat kök

  • Utgå från en enkel färgskala i jordnära och naturliga färger. Använd gärna dova färger och undvik starka färger och saker som tar för stort fokus. Tänk att varje sak har sin plats och förtjänas att exponeras samtidigt som den ska samspela med resten.
  • Använd gärna naturmaterial i både inredningen och i köksprofilen: trä, sten, textil och stål. Tänk på saker som knoppar, stenskiva, skärbrädor och skomakarlampor.
  • Lägg till distanser till stommarna och sätt krönlister på överskåp samt välj höga golvsocklar.

Instagram: Villawendelbo

Vad är shaker?

Ursprunget till shakerkök kommer från den religiösa frikyrkorörelsen som uppkom i 1700-talets England. Namnet ”shaker” härstammar från att medlemmarna i frikyrkorörelsen började skaka i extas under sina böner. Medlemmarna i den här rörelsen började därmed kallas för ”shakers”. Shakers var övertygade om att undergången var nära. Medlemmarna kom då fram till att det var viktigt att hålla ordning och reda tills undergången väl var kommen. Alla i den här rörelsen levde i celibat, vilket också gjorde att sekten så småningom dog ut.

Dagens shakerinspirerade inredning och shakerkök kommer från den här rörelsen och medlemmarnas krav på enkelhet, funktionalitet och kvalitet.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar