Anna och Emil bygger nytt sekelskifteshus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Trots att det nästan hundra år gamla huset totalrenoveras kommer det att se ut som ett helt nytt hus – anno 1939.

Den vackra gamla villan i Jönköping hade kvar mycket av sin charm när Anna och Emil Van Noort köpte den, men den var i så pass dåligt skick att den behövde göras om helt och hållet.

– Det är svårt att säga exakt vad vi fastnade för. Det var bland annat planlösningen, varje sovrum har en tillhörande toalett. Dessutom var läget väldigt bra, huset ligger nära till barnens skola. Vi fick en härlig känsla av huset, säger Anna.

Huset som byggdes 1939 kostade 12,5 miljoner kronor och paret har lagt cirka 20 miljoner kronor på renoveringar.

– Det är rimligt, trots att det är mycket pengar. Det är lön för många hantverkare under två års tid. Vi har installerat om all el isolerat hela huset, bilat ut källaren för att anlägga golvvärme och sedan gjutit en ny betongplatta.

Den stora renoveringen har även omfattat fönsterbyte, en helt ny våning och anläggning av bergvärme. Anna och Emil har valt de bästa och mest kvalitativa materialvalen och inga budgetalternativ.

Huset var, trots sin ålder, enligt alla besiktningsprotokoll och ytskikt i ett funktionsdugligt skick.

– Men så fort vi började riva bort golv och väggar dök det upp alltfler tvivelaktigheter om husets skick. Det visade sig vara värre än vi trodde så vi bestämde oss för att riva ut alla skikt hela vägen till bjälkarna, säger Anna.

Med andra ord totalrenoverades huset, vilket innebar en ganska stor utmaning eftersom Anna och Emil ville bevara den typiska och tidsenliga stilen i sekelskifteshuset.

– Till en början anlitade vi en mindre snickarfirma, det är min bror som driver den. Men i och med renoveringarnas omfattning blev det för mycket arbete för firman. Istället anlitade vi totalentreprenad med fem snickare, de har nu arbetat här i cirka två år. Därtill har vi tagit hjälp av VVS-montörer, elektriker, plattsättare, plåtslagare, målare och murare, säger Anna.

Trots att paret anlitat totalentreprenad har renoveringarna tagit lång tid.

– Vi köpte huset i februari 2020 och började direkt med renoveringsarbetet, men det är inte färdigt än. Vi ska dock få flytta in i mars i år. Allt kommer inte vara färdigt, källaren återstår där vi ska bygga spa. På utsidan ska vi bygga en pool, ett utekök, ett gym och så ska vi slutföra bygget av garaget, säger Anna.

Även om Anna och Emil tagit hjälp av hantverkare gör de mycket själva.

– Jag har idéer gällande inredningen, färgval och tapeter, medan Emil är mer skeptiskt till allt som inte är vitt eller svart. Han har ritat upp alla mina idéer i 3D-program för att verkligen få en känsla av hur det skulle se ut, säger Anna.

Även om huset genomgår en totalrenovering har paret bevarat vissa originaldetaljer.

– Trätaken är det vi älskar allra mest med huset, det finns flera trätak, bland annat ett i entrén, ett så kallat kassettak (ett utsmyckat tak bestående av nedsänkta fyrkantiga eller flerhörniga rutfält). Det har vi efterliknat när vi gjorde taket till matsalen.

Att bibehålla husets karaktär har varit en av de stora utmaningarna.

– Att ha en röd tråd och att på ett fint sätt kunna hålla det gamla vid liv men samtidigt få in ett nytänkande med dagens moderniteter. Det har även varit svårt att få tag på hantverkare som är skickliga på finsnickerier med fokus på sekelskiftesstil, säger Anna.

Anna har hämtat mycket inspiration på Instagram och andra sociala medier för att hitta rätt färgval och stil till inredningen.

– Jag var intresserad av färgsättning och måleri redan innan vi köpte huset så det har också hjälpt till när vi valt tapeter och inredning. Det handlar även om att våga testa något nytt, blanda färger och inte vara rädd för att göra om ifall det inte blev som man tänkt sig.

Inredningsstilen blandas av både dyrare designmöbler med loppisfynd. Det är just mixen som skapar en unik stil.

– Vi har också satsat på kvalitet och hållbarhet, både när det gäller material och inredning.

Även om paret älskar sitt nya hus har de olika favoritrum.

– Mitt är vår walk in-closet, det är så mycket mer än bara ett omklädningsrum. Det kommer bli min perfekta frizon där jag kan koppla av och njuta av utsikten som vetter ut mot Vättern. Och finns det tid över finns det en vinkyl i anslutning till rummet.

Emils favoritrum är vardagsrummet med den generösa takhöjden och det vackra trätaket. Här har man utsikt över trädgården. Vardagsrummet ligger även i fil med det rymliga köket.

Annas och Emils 3 bästa tips till andra som vill renovera ett sekelskifteshus

  1. Välj hantverkare noggrant. Det är viktigt att hantverkarna har en känsla för den gamla stilen.
  2. Låt varje beslut få ta tid. Tänk igenom alla val noggrant så att material och ytskikt fungerar bra tillsammans med inredningen.
  3. Ta med högre kostnader i beräkningen. Hantverkare med specialkunskaper kostar mer.

Familjen Van Noort

Här bor: Anna, 32 år, Emil, 34 år, Elize, 8 år, Gabriel, 7 år, Elton, 3 år, och katterna Morris och Sally.

Jobb: Anna är föräldraledig och Emil jobbar med företagsutveckling.

Intressen: Anna är intresserad av design och inredning och Emils stora intresse är programmering. Elize gillar att träna fotboll, Gabriel tränar kickboxning och Elton gillar att leka med bilar och tåg.


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar