Cajsa förvandlade den gamla husvagnen till ett modernt och personligt minihus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Sedan liten har Cajsa älskat att tälta och campa och i många år drömde hon om att köpa sin egen husvagn. År 2020 dök möjligheten att köpa en bekants husvagn upp – och hon slog till. Nu njuter Cajsa av semestrar i sin unika och nyrenoverade Adria 305 från 1980.

Cajsa är idag 55 år och bor i en marklägenhet med tillhörande trädgård i Åstorp, Skåne. Hon trivs bra i bostaden men har länge drömt om att få semestra i en egen husvagn.

– Som liten åkte jag med mina föräldrar och syskon utomlands i Europa och tältade. År 2001 träffade jag min särbo och 2007 köpte han en husbil. Sedan dess har vi varit utomlands en månad varje sommar. Vi åker oftast till Tyskland, Spanien och Frankrike men har även varit Nederländerna, Österrike och Kroatien. På grund av pandemin har vi dock inte kunnat semestra tillsammans sedan 2019.

Cajsa gillar inte bara att kunna semestra med husbil, hon har även ett stort intresse av att fixa, inreda och renovera.

– Att se saker växa fram när man till exempel syr, snickrar, sågar, målar eller pysslar – jag älskar det!

Framförallt gillar Cajsa att umgås med de fyra barnbarnen. Tillsammans har de bland annat besökt Ullared, Borås och Gränna.

– Vi åkte på en roadtrip och besökte bland annat museet om Andrées luftballongsexpedition i Gränna, och så åt vi polkagrisar där.

Trots en smart planlösning inuti husvagnen blir det förstås trångt att åka så många.

– Det svåraste med att leva på en liten yta är att det är svårt att hålla ordning. Att vara ute med fyra barnbarn kan emellanåt bli lite rörigt. Men vad gör det, det är ju så mysigt.

Cajsa köpte den drygt fyrtio år gamla Adria 305 av en bekant år 2020 och har sedan dess renoverat och inrett den precis som hon vill ha den. Den lilla husvagnen känns ny och fräsch, har smarta förvaringslösningar och är snyggt och personligt inredd med bohemiska detaljer som fredstecken, korgar, växter och drömfångare. På golvet har Cajsa lagt en vinylmatta från Bauhaus med orientaliskt mönster som skapar en ombonad känsla som stämmer väl överens med den bohemiska stilen.

– Jag hittade mycket inspiration från andras husvagnsrenoveringar. Sedan har jag även lagt till min egen stil med saker jag älskar, till exempel fredstecken, mandalor, trä och inslag från naturen.

Vissa saker tog Cajsa hjälp med, som att byta ut ruttna reglar, uppdatera det elektriska samt byta ut påskjutsbromsen.

– Köket var helt intakt när jag köpte vagnen, jag har dock målat om det. Från början tänkte jag måla allt i vitt, men ångrade mig och målade köket mörkgrått. Det är jag glad för.

Diskbänken är ny, den gjorde Cajsa av en lös skiva som lyfts av när spisen används. Den fasta delen av diskbänken har fått en ny kran och en vask.

– Jag gjorde en ny vask av en gammal skål jag köpte på loppis.

För att skapa lite avskildhet mellan kök och allrum har Cajsa delat av köket med en vägg. Väggen är även praktisk ur förvaringssynpunkt eftersom den har hyllor. Husvagnen är för liten för att ha någon permanent toalett, men Cajsa har hittat en annan lösning.

– Det fanns en garderob i husvagnen där värmepannan satt. Jag valde att riva ut pannan och göra om garderoben till en minitoa (portabel toalett som enkelt kan tömmas). Det har jag inte ångrat en sekund. Tvärtom, den är guld värd. Visst är det trångt, men som man brukar säga – finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Under husvagnsrenoveringens gång var vissa moment svårare än andra.

– Det svåraste, eller rättare sagt det jobbigaste var att få ordning på och täta utvändiga lister som gjorde att det läckte in vatten. Det enklaste var att måla och inreda. Men allt har varit roligt!

Själva renoveringen tog cirka 1,5 månad, men pysslet och fixet fortsätter.

– Jag håller på hela tiden med att ordna och förbättra saker. Jag får ständigt nya idéer och det är egentligen bara under vinterns kallaste månader som jag inte grejar med husvagnen. Då skriver jag istället ner alla idéer som ploppar upp för att spara dem till våren.

Cajsa har lärt sig renovera av sin pappa.

– När jag var liten var jag väldigt intresserad när min pappa gjorde saker. Han var en duktig snickare och mångsysslare och han har lärt mig väldigt mycket. Idag är han 90 år och orkar tyvärr inte hålla på med sådant mer.

Även Cajsas särbo har lärt henne ett och annat.

– Han är målare och en duktig snickare.

Det går att spara in en del kostnader om man kan renovera själv och förnya gamla saker.

– Min budget är och har varit väldigt stram, men det är ingenting jag brytt mig om eftersom jag älskar att återanvända saker och komma på nya och billigare lösningar.

Cajsa är nöjd med resultatet och använder husvagnen på flera sätt.

– Det bästa med husvagnen är såklart att kunna åka ut med mina barnbarn. Men jag gillar även att vara ensam i den. Det är härligt att bara kunna fixa med den och sitta här och koppla av.

När det är dags för husvagnssemester åker Cajsa gärna till campingar och ställplatser.

– Jag åker runt i Sverige, men hade min ekonomi tillåtit hade jag kopplat på min lilla vagn på bilen och åkt ner till Provence och bott på campingen Les Pres ett par veckor.

Cajsas 3 bästa tips till andra som vill renovera en husvagn

  • Gör det!
  • Planera. Tänk igenom hur mycket tid du är beredd att lägga på renoveringen innan du köper en husvagn. En renovering ska ge mer energi än den tar.
  • Inspireras. Kolla på andras renoveringar och fråga om råd, tips och idéer.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.