Ylva köpte tågstationen hon drömt om sedan hon var barn

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~10 minuter

Ofta gick hon förbi den gamla tågstationen som barn och drömde om att en gång själv få bo där. För två år sedan blev drömmen verklighet. Ylva Binder la mycket möda och slit på att återställa tågstationen till sitt ursprungliga skick – fast med hennes egen touch förstås.

I Åkers styckebruk i Strängnäs kommun bor Ylva Binder, 50, med sina tvillingsöner Viktor och Lukas, 12 år. Här driver hon sitt eget företag, Rhuby, som tillverkar rabarberlikör, gin och snaps.

– Jag brukar skratta och säga: att tillverka sprit i en ort med denna historia är ju som dunder och brak, helt fantastiskt, säger Ylva.

Referensen kommer från att bruksorten Åker redan under 1800-talet var en framgångsrik ort med järnmalm och två styckebruk – på orten tillverkades krut och på styckebruket kanoner.

Foto: privat

Den lilla bruksorten ligger mellan Strängnäs och Mariefred, intill Marvikarna och sjön Visnaren.

– Vi bor intill ett naturreservat med skogar, sjöar med ädelfiske, kanotleder och utmärkta möjligheter att åka långfärdskridskor, säger Ylva.

Tågstationen har alltid funnits i Ylvas tankar, faktiskt redan sedan hon var liten.

– Jag har gått och tittat på huset redan som liten flicka och älskat det. Jag visste hur det såg ut innan de tidigare ägarna renoverade huset och min mamma och mormor tog ibland tåget därifrån.

Foto: privat

Det är egentligen två tågstationer och Ylva bor i den äldsta stationen som byggdes 1895. I den nya stationen, som uppfördes under 1950-talet, har hon sin spritverksamhet.

Ylva började med att köpa den nya stationen år 2014 och startade då upp sin spritverksamhet där. Redan då berättade hon för ägaren att hon även ville köpa den gamla stationen. Hon var orolig att den gamla skulle läggas upp för visning och att andra skulle intressera sig för den, trots att den var i ett stort renoveringsbehov.

Foto: privat

– Jag ville inte att någon annan skulle se den potential jag såg.

Det hela resulterade i en två och en halv års lång förhandling med arvsdispyter och många turer fram och tillbaka. För att kunna ro köpet i hamn renoverade Ylva först den lilla tillhörande stugan på tomten och lovade sedan ägaren som då bodde i den gamla stationen att han skulle få bo kvar i stugan så länge han önskade. Han gick med på det – han ville bo kvar så länge hans katt levde.

– Och så fick det bli, jag köpte stationen för 1,5 miljoner kronor och mannen och katten bodde kvar på tomten fram tills för cirka ett år sedan då han valde att flytta till ett äldreboende. Lösningen fungerade bra för både honom och mig.

Foto: privat

Äntligen hade Ylvas dröm gått i uppfyllelse, hon var ägare till bägge stationer, men nu väntade hårt arbete. Tidigare ägare hade renoverat stationen och satt in små fönster, byggt en altan som Ylva inte tyckte om och installerat direktel som uppvärmning. Dessutom var två ytterväggar helt fuktskadade och behövdes rivas.

– Det övre planet på stationen var i så dåligt skick att vi var tvungna att ta ner golvet helt och hållet eftersom balkarna var genomruttna. Dessutom stank hela huset av rök eftersom tidigare ägare varit rökare. Mina tvillingpojkar grät när de kom in i huset och sa att de aldrig ville bo där.

Men de ändrade sig snart.

– De fick vara med under renoveringen, min ena son hade snickarbyxor på sig och hängde med snickarna och plattsättaren så fort han fick chans. Till slut kunde även de se vad jag såg i det gamla huset.

Foto: privat

Det var inte bara skicket som gjorde renoveringen svår, eftersom stationen har ett kulturhistoriskt värde var den även Q-märkt*.

– All renovering var mycket noggrant genomtänkt och det var svårt att hitta arbetare som var kunniga och som hade den snickarglädje som krävdes för att uppfylla alla specifika krav på renoveringen.

Under två års tid renoverade Ylva stationen. I stort sett allting i huset är utbytt och efter att tilläggsisoleringen monterades sattes ny fasad upp – exakt som den ursprungliga såg ut.

– Den är även målad i de rätta färgerna, vilket är ockra, bränd ockra och engelskt rött.

De stora gotiska fönstren är specialbeställda och de ger ett stort ljusinsläpp.

Foto: privat

– Förutom fönstren är även takhöjden något av det bästa, den sträcker sig mer än tre meter på bägge våningar.

Eftersom stationen var Q-märkt var det viktigt för Ylva att hitta rätt arbetare som kunde hjälpa henne renovera varsamt.

– Jag anlitade en liten firma som var specialister på snickeri, det hade aldrig gått utan dem. Varje fasadplanka har sågats till i mitt nuvarande vardagsrum för att de skulle se ut exakt som den panel som redan fanns på huset.

För att få till den rätta kulören krävdes också en del jobb.

– Målarens instruktioner var ”släng i lite vitt tills ni hittar rätt nyans”, så vi var tvungna att jämföra färgen med en annan renoverad tågstation i närheten som renoverats av Sörmlands museum och Länsstyrelsen. Till slut hittade vi rätt nyans.

Foto: privat

Installationer, snickerier och liknande har proffsen utfört, men Ylva har också lagt mycket tid.

– Jag har renoverat mycket och jag gillar att få lite skit under naglarna. Jag har målat, tapetserat, satt upp lister och lagt golv själv.

Även den originella inredningen är Ylvas verk. Den präglas av konsttapeter från Photowall.se och dovare kalkfärger.

– Jag har förälskat mig i kalkfärger och dem jag har använt kommer från Jotun. Tapeterna har jag behandlat som konst och sedan har jag använt färger som på ett naturligt sätt fördelar rummen utan att behöva sätta upp fler innerväggar.

Stationen har en varm och mysig känsla med tjocka mattor och gardiner.

– Från början lät jag väggarna vara kallt vita, det var enklast så för att jag skulle kunna bo in mig innan jag bestämde vilken stil jag skulle ha.

En detalj som hon är särskilt nöjd med är den massiva trappan i ek som hon låtit specialbygga till huset.

Foto: privat

– Det är ett enastående hantverk, ett konstverk i sig själv.

Eftersom de tidigare ägarna redan renoverat fanns det inte särskilt många originaldetaljer kvar, men några saker hittade Ylva.

– Vi hittade en biljettlucka i en igensatt vägg och en gjutjärnskamin från samma år som huset byggdes, 1895. Den står nu i biblioteket. Mina söner hittade även en gammal box som några barn gömt många år tidigare. I den fanns små ritningar, fickkniv, pennor och sudd och lite andra smågrejer, bland annat ett förstoringsglas. Vi la tillbaka lådan under renoveringen så att en ny ägare en dag kan hitta den.

För att bevara vissa ursprungliga inredningsdetaljer har hon även sandblästrat stationens gamla element och endast lackat dem så att gjutjärnet kommer fram. Just järn och trä är återkommande material i huset.

– Tv-bänken är gjord av gamla järnvägsslipers, säger Ylva.

Stationen står på en rymlig tomt på 3 700 m2. Tidigare fanns 75 storvuxna träd på tomten som Ylva valde att ta ner.

– Fruktträden hade inte blivit ansade på 20 år och ingenting var omhändertaget. Eftersom träden täckte för solen växte heller inga blommor. Nu finns rosor, perenner och massvis av vilda blommor tack vare att solens strålar når hela vägen ner till marken.

Foto: privat

Ylva bor utan några nära grannar men har ändå nära in till centrala Åker.

– Jag har vacker utsikt över både mark och vattenområden och jag gillar särskilt banvallen framför huset. Jag har en dröm om att det någon dag ska återinrättas en pendel till dubbelspåren mellan Stockholm och Eskilstuna.

Det är ingen vältrafikerad räls som finns kvar, men då och då tuffar ett tåg förbi eftersom spåret fortfarande fungerar.

Ylvas planer inför framtiden är att skapa övernattningsmöjligheter i den nya stationen och även öppna en inredningsbutik där.

– Jag fick nyss bygglovet beviljat och jag siktar på att öppna butiken ”Gamla Stationen” redan 2023.

Ylvas 3 bästa tips till dig som vill renovera ett unikt objekt

  1. Var beredd på att hitta fler fel och brister än vad du trott.
  2. Det kommer kosta mer än vad du planerat.
  3. Låt inredningen ta tid – bo in er innan ni bestämmer er för finish, färger och möbler.

Familjen Binder

Här bor: Ylva, 50 år, Lukas och Viktor, 12 år och hundarna Alba och Nero.

Jobb: Tillverkar rabarberlikör, gin och snaps i sitt eget företag Rhuby.

Intressen: Ylvas stora intressen är inredning, design, foto och god dryck och mat. Lukas älskar basket och Viktor är intresserad av programmering.

Foto privat: Ylva med sönerna Lukas och Viktor

Åkers styckebruk

Den gamla stationen byggdes 1895 och invigdes av den dåvarande kung Oscar II. Vid den här tiden fanns sju spår intill Åkers styckebruk.

Boyta: 195 m2

Tomtyta: 3 700 m2

Q-märkning

Q-märkning, tidigare kallat K-märkning, är en beteckning som ges lagskyddade byggnader med kulturhistoriskt värde. Lagskyddet kan bland annat innebära att en byggnad inte får rivas eller förändras på ett sätt som förstör det kulturhistoriska värdet.


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar