Emma och Markus totalrenoverade sitt hus på två månader

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Inredningen följde inte någon röd tråd och huset krävde en omfattande renovering. Trots det var det självklart för Emma och Markus att köpa enplansvillan från 2006 på 172 m2 i Saltvik. ”Vi föll för husets charm och den stora takhöjden i vardagsrummet”.

Saltvik är ett barnvänligt villaområde vid havet i Oskarshamn.

– Vi trivs väldigt bra och har bara några minuters promenad från havet. Här bor det dessutom många barnfamiljer, vilket är roligt eftersom vi har en femårig dotter, säger Emma.

När Emma och Markus köpte enplansvillan i Oskarshamn i mars i år fanns det en hel del saker att göra. De bestämde sig för att lägga hela semestern på att renovera och jobbade dygnet runt tillsammans med en snickare. På två månader var huset färdigt.

– Huset var i väldigt dåligt skick invändigt – alla ytskikt var målade i olika färger och väggarna var täckta med klotter som barn ritat. Köket var 15 år gammalt och hade inte uppdaterats sedan det byggdes. Golven var fuktskadade och repiga.

Foto: privat

Snickaren rev väggen mellan köket och vardagsrummet och installerade ett nytt kök. Allt det andra gjorde paret själva.

–Vi har målat och tapetserat hela huset, uppdaterat värmesystemet och bytt golv och lister.

Husets fräscha och ljusa stil är genomgående med vita ytskikt, parkettgolv och stora fönster. Det finns även inslag av marmor och mässing.

– Vi har valt att ha öppna, ljusa och stora ytor med material som marmor och detaljer i mässing för att få en lugn, modern och harmonisk känsla i huset.

Foto: privat

För att vara en så pass stor renovering gick arbetet fort, men allt gick inte på räls.

– Vi har prövat oss fram och lärt oss av våra misstag. Det är viktigt att faktiskt ha tillåtit oss själva att göra misstag och göra om och rätt igen. Det har varit en prövning, men samtidigt väldigt roligt och utvecklande. Till exempel har vi fått tapetsera om på några ställen där det blev snett samt sågat om gipsskivor på grund av att de inte stämt med vår beräkning, berättar Emma.

Varken Markus eller Emma hade tidigare tapetserat, sågat eller byggt någonting. När de beställde en marmorskiva som skulle användas som stänkskydd blev det också fel. Men snickaren som arbetat med paret har hjälpt dem med några små, enkla och billiga tips på hur man kan göra saker snyggt ändå.

– Istället för att beställa en ny marmorskiva satte vi upp en list runt fönstret, så nu ser det bra ut ändå, säger Emma.

Foto: privat

Paret har lärt sig renovera med tiden.

– Vi har frågat oss fram, sökt information på internet och tittat på mängder av Youtube-klipp om renoveringar.

Paret delade upp renoveringen där Markus rev och bar tyngre material och Emma stod för planeringen och alla designval.

– Jag hade en tydlig vision om slutresultatet och valde ut material och hur det skulle se ut medan Markus är den som gillar att måla, fixa och riva. Men vi har båda stått med släggan i handen och rivit kök, kakel och golv.

Samarbetet har flutit på bra och till och med den femåriga dottern har fått vara med och hjälpa till.

– Hon älskar att riva tapeter.

Det har blivit en del tapetserande och målande, något som tar tid och kräver ett noggrant förarbete.

– Det svåraste under renoveringen var just tapetseringen då det kräver mycket noggrannhet och dessutom lite matte, eftersom man behöver räkna ut så att måtten på våderna blir korrekt. Vi är två perfektionister så det var viktigt att det blev perfekt, säger Emma.

Foto: privat

En annan utmaning var att måla om det stora furutaket i vardagsrum och kök, vilket tog paret två veckor. Med ett förlängningsskaft och höga stegar slet Emma och Markus.

– Det är nästan fyra meter i takhöjd och rummet är stort, så det har tagit mycket tid och energi. Den delen var nog den mest tidskrävande eftersom vi var tvungna att måla flera lager med både spärrfärg och vanlig snickerifärg. Dessutom fick vi ta många pauser på grund av att någon av oss fick nackspärr. Det blev en del smärtstillande för att slutföra jobbet. Vi fick en del färg i munnen och ansiktet, skrattar Emma.

Att måla om väggarna var det enklaste, även om det också tog sin tid.

Foto: privat

– Förberedelserna inför målningen tog mycket tid eftersom allt skulle spacklas och slipas. Men det var väldigt roligt att se hur allt växte fram och blev så som vi ville ha det. Alla delar av renoveringen har haft sin charm eftersom varje steg tagit oss framåt och närmare slutresultatet.

Den 172 m2 stora enplansvillan har nu ett tydligt och genomgående tema – vitt, ljust och fräscht.

– Inspirationen kommer ifrån att vi ville ha ett hem som gav oss lugn och harmoni. Därför valde vi ljusa och varma färger. Inslag av marmor och mässing har gjort att huset känns lyxigt. Stilen är klassisk och tidlös.

Renoveringen kostade sammanlagt 300 000 kronor och var färdig på två månader. Då ingick målning och tapetsering av alla väggar i det 172 m2 stora huset.

–Vi har valde att köpa ett helt nytt kök och nya golv till huset. Däremot har vi sparat in pengar på att återanvända lister och dörrar. Vi slipade och målade om dem för att de skulle kännas nya. Pengarna räckte även till att bygga en altan på 60 m2.

Några specialfunktioner finns också i huset, som belysningen i köket och vardagsrummet som kan styras genom en app.

Även i badrummen har paret kombinerat gammalt med nytt.

– Vi har kvar kaklet men har bytt ut alla kommoder och skåp, vilket gör att badrummen känns helt nyrenoverade.

Favoritutrymmet i huset är kök- och vardagsrumsdelen.

– Vi är väldigt nöjda med att vi tog bort väggen mellan köket och vardagsrummet. Nu har vi en stor och luftig plats där familj och vänner kan samlas.

Kontoret är ett annat favoritrum med stora glasdörrar.

– Vi kallar kontoret för ovala rummet, för det påminner om precis om den amerikanska presidentens arbetsrum. De stora fönstren i kontoret ger mycket ljusinsläpp vilket gör rummet behagligt att arbeta i, säger Emma.

– Det blev till och med bättre än vi vågat drömma om. Vi beställde kök, golv och möbler redan innan vi flyttade in, vilket såklart var en stor chansning. Men det blev riktigt bra.

Emmas 3 bästa tips till andra som ska renovera ett hus:

  • Se till att ha roligt ihop, låt inte renoveringen komma emellan dig och din partner.
  • Våga göra misstag, det är så man lär sig. Arbeta inte dygnet runt, avsätt ett visst antal timmar varje dag till renoveringen och se till att även göra andra saker.
  • Njut av att ni har möjlighet att renovera, det är inte alla som har det.

Följ Emmas och Markus hus på Instagram: Emmawhus


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.