Kristoffer och Ulrika byggde egen gym- och relaxavdelning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Paret Jonsson är inbitna träningsentusiaster och varvar spinning och styrketräning med löpning och cirkelpass. Men det finns förstås tid och utrymme även åt lite lugnare avkoppling, som att ta ett glas champagne framför brasan i relaxavdelningen.

Ett eget hemmagym med tillhörande relaxavdelning i 70-talshuset i Lane-ryr, strax utanför Uddevalla, stod högt upp på önskelistan för Kristoffer.

– Träning är mitt största intresse. Även min fru och våra barn gillar att träna. Under coronapandemin har det varit väldigt bra att kunna träna hemma.

Både Kristoffer och hans fru Ulrika är hemmakära och njuter av att kunna göra sitt hus till en plats där de kan leva så bekvämt som möjligt. I husets källare fanns stora biytor som blev en given plats för familjens hemmabio, relaxavdelning och gym.

– Jag och min fru älskar att åka på spa och vi har blivit inspirerade av Vann Spa i Brastad, säger Kristoffer.

Den minimalistiska och moderna spaanläggningen i Brastad, alldeles intill Gullmarsfjorden, har en spännande formgivning framtagen av arkitekten Gert Wingårdh.

– Vi gillar det mörka och även material som grå sten i kombination med trä, så vi utgick ifrån det, säger Kristoffer.

Men hur skapar man egentligen ett helt eget hemmaspa? Vilka komponenter är de viktigaste?

– Sköna liggfåtöljer, en öppen brasa, många levande ljus, naturmaterial som sten och trä och så förstås avkopplande musik, gröna växter och härliga dofter. Att ha en vinbar med champagnekyl var viktigt för oss då vi ofta tar ett glas bubbel framför brasan.

Relaxavdelningen var en väl vald investering för familjen Jonsson som tillbringar var och varannan dag här, antingen för att basta i den nya infraröda bastun eller för att njuta av den öppen spisen.

– Vi har även en uppvärmd 40-graders terrasspool som vi använder någon gång i veckan.

Förutom en infraröd bastu, vinbar, öppen spis och sköna sittmöbler har relaxavdelningen även utrustats med olika tillbehör.

– Vi har fotbad, fotmassage och massagepistol. Här finns även en hylla med olika krämer, massageoljor och ansiktsmasker.

Väggarna i både gymmet och relaxavdelningen är grovspacklade men inte tapetserade eller målade. Det är för att skapa en råare känsla. Relaxavdelningen har ett klickgolv som ser ut som mörkgrå skiffer och i gymmet ligger en gymmatta.

Medan relaxavdelningen fått inspiration från Gert Wingårdhs Vann Spa, har hemmagymmet fått en annan stil som går i svart och gult.

– Färgerna och stilen i gymmet utgår från den gula sandsäcken som är svart och gul. Tyvärr var det svårt att hitta powerrack (skivstångsställning) och bänk i samma färger.

Kristoffer och Ulrika, som blev ett par för några år sedan, märkte snabbt hur deras gemensamma nämnare var träning.

– Jag har tränat större delen av mitt liv, både styrketräning och löpning. Det är en stor del av vårt gemensamma liv och även våra barn delar intresset, de sysslar med hockey och dans, säger Kristoffer.

Det blir mestadels styrketräning med fria vikter och baslyft. Men när sommaren kommer flyttar familjens träning ut.

– På sommaren föredrar vi att köra cirkelpass i vårt utegym, då brukar även barnen vara med.

Hemmagymmet är sannerligen välutrustat. I rummet finns bland annat fria vikter, spinningcykel, crosstrainer och powerrack.

– Det som står på önskelistan nu är en ryggmaskin och en roddmaskin med viktmagasin.

Kristoffer och Ulrika har själva byggt hemmagymmet och relaxavdelningen.

– Vi har byggt allt själva, både jag och min fru tycker att det är roligt att renovera och bygga saker. Vi har i princip gjort alla renoveringar själva.

Och det tog inte särskilt lång tid att bygga gym- och spaavdelningen.

– Totalt tog det kanske en vecka att fixa iordning gymmet. Det som tog mest tid var att bygga lyftpodiet. Relaxavdelningen har vi byggt lite i taget. Att klä in den öppna spisen tog några dagar och bastun tog bara några timmar att montera.

De har också lyckats hålla ner kostnaden. Hela gym- och spaavdelningen kostade cirka 60 000 kronor.

I stort sett har bygget flutit på utan problem.

– Det svåraste med gymmet har varit att få plats med alla saker och att kunna utnyttja rummet på ett så bra sätt som möjligt.

Det märks tydligt att hemmagym och relaxavdelning höjt familjen Jonssons livskvalitet.

– Det bästa är att man kan umgås, njuta och träna tillsammans hela familjen, när man vill och hur ofta man vill. Det är skönt att slippa åka iväg för att gå på spa. Vi kan planera en heldag där vi kanske går ut i skogen och grillar för att sedan komma hem, köra ett cirkelpass och avsluta med spa och relax innan middagen. Kvällen avslutar vi med film i hemmabion.

Det är inte bara Kristoffer och hans familj som älskar relaxavdelningen och hemmagymmet.

– Reaktionerna är väldigt positiva och vi får alltid höra hur fint det är. Vi har turen att ha mycket utrymme i vårt hus för att kunna skapa lite mer annorlunda rum.

Kristoffers 3 bästa tips till dig som vill bygga hemmagym och relaxavdelning:

  • Satsa på skivstång och vikter, en rejäl gummimatta för att skydda golvet och en ordentlig musikanläggning.
  • Fånga spakänslan genom detaljer som dofter, levande ljus och avkopplande musik.
  • Infraröd bastu är prisvärd och kan ställas var som helst.

Familjen Jonsson

Här bor: Kristoffer, Ulrika och två av deras fyra barn.

Jobbar med: Kristoffer och Ulrika jobbar inom den grafiska industrin.

Intressen: Naturen, träningen, inredning, god mat och dryck och att få njuta så mycket som möjligt av livet.


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 2600+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.