Mi och Adam bygger avskalat hus bland tallarna i norr

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

På ett berg mitt i skogen i Järvsö bygger Mi och Adam sitt eget hus. ”Det känns som att vi bor mitt i ingenstans, men ändå är det nära till grannar”, säger Mi som fick inspiration till att bygga hus från datorspelet The Sims.

villa myrahöjden

Snart står huset på kullen klart och Mi och Adam med sina två barn kan flytta in. Bygget har tagit närmare sex månader men projektet började långt tidigare än så. Ända sedan Mi var liten satt hon och byggde hus i spelet Sims.

– Jag och min syster har spelat Sims så länge jag kan minnas. Det spelet väckte mitt stora intresse för inredning. Helt sjukt, men det är sant!

Mi kunde tillbringa flera dagar med att bygga ett hus men själva spelandet var inte lika roligt.

– Det roligaste har alltid varit att bygga och inreda. Det näst roligaste var att skapa intriger och dränka simmare i poolen men det är en annan historia, skrattar Mi.

Hon har också använt Sims för att bygga huset på Villamyrahöjden och för att inreda det. Resultatet är ett mycket verklighetstroget hus.

– Visste ni att man kan ladda ner eget innehåll på Sims? Allt från smink och kläder till designermöbler. I matsalen kunde jag ha Hans J. Wegners CH24-stolar, Flos Sarfatti-lampa i taket, Noguchis soffbord i valnöt och Swedeses Lamino-fåtölj i vardagsrummet och en massa andra designikoner. Fatta vilken dröm! Förstår ni nu varför jag älskar Sims?

Mi driver sin egen skönhetssalong nere i byn och Adam har en egen snickarfirma. Just nu har han tagit ledigt för att bygga huset. Att välja lösvirke var ett självklart val eftersom Adam är erfaren snickare, även om paret ibland anlitat hantverkare under kortare perioder.

Paret hittade sin drömtomt mitt i skogen men ändå nära till grannar. Och priset för tomten var inte helt fel heller.

– Den var billig! Alla i Stockholm kommer trilla av stolarna när de får läsa att vi betalade knappt 120 000 kronor för tomten, som är på cirka 3 500 kvadratmeter.

Även om tomten var ett kap har paret fått lägga mycket tid och pengar på markarbetet.

– Det var bara skog på tomten när vi köpte den. Vi fick ta ner massor av träd och vi fick även bygga en väg upp till tomten.

Tomtens läge är perfekt för paret. Den ligger på ett litet berg, mitt i en tallskog och badar i sol under större delen av dagen.

Det var ingen slump att de valde ett avskalat funkishus. Eftersom huset ligger mitt i naturen ville de att det skulle smälta in bland tallarna. Stilen för huset är skandinavisk med en avskalad design och många naturmaterial. Fasaden består av en laserad spårpanel med raka kanter, och svarta fönsterkarmar och svarta dörrar.

– Vi gillar det rena och enkla, det finns ett visst lugn i det. Det är tillräckligt rörigt att ha barn och en miljon leksaker överallt, skrattar Mi.

Även inredningen är enhetlig och lugn och kännetecknas av naturmaterial. Köket är tillverkat i mörk ek och köksbänken består av en rejäl skiva kalksten med fossila inslag. I hallen möts man av ett lyxigt terazzogolv.

– Vi har försökt att välja hållbara och naturliga material så gott det går. Budgeten styr såklart men vår vision är att välja så hållbart som möjligt så att vi får njuta av det länge.

Att bygga och inreda ett nytt hus kan tära på förhållandet, men Mi och Adam har hittat en bra balans i arbetet.

– Jag kommer med idéer och Adam genomför dem. Skämt åsido, Adam snickrar och jag försöker byggstäda och göra småsaker så gott jag kan. Vi har ju två småbarn och i dessa tider blir det en del vabbande. Då tar jag hand om barnen så att Adam kan snickra.

Trots att Mi och Adam är olika kompletterar de varandra på ett bra sätt.

– Jag är drömmaren, den spontana och den som svävar iväg. Kanske lite för högt och lite för fort ibland. Adam är realisten. Den eftertänksamma, den som tar tag i mina fötter och får ner mig på jorden igen.

Och snart ska huset vara klart, paret siktar på veckan efter påsk. För tillfället bor de i ett annat hus som de äger.

– Vi har ett annat hus i Järvsö som vi delat upp i två lägenheter, varav vi hyr ut den ena.

Paret träffades för mer än sju år sedan och även om bägge är uppvuxna inom en kvarts avstånd från varandra, Mi är från Ljusdal och Adam från Järvsö, är det tydligen väldigt viktigt att hålla isär de två orterna.

– Det är väldigt känsligt för äkta Järvsöbor att säga att det är samma ställe. Järvsö är tydligen bäst, störst och vackrast enligt Adam, skämtar Mi.

Mi och Adam träffades i Järvsö men har bott i Stockholm under många år. Under 2016 bestämde de sig för att skaffa barn och då ville de tillbaka till rötterna.

– Vi är en aktiv familj och älskar att vara ute i naturen. Det är så lyxigt att bo här eftersom vi alltid har nära till naturen. Vi älskar att resa, äta god mat och umgås med vänner.

Både Mi och Adam hade en väldigt tydlig vision om hur de ville att huset skulle se ut. Tillsammans har de ritat upp huset och sedan tog de hjälp av Östberg Arkitektur för att färdigställa ritningarna. Huset blir totalt 318 kvadratmeter och rymmer sju rum med kök, dessutom kommer det att finnas klädkammare, tvättstuga, grovhall, förråd och teknikrum.

– Vi visste hur huset skulle se ut, men givetvis har det skett förändringar längs med vägen. Från början valde vi fönster som satt 60 centimeter från golvet, men jag ändrade mig och ville att vissa fönster skulle gå ända från golvet för att maximera utsikten.

Husets avskalade och minimalistiska utformning bryts av med vissa speciallösningar. Bland annat kommer Adam att platsbygga badrumsinredningen. Det blir ett högskåp och en kommod som ska matcha köket. Även dörrarna har Adam byggt själv. De är foderlösa med dolda gångjärn.

Detaljerna i inredningen är det Mi som bestämmer över. Hon har ett öga för det och är särskilt intresserad av lampor och belysning.

– Jag drömmer om en Stochastic från Luceplan (en taklampa med ett kluster av blåsta glaskulor) i trapphuset. Men jag skulle aldrig få köpa en så dyr lampa för Adam. Men jag tänker att jag åtminstone får önska mig en sådan, jag fyller ändå 30 nästa år.

Huset på Villamyrahöjden har en perfekt balans mellan diskret och avskalad design som smälter in bland träden och de låga bergen runt omkring. Samtidigt bjuder husets insida på många överraskningar i form av spännande material som terrazzo, kalksten och skiftande träslag, minimalistisk inredning och väl utvalda detaljer som vackra armaturer, handgjort kakel och gedigna träslag.

– Det känns så lyxigt att få bo här eftersom det är så nära till naturen.

Familjen Ohlsson Pham

Här bor: Mi, 28, Adam, 33, sönerna Julius, 3, och Winston, snart 2.
Jobbar med: Adam har egen snickerifirma och Mi har egen skönhetssalong.
Intressen: Gillar att vara ute i naturen, att resa, äta god mat och umgås med vänner och familj. Mi brinner för inredning och skönhet och Adam gillar all typ av sport.
Var: På en skogstomt i Järvsö, mitt i en tallskog.

Huset på Villamyrahöjden

Byggtid: 6 månader
Budget: cirka 4 miljoner kronor
Egen brunn och avlopp (trekammarbrunn)
Storlek: 318 kvadratmeter

Mis och Adams Instagram: @villamyrahojden

Mis 3 bästa tips till unga par som vill bygga ett eget hus:

  • Beställ material tidigt (leveranserna är långa under coronapandemin)
  • Gör schema för att undvika missförstånd och var tydliga i kommunikationen.
  • Glöm inte att visa varandra kärlek


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 2600+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.