Rebecca och Emils idylliska torpardröm

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Rebecca och Emil hade tittat på många boenden innan de slutligen fastnade för sitt drömhus – ett klassiskt rött litet torp i Norsholm, i Norrköpings kommun, och omgivet av ekar.

Rebecca, Emil, deras tvååriga son, en katt och två hundar har äntligen hittat hem. Till en gammal röd stuga från 1800-talet.

– Det var viktigt för oss att hitta en plats som ingav lugn, avskildhet och som hade en stor tomt. Min man hade dessutom en dröm om att få bo bland stora ekar. När vi hittade torpet mitt på en ekholme och omgiven av ett tjugotal flera hundra år gamla ekar var vi övertygade om att vi hittat rätt, säger Rebecca.

Till skillnad från många andra gamla soldattorp i Sverige var Rebeccas och Emils torp i mycket bra skick.

Foto: privat

Torpet är 135 m2 stort och har genom åren haft flera ägare som på olika sätt renoverat och underhållit det. Därför fanns det fortfarande många material som innehöll plast och hade kort livslängd, om man jämför med de material och byggnadsmetoder som användes innan plastens debut.

– Vi vet att torpet haft flera ägare och att man satte in vatten och avlopp så sent som 2007. Vi vet även att torpet flera gånger varit nära att brinna ner på grund av soteld och elfel. Nu är allt sådant åtgärdat.

Under renoveringens gång har det varit viktigt för paret att använda tidsenliga material och färger.

– På övervåningen fanns exempelvis tidigare ett laminatgolv som inte alls matchade torpets karaktär. Eftersom det inte fanns några äldre golv kvar under laminatgolvet beställde vi nya, rumslånga och kilsågade golvplankor, samma typ som man lade förr i tiden.

I vissa rum har paret endast behövt byta ut vissa golvplankor och då har de återanvänt gammalt virke som de hittat i torpets vedbod.

Foto: privat

– Tidsenliga detaljer är också viktiga. Vi har till exempel spikat fast golvplankorna med gammaldags klippspik. När det kommer till färgsättningen i torpet försöker vi välja klassiska kulörer som grön umbra, guldockra och falu ljusröd.

Paret har gjort all renovering själva.

– Min man är en duktig hobbysnickare och jag hjälper till med spackling, slipning, målning, tapetsering och rivning. Vi har helt enkelt testat oss fram, har det blivit fel har vi gjort om. Vi hade redan lite renoveringsvana då vi tidigare renoverat ett annat boende.

Även om torpet var i ett gott skick har paret ändå ändrat och byggt om en hel del. Bland annat har de satt ny isolering på övervåningen, bytt ut samtliga ytskikt på övervåningen samt anlagt en 300 meter ny väg fram till torpet. De har också gjort ny dränering och anlagt en 3 000 m2 stor gräsmatta.

Foto: privat

– Renoveringen har hittills kostat 150 000 kronor, då är den nya vägen, dräneringen och gräsmattan inkluderad. Det svåraste har varit att beräkna hur lång tid de olika delarna faktiskt tar. Jag kan säga att det tar betydligt längre tid än man tror, särskilt när man har småbarn och jobb att ta hänsyn till.

Många drar sig nog från att göra stora ombyggnader och förändringar i ett hus, men för Rebecca och Emil har det varit en process de faktiskt har njutit av.

– Vi älskar allt från planeringsstadiet till det färdiga resultatet. Så fort en del av renoveringen är avslutad vill vi genast sätta igång med nästa.

Nu är större delen av torpet färdigt och paret kan njuta av sin torpardröm.

Foto: privat

– De såpaskurade originalgolven och timmerväggarna är det absolut bästa i torpet. Och av renoveringarna är vi mest nöjda med sonens rum. Rummet blev så mysigt och kombinationen mellan den traditionella pärlsponten och det såpskurade golvet mot den mer moderna och diskreta tapeten blev så fint.

Men även om det gulliga rödmålade torpet på ekholmen andas svensk idyll, kan vardagen ibland vara svår.

– När veden tar slut och det börjar bli kallt inomhus kan det kännas lite motigt. Men det är bara att ta på sig, gå ut och hämta mer ved. Det finns ju inget bättre är en varm brasa. Vi tycker inte att livet och vardagen ska vara för enkel. Genom att bo i torpet har vi fått en oerhörd respekt för att inte leva enligt ”slit och släng” utan att ta vara på det som finns i omgivningen och laga i den mån det går.

Foto: privat

– Jag älskar att blanda stilar men föredrar begagnat framför nytt. Jag tror inte vi köpt en enda ny möbel eller inredningsdetalj till torpet. När jag väl köper något är det vanligtvis på loppisar. Då letar jag gärna efter kända svenska design- och bruksföremål.

Nu är Rebecca och Emil nästan färdiga med sin torpardröm, men en sak återstår.

– Nästa år ska vi äntligen renovera husets största rum och det rum vi använder mest – matsal och sällskapsrum. Vi ska riva bort laminatgolvet, de fula gamla 1990-talstapeterna och ta bort gipstaket. Vi ska ta fram det ursprungliga timret i taket och lägga in ett kilsågat tolv. Dessutom ska vi tapetsera med en 1800-talsinspirerad tapet och sätta upp en hög golvsockel. Vi ska även få hit får så vi måste stängsla in hagen.

Fridhemstorpet

Här bor: Rebecca, 28 år, Emil, 30 år, sonen på 2 år, 2 hundar och 1 katt.

Jobb: Rebecca är förskolelärare och Emil är projektledare inom farligt avfall.

Instagram: @Fridhemstorpet

Rebeccas 3 bästa tips till dig som renovera ett gammalt torp/hus

  1. Låt det ta tid.
  2. Ta inga genvägar.
  3. Välj material som gör att renoveringen inte behöver göras om inom din livstid.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar