Skafferiet designades efter en 200 år gammal dörr

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Kajsa bor med sambon Christian och sonen Kevin i ett 95 år gammalt hus i Munkedal. Trots husets höga ålder finns det betydligt äldre föremål här inne, som den 200 år gamla dörren som numera fungerar som skafferidörr.

Kajsa och hennes familj bodde tidigare i Uddevalla och hade endast ett 60 centimeter stort skåp att förvara sina matvaror i.

– Det blev aldrig bra, så när vi flyttade till vårt nuvarande hus började jag skissa upp skafferiet i köket, säger Kajsa.

Kajsa har stått för idéerna och skisserna medan sambon Christian, som är finsnickare, stod för själva utförandet.

– Min sambo har byggt skafferiet men jag skissade upp alla detaljer. Till exempel designade jag fönstret till skafferiet och hittade den gamla dörren. Även interiören i skafferiet ritade jag.

Kajsa hade aldrig gett sig in i renoveringen av vare sig köket eller skafferiet om inte sambon Christian varit med.

– Han är otroligt duktig.

Men det var inte helt enkelt att planera ett helt nytt kök med tillhörande skafferi. Särskilt inte när den tänkta skafferidörren är 200 år gammal medan köket är modernt.

Foto: privat

– Det var otroligt kul att formge skafferiet eftersom det skulle bli ett skafferi som sticker ut. Men det var en stor utmaning att skissa upp köket eftersom allt måste passa ihop och följa en röd tråd.

Hur interiören i skafferiet skulle se ut var för Kajsa en självklarhet.

– Skafferiet är det enda stället på vår mellanvåning där jag fick sätta upp en kristallkrona.

Efter mycket slit och hårt arbete står skafferiet och det nya köket helt färdigt.

– Skafferiet blev så mycket bättre än förväntat. Även om vi bott här ett tag är det fortfarande lika underbart att få öppna den magiska dörren, höra dess knarrande och gå in och plocka ihop vad jag behöver till frukosten.

Kajsa och Christian hade inte någon särskild budget utan byggde skafferiet i samband med köksrenoveringen. Men fönstret designade Kajsa långt innan köksrenoveringen ens började.

– Jag köpte dörren och designade fönstret innan vi börjat med köket, men då hade jag i alla fall en vision.

Foto: privat

Mycket av inspirationen till skafferiet har Kajsa hämtat hos Pinterest.

– Även min egen fantasi där jag visualiserade hur skafferiet ska kännas låg till grund för designen.

Kajsa brukade vistas i det rum som skulle bli det nya köket för att känna in hur allt skulle kunna se ut. Hon visualiserade sig hur köket skulle vara att arbeta i.

– Det var en utmaning att bygga ett toppmodernt kök där den gamla dörren skulle passa in.

Och hur dörren hamnade hos familjen är ett kapitel för sig.

– Det var ren slump att jag hittade dörren. Den fanns på Antikladan i Lilla Edet. Den lördagen fick jag helt enkelt bara en känsla av att jag borde åka dit och ta en extra titt.

Foto: privat

Känslan visade sig stämma, för bakom mängder av prylar gömde sig dörren.

– Jag trodde först att det var ett fönster men såg sedan att det var en gammal dörr.

Vad dörren kostade är numera en familjehemlighet.

Förutom den gamla dörren har skafferiet även andra utmärkande detaljer, som de fina sidofönstren som Kajsa designat.

– Det är min svärfar som byggde själva ramen. Jag ville så gärna ha ett blyinfattat fönster men kunde inte hitta en smal modell trots att jag letat i månader. Till slut hittade jag tre köksluckor med blyinfattade glas på Blocket och plockade då ur själva glasen och ställde de på varandra för att skapa ett högt fönster.

Fönstret sprider ett vackert sken på kvällen tack vare kristallkronan som hänger mitt  i fönstret.

Foto: privat

Att ha ett riktigt skafferi har sina fördelar, bland annat kan Kajsa och familjen gå och plocka ihop det som behövs till frukosten. Skafferiet är välfyllt utan att vara överfullt.

– Saker som måste finnas i skafferiet är helt klart te och honung. Det blir några koppar om dagen när jag sitter och skissar på nya projekt. Det finns även alltid bakartiklar, frukosttillbehör och självklart en godishörna.

Kajsa och familjen är nöjda med det nya köket och skafferiet, men det finns en detalj som är extra omtyckt.

– Det bästa med skafferiet är den 200 år gamla dörren. Den ger en sådan fantastisk karaktär åt hela köket. Det är en speciell känsla att gå in i skafferiet och ha alla matvaror lättillgängliga.

Med en storlek på 2 m2 och en takhöjd på 3 meter finns gott om plats för både mat och köksmaskiner.

– Vi har lagom med matvaror i skafferiet, tillräckligt utan att proppa in för mycket. Dessutom förvarar vi saker som socker, mjöl och bakpulver i fina glasburkar. Det blir en mer vintagelook då.

Foto: privat

Kajsa gillar även att laga mat, något som såklart blir roligare när man kan hämta matvaror från skafferiet.

– Till middag blir det allra helst stekt kyckling med zucchini, gul lök, paprika och champinjoner. Smaksättare blir oregano, rosmarin, vitlökssalt, vitpeppar och chilipulver. Till det gör vi en sås på crème fraiche, grädde och fond som åker i på slutet så att allt kokar ihop. Serveras med kokt potatis.

Familjen Fasth

Här bor: Kajsa, 39, sambon Christian, 43 och sonen Kevin, 17 år.

Jobbar med: Kajsa är egenföretagare och jobbar som designer. Bland annat designar hon om möbler för att ge dem nytt liv och för att de ska slippa hamna på tippen. Christian är också egenföretagare och jobbar inom betong och mureri. Sonen Kevin går 2:a året på gymnasiet.

Intressen: Kajsa gillar inredning, att laga mat och att umgås med familj och vänner. Christian gillar skidåkning, att laga mat och att vistas i naturen.

Kajsas 3 bästa tips till andra som vill bygga skafferi

  1. Planera noggrant. Fundera över hur många hyllor som behövs samt vad du tänker förvara i skafferiet förutom matvaror. Hushållsmaskiner tar en del plats.
  2. Tänk igenom vilken känsla du vill få. Hur ska det kännas när du kliver in i skafferiet? Visualisera och gör en moodboard.
  3. Öka mysighetsfaktorn. Vi använder oss till exempel av glasburkar och andra speciella detaljer som dörren. För oss är just dörren något som påverkar känslan väldigt mycket och hela kökets intryck.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.