Timmerhuset i Borlänge rymmer bio, spelhall och bar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

I källarvåningen i Olav Dambergs hus finns inte mindre än en pampig bio, spelhall med flera flipperspel och en lyxig bar och allt har han byggt själv.

Ända sedan Olav var liten har han varit intresserad av spel och film. Det var något särskilt med 70- och 80-talens arkadhallar fyllda med blinkande och ljudliga flipperspel. Men eftersom den eran har dött ut så föll det sig naturligt för Olav att bygga sin alldeles egna spelhall hemma.

– Det är viktigt att huset har plats för mina intressen, så därför byggde jag även en bio och en bar också, säger Olav.

Hemmabion för tankarna till de gamla klassiska biosalongerna i rött och guld.  Inspirationen till biografen har Olav hittat på internetsidor som Minhembio.com och även i tidningen Hemmabio.

– Jag är intresserad av den gamla stilen, typ Kungliga Teatern i Stockholm och L´Opera Garnier i Paris där Fantomen på operan utspelar sig. Jag har även ett stort intresse av viktorianska hus och den stilen. Tyvärr bor jag inte själv i ett sådant utan i ett timmerhus.

Timmerhus eller ej, bion som ligger längst ner i huset andas verkligen flärd och lyx. Rummet går i rött och guld, har pampiga sammetsgardiner i rött med guldig franskant och riktiga biostolar.

– För att skapa rätt känsla letade jag länge efter de rätta biostolarna. Då dök de här stolarna upp, de kommer från en gammal biograf och jag fick köpa 13 stycken för 1 000 kronor.

Men trots den klassiska stilen i bion ville Olav ändå ha ett bra ljudsystem.

– Det är ett 5.1-system med 5.1-förstärkare med inbyggd Blueray-spelare. Det är inte det mest avancerade systemet men jag tänker uppgradera mig framöver.

Bioduken är 108 tum bred (275 cm) och projektorn är en Beng W1070 DLP 3D.

Olav byggde biografen helt själv och det tog cirka tre år att färdigställa bio, spelrum och bar. I källaren har Olav även byggt ett badrum och en bastu.

– Det svåraste är att följa den plan man ritat upp och inte ta genvägar för att förenkla bygget. Jag körde fast flera gånger och funderade på om jag skulle frångå planen för att bli färdig snabbare.

Nu när alla tre hobbyrummen är färdiga kan Olav luta sig tillbaka i en av de gamla biostolarna och sätta på en bra film.

– När jag tittar själv blir det mest skräck- och actionfilmer och även en del hårdrockskonserter. Med familjen kollar vi istället på äventyrs- och komedifilmer.

Hos familjen Damberg blir det åtminstone en film i bion under helgen, men de andra hobbyrummen används i stort sett varje dag.

–  Jag spelar väldigt mycket tv-spel och flipperspel. Jag är en genuin Legend of Zelda-fantast, så det blir väldigt mycket äventyrsspel och även en del skräckspel, som Resident Evil och Silent Hill.

Olav gillar inte bara att spela flipperspel, han är dessutom en inbiten samlare.

– Jag har en rätt stor samling av Zelda-grejer och jag samlar även på tv-spelkonsoler. I dagsläget har jag över 100 olika tv-spelkonsoler.

Stilen i spelrummet går i sann 80-talsanda med riktiga flipperspel som bland annat hårdrocksspel och Sagan om ringen-spel.

– De flesta flipperspel jag har nu har jag köpt ifrån leverantörer i Sverige och Norge, men när jag började samla på flipperspel under 2006 köpte jag ifrån Blocket, Svenskaflippersallskapet.se och Arkadtorget.se.

Det finns en förklaring till varför Olav valt just Sagan om ringen och hårdrocksspel.

– Jag har läst J.R.R Tolkiens böcker om Härskarringen och jag älskar verkligen Peter Jacksons filmer om Sagan om ringen och Hobbit-serien. Så det var naturligt att jag skulle ha just de spelen i samlingen.

Även hårdrocksspelen grundar sig i ett stort intresse.

– Jag växte upp med hårdrocken under 70-, 80- och 90-talen och älskade musiken och gör det än idag. För mig har det varit viktigt att försöka få tag i alla hårdrocksflipperspel. Musiken i spelet förhöjer hela spelupplevelsen. Just nu väntar jag på leverans av mitt nya ”Guns N Roses LE”-flipperspel.

Efter en dags arbete är det bekvämt att kunna gå ner i baren och ta en öl, blanda en drink eller spela flipperspel.

– Jag ville ha en viktoriansk stil på baren eftersom jag är gillar den inredningsstilen. Möblerna går i Carpati-stil, både vitrinskåpet i ek, baren och stereoracken.

– Helst dricker jag en kall öl eller en god whisky, men för frugan blir det gärna en drink.

Det är inte svårt att förstå att familjen Damberg stortrivs i sin källare och reaktionerna från vänner och familj var inte heller överraskande.

– De tycker det är otroligt häftigt och de var väldigt imponerade.

Familjen Damberg

Här bor: Olav, 54, Eva, 44, Maximilian, 19

Olavs 3 bästa tips till dig som vill bygga eget hobbyrum

  • Det viktigaste är att få med familjen eller din partner på idéerna.
  • Planera ordentligt.
  • Börja bygga!

Kuriosa: Bions namn är ”Theatre of Magic” som är även är ett populärt flipperspel från 1995.


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 2600+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar