Simon byggde eget utekök med bar och nedsänkt grill

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

I ett radhus från 1983 i centrala Varberg bor Simon med sin sambo och två katter. Simon gillar att bygga, snickra och inreda. Det märks. På den 75 kvadratmeter stora altanen har han byggt ett stort och fräckt utekök med nedsänkt grill och stora arbetsytor.

– Jag funderade på vad jag ville ha för saker i uteköket och hur mycket bänkyta jag behövde för att kunna förbereda och laga mat, servera och även sitta vid bardelen.

Uteköket är inbjudande med en liten sittdel där vänner och familj kan hålla Simon sällskap när han grillar.

– Eftersom jag redan hade en Weber 57 kolgrill och en Weber gasolgrill ville jag att de skulle få plats i köket.

Grillarna är inbyggda i arbetsbänken, vilket ser stilrent ut.

– Lösningen med den nedsänkta grillen är jag väldigt nöjd med, det ser lite häftigt ut. Men i stort är jag nöjd med allt. Det enda som saknas är ett litet kylskåp.

På uteplatsen finns redan ström så Simon ska bara hitta rätt modell av kylskåp.

Även vatten och avlopp finns inkopplat till uteköket, vilket underlättar när man ska tvätta händerna eller skölja av disken.

– Vattnet är kopplat med en Gardena-slang till en utkastare som sitter i närheten.

Uteköket är inte byggt med de enklaste lösningarna, tvärtom har Simon lagt stor möda på att få allt att passa perfekt.

– Jag har använt klinkers som bänkskiva med en fibercementskiva som underlag. För att kapa ut hålen för grillen och diskon använde jag en vinkelslip med kakelskiva. Det var ett ganska svårt moment eftersom jag inte ville att något skulle spricka eller flisa sig, säger Simon.

Med lite noggrannhet gick det bra och mest nöjd är Simon med stänkskyddet han byggt i mosaik.

Förutom ytskikten i klinkers och mosaik består uteköket av ett regelverk av tryckimpregnerat virke.

– Det är 45 x 70 millimeter till stommen, 28 x 120 millimeter runtom och 28 x 45 millimeter till hörnbrädorna.

Som underlag till bänkskivorna har Simon lagt fibercementskivor, ett praktiskt och hållbart byggnadsmaterial tillverkat av bland annat cement och cellulosafiber. Materialet används ofta som brandisolering, vilket gjorde det praktiskt att använda som skydd runt grillarna i Simons utekök.

Bygget tog ungefär en månadatt slutföra och Simon har gjort allt på egen hand.

– Jag har byggt hela uteköket själv, jag tycker att det är kul att lära mig och testa nya saker.

Men Simon hade redan en del byggvana innan.

– Mina kunskaper inom bygg har jag främst fått genom att renovera. Jag har renoverat två lägenheter och även vårt nuvarande radhus. Jag började med att gipsa själv, sedan började spackla själv och så har det fortsatt och nu både målar och snickrar jag. Jag har lärt mig under vägens gång med hjälp av vänner.

Inspirationen till uteköket har Simon fått från Pinterest men han har också utgått från det han ville ha.

– Idéerna har jag fått från olika kök från bland annat Pinterest, sedan gjorde jag helt enkelt en variant med sådant jag ville ha i just mitt utekök.

Uteköket har kostat 6 000 – 6 500 kronor, då är inte grillarna inräknade. Men Simon hade inte satt någon särskild budget för projektet.

– Nej, jag byggde och satte dit det jag ville ha och behövde.

När köket stod färdigt i juni bjöds det på grillat och god dricka.

– Det blir mest grillat i uteköket, men man hänger även här efter att man ätit färdigt och bara vill chilla.

Köket uppskattas mycket av både vänner och familj och det är flera som har bett Simon att bygga utekök till dem.

– Jag har fått väldigt mycket beröm och det är många som sagt att jag gärna får komma hem till dem och bygga ett likadant, skrattar Simon.

Köket är numera en central samlingspunkt under sommaren och det används flitigt mellan april och oktober om vädret tillåter. För att skydda uteköket mot regn och snö täcker Simon över det med en presenning så fort temperaturen går under 0 grader.

Simons 3 bästa renoveringstips för utekök

  1. Bestäm vad som ska finnas. Vad vill du ha i ditt utekök och hur stor yta behöver du?
  2. Planera noggrant. Var noggrann från början, det blir svårt att ändra på saker i efterhand.
  3. Gör upp en skiss med olika varianter. Då kan du enklare få en känsla för placeringen. Var inte rädd att be om hjälp.

Familjen Schörling/Gamperl

Här bor: Simon, 32, och Angelica, 27, katterna Stivie och Doris

Bor i: Centrala Varberg

Intressen: Umgås med vänner och sambo, snickra och bygga egna saker till hemmet och att fiska. Simon är med i ett sällskap som tävlingsfiskar abborre (Swedish Perch Mafia). Angelica gillar att pyssla, inreda och måla tavlor.

Jobbar med: Simon är hissmontör och Angelica jobbar på Gekås Ullared