Madeléne byggde stor altan med hjälp av Youtube

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Med hjälp av Youtube och ett par PDF-ritningar byggde Madeléne en altan. ”Det kan inte bli värre än fel och då får man göra om”. På altanen utanför timmerhuset sitter Madeléne och sambon Niklas gärna och badar i spabadet, med utsikt över hästarnas betesmarker.

– Vi bor i ett gammalt timmerhus i en liten by som heter Bergsjö, cirka fem mil från Sundsvall, säger Madeléne.

Niklas och Madeléne trivs att bo nära naturen med sina fem katter, hunden Helge och de tre hästarna.

– Från altanen har vi utsikt över hästarnas betesmarker och lite längre ner kan man skymta sjön, säger Madeléne.

I så vackra omgivningar behöver man nästan ha en stor uteplats där man kan sitta och äta, ta en tupplur i hängmattan, bada i spabadet, eller bara njuta av utsikten.

– I vinter har altanen använts till att bada i spabadet. Men ju varmare det blir, desto mer använder vi uteplatsen. Det inglasade uterummet används som matplats och vardagsrum under årets varmare månader.

Madeléne började bygga på altanen i slutet av maj 2020 och var helt färdig i april 2021.

– Jag hade som deadline att kunna använda altanen under min semester i juli samma år. Därför byggde jag mycket under helger och kvällar. Men i och med en felleverans av limträ till det inglasade uterummet blev bygget försenat till oktober. Då fick jag äntligen hem rätt leverans och kunde fortsätta. Uterummet blev färdigt i november 2020 och de allra sista detaljerna på altanen och uterummet blev färdigt till april i år.

Madeléne har lärt sig bygga via Youtube samt genom att googla fram olika PDF-ritningar.

– När jag tycker att jag fått en bra sammanfattning med olika lösningar, brukar jag prova mig fram. Det kan inte bli värre än fel och då får jag göra om. Om jag kör fast vid något moment brukar jag fråga kunniga människor om råd.

Altanbygget är dock inte det första byggnadsprojektet för Madeléne.

– Jag köpte huset som ett renoveringsobjekt, då hade det stått tomt i sju år. Huset var i så dåligt skick att jag egentligen bara betalade för själva marken. Jag hade inte en aning om hur mycket jobb jag tog på mig, men jag ångrar det inte. Jag har lärt mig otroligt mycket.

Altanen har hon byggt nästan helt själv, med undantag av själva rambygget.

– Jag tog hjälp av en snäll granne och pojkvännen när ramen skulle byggas. Det underlättar med fler armar vid kryssmätning och för att kunna skruva ner stolparna helt rakt.

Altanens stomme är byggd av markplintar som är nedgrävda i marken. Övriga altanen är byggd av tryckimpregnerat virke. Uterummet har Madeléne byggt med måttbeställt limträ.

– Altanen är byggd på plintar och är 38 kvadratmeter stor. Den är hopbyggd med trallen som byggdes ett par år tidigare, den som ligger på husets framsida.

Förutom ett stort och luftigt altandäck har Madeléne även lagt mycket tid och möda på att få till detaljerna.

– Det var ganska svårt att bygga altanen i och med att den står i lutning. Även vinkeln vid trappan var lite klurig att få till, jag ville ha ett snyggt hörn där trallen skulle mötas. Det blev en hel del kapade bitar som slängdes innan jag blev helt nöjd med hörnet.

Just trappan var lite av ett stressmoment för Madeléne.

– Jag hade bestämt mig för en trappa i 45 graders vinkel. Men jag var nära på att ge upp eftersom vinkeln på altanen är en helt annan än vinkeln på trappan. Plus att trappan skulle byggas i en sluttning. Det blev en hel del svordomar, men jag blev också en erfarenhet rikare.

Altanen planerades noggrant och det var viktigt för Madeléne att altanräcket både skulle hålla hunden Helge inne samtidigt som den inte skulle skymma för mycket av utsikten.

– Jag kikade på en hel del alternativ men fastnade till slut för ribborna, de faller mig i smaken.

Altanräcket är svartmålat med terraslasyr, vilket ger en snygg kontrast mot den vita fasaden.

Budgeten för altanen och uterummet var satt till 100 000 kronor.

– Det kostade ungefär 95 000 kronor med det inglasade uterummet inräknat, säger Madeléne.

Nu kan både Madeléne och Niklas och deras fyrbenta vänner njuta av uteplatsen.

– Vi har fem katter. När jag och killen blev sambos i juli förra året tog han med sig sina två katter. Jag hade redan tre och tänkte att vi lika gärna kunde ha fem. Vi har två tjejkatter som heter Hemi och Cuda och tre grabbar; Gizmo, Max och Leif.

Madelénes 3 bästa renoveringstips av altan:

  1. Gör en bra plan, helst en ritning över hur du tänkt att det ska se ut. Fundera över vad altanen ska kunna användas till.
  2. Sätt upp en tidsplan för att hålla motivationen igång under bygget.
  3. Kontrollera regler för vad som gäller bygget. Vissa kommuner kräver bygglov för altan.

Familjen Collin/Larsson

Här bor: Madeléne, 30, Niklas, 31, de fem katterna Hemi, Cuda, Gizmo, Max och Leif, hunden Helge och hästarna Polly, Marina och Mini.

Intressen: Madeléne och Niklas har ett gemensamt intresse för bilar. Deras nästa planerade bygge är ett garage. Även hästarna är ett stort intresse för Madeléne.

Jobbar med: Madeléne och Niklas jobbar för en webbutik som säljer Volvo stylingprodukter och reservdelar.


Är ditt byggnadsprojekt vårt nästa reportage?

Vi letar alltid efter flera renoverings- och byggnadsprojekt att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 2600+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.