Minimalistisk elegans mitt i ett naturreservat

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Anna Samuelsson och Henrik Hallqvist hittade sin drömplats – en strandnära naturtomt med tallskog som närmsta granne i Kristianstad.

– Tomten ligger cirka 800 meter från havet och består av tallskog. Det bästa är att omgivningen nu blivit klassad som naturreservat, vilket innebär att det aldrig kommer att byggas något framför vårt hus, säger Henrik.

För Anna, 25, och Henrik, 28, var närheten till naturen viktig.

– Vi har 12 meter glas i vardagsrummet med utsikt rakt in i tallskogen, säger Henrik.

Foto: privat

Husmodellen från Willa Nordic heter Edge Large, är 150 m2 och har en fasad med spontad träpanel som ger ett modernt och rustikt utseende. Det är täckt med stora fönsterpartier.

– Sofi och Jonas på Willa Nordic i Åhus hjälpte oss att ta fram den perfekta lösningen för mig och Anna, de ritade om huset flera gånger.

Paret valde totalentreprenad men var med och bestämde den invändiga planlösningen.

– Det är viktigt att kontrollera planlösningen flera gånger för att hitta den bästa lösningen. Vi krympte till exempel tvättstugan för att få en mer rymlig och välkomnande entré.

Foto: privat

Anna och Henrik bytte även ut de flesta standardalternativen inuti huset så att allt skulle bli precis som de ville ha det.

– Till exempel bytte vi standardfönstren till mer exklusiva svarta fönster från Velfac och valde istället all inredning till badrum, tvättstuga och kök från Ballingslöv. Även alla golv och heltäckningsmattor bytte vi ut samt detaljer som blandare, eluttag och strömbrytare, säger Henrik.

Paret, med hjälp av vänner och familj, byggde även det 135 m2 stora trädäcket på husets baksida.

Foto: privat

Enplanshuset passade paret perfekt, inte minst med tanke på att det blir både lättare och säkrare att slippa trappor i framtiden när familjen växer. En annan sak Anna och Henrik prioriterade var stora sällskapsytor.

– Det ska vara enkelt att duka upp ett bord för 20 – 30 personer och man ska kunna vara runt 10 – 12 personer runt köksön, säger Henrik.

Men paret har gjort några undantag från de stora och öppna ytorna.

Foto: privat

– Vi ville såklart även ha vår egen plats där vi kan stänga in oss. Därför inredde vi sovrummet som ett hotellrum; det finns ett eget badrum, ett långt garderobsparti och längst in ligger själva sovrummet. Här satte vi in ett stort fönster från golv till tak som vetter rakt ut mot skogen.

Eftersom huset har många och stora glaspartier valde paret även att göra badrummen mer inkapslade.

– Vi ville göra badrummet lite mysigare och valde därför att slopa fönstren helt och hållet där. Vi valde även mörkare nyanser i taket samt samma klinker på golv och väggar. Det skapar en mysigare och mer ombonad känsla.

Foto: privat

För att huset ska följa en röd tråd finns det återkommande material- och färginslag.

– Vi har svarta detaljer i form av svarta fönsterkarmar, ett svart kök och svarta eluttag, lampskenor och ytterdörr.

Husbygget gick väldigt snabbt.

– Vi köpte tomten i mars 2020, påbörjade bygget i september samma år och huset stod färdigt i mitten av april 2021.

Under tiden bodde paret hos Annas föräldrar och hyrde även ett litet hus i Åhus.

Inredningsstilen är som hämtad ur ett inredningsmagasin med naturinspirerade färger och en sammanhållen känsla.

Foto: privat

– Även om jag tycker det är otroligt roligt med inredning ska jag inte ta äran från min sambo Anna som gjorde ett fantastiskt jobb. Vi var båda eniga om att vi ville ha naturfärger för att liksom bjuda in skogen utanför in i hemmet.

Färgerna harmoniserar och ger ett lugnt och behagligt intryck. Förutom kalkfärger i grå och beige toner finns även många träinslag i inredningen i form av möbler och inredningsdetaljer.

Foto: privat

Trots att huset var ett kataloghus och nyproduktion kände sig paret hemma direkt.

– Många nybyggen tenderar att kännas opersonliga men vi kände oss hemma på en gång, vilket var väldigt viktigt för oss. Det känns även skönt att huset är nytt eftersom det inte kommer kräva något större underhåll de första åren. Inte heller kräver tomten någon skötsel eftersom det är en naturtomt med mossa och tallar, säger Henrik.

Reaktionerna hos vänner och familj när de fick se huset första gången var starka.

– Vår familj och vänner var helt tagna, många fann inte ens några ord. De var väldigt imponerade över hur vi fått allt att passa så bra ihop, att vi följt en röd tråd med inredningen och stilen, säger Henrik och fortsätter.

Foto: privat

– Vi själva var såklart också helt tagna av känslan. Det var surrealistiskt, förmodligen eftersom bygget gick så snabbt och det var förhållandevis enkelt och smidigt jämfört med många andras husbyggen. Vi vill aldrig bo någon annanstans.

Familjen Hallqvist/Samuelsson

Här bor: Anna, 25 och Henrik, 28 år

Intressen: Henrik spelar mycket padel och gillar att umgås med vänner. Anna tränar mycket crossfit och gillar att bjuda hem vänner på middag – helst blir det plockmat som tacos, sushi eller tapas.

Jobb: Henrik är bilförsäljare på Bilcentrum och Anna jobbar som säljare på Synsam.

Instagram: Willaedge

Henrik & Annas bästa tips till andra som vill bygga ett hus

  • Se över planlösningen. Det är bra att prova olika planlösningar för att komma fram till vilken som blir bäst.
  • Satsa på många eluttag. Det går inte att ha för många, se till att ta med eluttagen i planeringen så att de kan integreras snyggt. Vi har bland annat placerat eluttag högt bakom tv:n och byggt in routern.
  • Gör moodboards. Något av det roligaste under hela processen var att göra moodboards. Åk runt och ta materialprover och lägg ut på en stor tavla. Det är ett enkelt sätt att se om olika färger och material passar tillsammans.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar