Anja och Ulrik totalrenoverar en dansk 1700-talsgård

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

När Anja och Ulrik ska flytta ihop väljer de att göra det på en pytteliten ö i Danmark – på en bondgård från 1700-talet som de totalrenoverar.

Det danska paret köpte gården Fjordholm i slutet av 2019 och har sedan dess renoverat den. Egendomen ligger på den danska ön Svinö i Gamborgsfjorden. Ön är endast en dryg kvadratkilometer och har tre åretruntgårdar och ett stort antal sommarhus.

När Anja och Ulrik köpte gården var den uppdelad i två delar. Den gamla ladan användes som ett året-runt-boende och bondgården användes som sommarstuga. Marken arrenderades ut och drevs som en traditionell gård med grödor.

Foto: privat

En så gammal gård som Fjordholm kräver mycket arbete, vilket Anja och Ulrik blivit varse om.

– Vi har gjort det mesta själva, men tagit hjälp av professionella hantverkare för renoveringen av korsvirket och taktäckningen.

Anja och Ulrik har dock själva utfört rivningsarbeten och gjutit den nya sockeln.

– Ulrik är byggherre och bestämmer hur och i vilken ordning vi ska renovera. Men vi är bägge ense om hur vi vill ha det, säger Anja.

Foto: privat

Även om huset är gammalt och ska restaureras på ett sätt som bevarar den gamla karaktären vill paret ha en modern stil invändigt.

– Det ska vara modernt, men samtidigt vill vi matcha gårdens stil och karaktär, till exempel genom att välja trägolv och spröjsade dörrar.

Det är inte bara själva gårdshuset som ska renoveras, även marken är ett heltidsarbete.

Foto: privat

– Vi vill att trädgården ska vara ordnad men samtidigt naturlig. Det är viktigt för oss att respektera naturen så att gården får en naturlig biologisk mångfald.

På den 5 500 kvadratmeter stora marken finns både strand, skog, ängar och sjöar.

– På sikt är tanken att vi ska ha djur här, säger Anja.

Men att renovera en så stor egendom tar både tid och pengar. Paret har satt en lös budget på cirka 2,5 miljoner danska kronor (cirka 3,4 miljoner svenska kronor) och arbetet har pågått sedan januari 2020.

Foto: privat

– Vi började med att städa, rensa och slänga ut en massa gamla möbler, eftersom säljaren lämnade kvar väldigt mycket. Renoveringen har pågått sedan dess.

Både Anja och Ulrik har krävande arbeten, Anja som gymnasielärare och Ulrik som läkare, och ibland är det svårt att få tiden att räcka till.

– När tiden är knapp går det långsammare än vi vill med renoveringen. Det är även svårt att prioritera ibland eftersom vi både vill arbeta med Fjordholm och samtidigt umgås med vänner och familj och vistas i naturen.

Fjordholm har en lång historia med flera ägare sedan 1772.

– Troligtvis användes gården från början som en enklare fiskestuga, innan den blev påbyggd under 1825 och 1875, berättar Anja.

– Vissa gamla fönster med munblåst glas fanns även kvar, de är dock för gamla för att kunna användas som fönster idag. Men vi sparar dem för att restaurera dem framöver. Ett annat fynd är två ursprungliga innerdörrar som vi planerar att matcha med nya dörrar.

Foto: privat

Den första gårdsägaren hette Jens Jørgensen. När hans fru gick bort begravde han henne och redan efter en månad gifte han om sig med den trettio år yngre Ane Marie Hansdatter. Under tidigt 1900-tal var det två systrar som ägde Fjordholm, de fick hjälp att sköta om gården av Emil, mer känd som Emil med hinken.

– Han körde tydligen omkring på en moped med en hink hängande på styret, säger Anja.

Emil fick betalt i kost och logi och i gengäld övertog han sedan gården när de två systrarna flyttade in till den närliggande stationsbyn Kauslunde. 1965 sålde Emil gården till krögaren Evald Aagaard Larsen.

Foto: privat

Evald och hans fru ”Misse” Marie Larsen öppnade ett café på Brovägen i Middelfart som hette Hjulmandshuset. Här sålde man bland annat äppelskivor. Som en del av verksamheten inrättade man även en hyresrätt där Emil bodde i tio år. Evald och Misse fick tre barn – två döttrar och en son.

– När vi köpte gården bodde de två systrarna här. Den ena systern Tove bodde permanent på gården, medan den andra systern Inger använde sin del som sommarstuga.

Foto: privat

Paret har lagt ner åtskilliga timmar på renoveringsarbetet och ser fram emot att det ska bli klart.

– Detta kommer bli vår första gemensamma bostad, tidigare har vi bott 14 mil ifrån varandra.

Anja och Ulrik räknar med att kunna flytta in i oktober 2022.

Foto: privat

Familjen Bisgaard Hintze

Här bor: Anja, 47 år, som arbetar som gymnasielärare i biologi och idrott, och Ulrik, 54 år, som arbetar som kardiolog.

Intressen: På fritiden lägger paret mest tid på att renovera Fjordholm och rensa upp i naturen på den stora marken. De gillar även att läsa, vistas i naturen och besöka olika kulturevenemang. Ulrik har dessutom en stor passion för gamla engelska veteranbilar.

Instagram: Bondegaardenfjordholm

Anja och Ulriks 3 bästa tips till andra som vill renovera ett gammalt hus

  • Sätt dig in i materialvalen, det är viktigt eftersom gamla hus kräver andra och mer hållbara material. Till exempel måste många gamla hus vara diffusionsöppna och kan inte tätas med plast, som moderna hus kläs in med.
  • Var sann mot husets själ.
  • Välj duktiga hantverkare som brinner för att renovera gamla hus.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar