Fredrik förvandlande Sagan om ringen till verklighet – han byggde ett hobbithus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Tanken var att Fredrik Sandell, 49 år, skulle bygga ett attefallshus dit äldsta dottern kunde flytta så småningom, men så blev det inte riktigt. Istället byggde han ett hobbithus, ett av få i hela världen. ”Den runda dörren är 160 centimeter i diameter så alla kommer in, även Gandalf, även om han brukar tappa hatten”, säger Fredrik.

I Nacka, strax utanför Stockholm, bor Fredrik med fru och två döttrar. Till vardags arbetar han med utemiljöer i Nacka kommun och han är också tränare för ett juniorlag för damer i fotboll. På fritiden är han områdets största Sagan om ringen-nörd. Han är inte ensam om att älska Tolkiens böcker och Peter Jacksons filmer om Frodo och de hobbitarna. Men han är nog rätt ensam om att ha byggt ett riktigt hobbithus.

– Jag hade väntat med stor spänning på att se filmerna och när jag väl såg Fylke, hobbitbyn, blev jag helt fast, jag ville också ha ett hobbithus, säger Fredrik.

Foto: privat

Sagt och gjort. Fredrik gick på en föreläsning om hur man bygger ett hobbithus med naturliga material.

– Föreläsningen hölls av ett projekt som hette Drömgården, de ville bygga en hel hobbitby på Muskö. De bjöd då in en föreläsare från England som hade byggt ett hobbithus.

Drömgården byggde dock aldrig någon by – Fredrik blev först med att bygga ett hobbithus.

– Jag insåg ganska snabbt att det aldrig skulle vara tillåtet att bygga så i Sverige med våra byggnormer och vårt säkerhetsfokus. Så planerna föll faktiskt i glömska – tills det blev tillåtet att bygga attefallshus.

Då satte han igång med att förverkliga sin dröm.

– Jag gjorde ritningarna själv, men tog hjälp av en byggnadskonstruktör för att få fram konstruktionsritningen, det var viktigt eftersom jag ju ville att hobbithuset skulle hålla ordentligt, det ligger ungefär 30 – 70 centimeter jord på taket.

Foto: privat

Inspirationen fick han förstås från filmerna.

– Det som verkligen fick mig att fastna för hobbithuset var den gemytliga känslan, det känns så ombonat och tryggt under marken.

Trots att Fredrik hade ritningarna färdiga var det inte helt enkelt att få bygglov.

– Det visade sig nämligen att mitt område var undantaget från attefallshus eftersom det är ett gammalt område. Men efter tre vändor i byggnadsnämnden gick politikerna med på bygget och gjorde ett undantag. Anledningen var att byggnadsnämnden gillade idén så pass mycket.

Foto: privat

– I slutändan insåg alla vilken glädje ett hobbithus skulle kunna medföra och att huset inte skulle förstöra känslan i området utan snarare bli ett unikt landmärke.

Inte bara politikerna charmades av Fredriks hobbithus, han lyckades även få hjälp med lite av finansieringen av sponsorer.

Foto: privat

– Min egen budget var cirka 700 000 kronor, vilket precis räckte tack vare att jag sponsrades av flera företag som tillsammans hjälpte till med drygt 100 000 kronor. Totalkostnaden hamnade på 800 000 kronor.

Det roligaste med bygget kom i slutskedet när Fredrik skulle fixa med detaljerna.

– Det var helt klart roligast att leta efter gamla fönster, försöka hitta gammalt virke och tegel samt leta efter inredning på auktioner. Jag skulle gärna inreda flera hus.

När hobbithuset väl stod klart blev det inte som planerat, att äldsta dottern skulle få flytta in.

Foto: privat

– Intresset för att få bo i hobbithuset var så stort att vi bestämde oss för att hyra ut det som ett bed & breakfast så länge intresset fanns. Vi har gäster från hela världen, men mestadels från Sverige.

Fredrik behöver inte ens marknadsföra huset, det är ändå fullbokat under helgerna.

– Det roligaste är att se hur glada alla gäster blir när de kommer hit, de vill helst bo kvar. Ofta är det någon som överraskat en Sagan om ringen-nörd med en övernattning här, men lika ofta kommer det hit folk som vill bo annorlunda.

Nu när hobbithuset är färdigt har Fredrik andra drömmar.

– Just nu är mitt fokus att vara fotbollstränare, men drömmen skulle ju vara att få bygga en hel hobbitby!

Här kan du boka Fredriks hobbithus: Hobbitstockholm


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar