På Marias och Pers toalett sitter man som en kung

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En guldskimrande tapet inspirerade Maria och Per att göra om sin lilla toalett till ett riktigt kungligt litet gemak.

I Slottskogen i Håbo kommun ligger Maria och Per Orrskogs enplansvilla från 1976. Från utsidan ser den ut som vilken villa som helst, men inomhus finns något ganska udda – en kunglig toalett klädd i guld. Även om rummet är litet kan man lätt låtsas att man är kung eller drottning. ”Lyxigt, häftigt och extra allt” är några av reaktionerna paret brukar få.

– Vi fick syn på en jättehäftig tapet och fick inspiration till att renovera toaletten. Eftersom utrymmet var så litet kände vi att det kunde vara roligt att få gå ”all in” och göra det lite extravagant, säger Maria.

Så fort man öppnar toalettdörren möts man av ett skimrande och gyllene sken. Medaljontapeten i blankt och guldigt material täcker hela väggarna och får tjusigt sällskap av guldglänsande inredningsdetaljer och till och med en blandare i guld.

– Det var väldigt kul att leta upp alla detaljer till toaletten. Vi hittade mängder av inredningsdetaljer i guld, så det blev en riktig guldtoalett där man kan få känna sig lite kunglig, säger Maria.

Maria hade inte särskilt mycket renoveringsvana innan paret flyttade in i huset för ett år sedan. Sedan dess har hon lärt sig en hel del.

– Jag ansvarar mest för målning, planering och förstås det roligaste – inredningsdetaljerna, säger Maria.

Per hade lite mer vana och har dessutom flera händiga familjemedlemmar. Han har lärt sig en hel del genom Youtube och Google.

– Per ägde ett torp med stora renoveringsbehov tidigare, så han är en händig karl. Jag brukar kalla honom för min egen Ernst, skojar Maria.

Renoveringen av toaletten tog endast en vecka och paret kunde göra allt på egen hand, mycket tack vare Pers tidigare erfarenhet.

– Han hade tidigare gjort om en gästtoalett i sitt förra hus, berättar Maria.

Trots att renoveringen gick snabbt var det vissa moment som var svåra.

– Taklisterna var lite kluriga och de skulle dessutom sprayas i guld. Vi spraymålade även elementet i guld, säger Maria.

Andra saker de gjort i gästtoaletten är att måla taket svart, tapetsera väggarna och installerat ny toalett, blandare och lampa.

– Jag tog bort den fula lilla handdukskroken och bytte ut den mot en i guld från IKEA, säger Maria.

I enplansvillan i Slottsskogen har paret Orrskog renoverat andra rum. Per totalrenoverade hela köket själv.

– Han gjorde allt från grunden; gipsning, bredspackling, målning och montering, säger Maria.

Genom att renovera själva och hitta inredningsdetaljer på bland annat IKEA och Ullared har paret lyckats hålla kostnaden nere.

– Vi hade egentligen ingen budget, men vi ville inte lägga mer än några tusenlappar på projektet. Vi landade på 5 500 kronor.

Paret har dock anlitat hantverkare för andra arbeten i huset.

– Under hösten 2020 gjorde vi en utbyggnad av hallen. Innan var den i stort sett obefintlig och nu har vi en vit och fräsch hall med marmorgolv, säger Maria.

Något av det roligaste är när folk kommer på besök och går in på gästtoaletten.

– Lyxigt! Häftigt! Extra allt! Det är några av reaktionerna vi får och det är precis de reaktionerna vi ville ha. Det är inte alla som skulle våga eller vilja ha något liknande, men alla som besökt toaletten är överens om att det är den häftigaste gästtoaletten de besökt, säger Maria.

Det finns flera saker paret vill förändra i huset, men det får ta sin tid.

– Vi har inte hunnit göra några andra utstickande renoveringar, men planen är att göra om vår friggebod på 10 kvadratmeter till en ”hotellsvit” för alla vänner och bekanta som vill hälsa på och sova över, säger Maria.

Familjen Orrskog

Här bor: Per, 44, Maria, snart 45, Benjamin, 5, och Caesar 3 år. Per har även tre äldre barn som ibland bor i huset.

Jobbar med: Per är sjuksköterska på ett försäkringsbolag och Maria arbetar på förskola.

Intressen: Hus och trädgård, vilket tar upp det mesta av parets fritid. Även fiske, inredning, musik och matlagning är gemensamma intressen.

Marias och Pers 3 bästa tips till andra som vill göra en annorlunda renovering

  • Börja med ett mindre utrymme för att sedan experimentera vidare.
  • Hitta inspiration på nätet, det finns massor med bra tips.
  • Kom ihåg att ta före-bilder och dokumentera renoveringen längs med vägen. Det är roligt att se tillbaka på.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.