Röksaneringen ledde till en ny walk in closet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

I samband med att Ida Karlsson och Robert Moberg var tvungna att sanera sitt nikotinskadade hus, passade de på att bygga en walk in closet. Här finns allt som behövs för att gå från nyvaken till ”redo för stan” – helt utan att behöva lämna rummet.

Paret Ida och Robert bor i ett hus i Söråker i Timrå kommun. Det första de fick göra efter att ha fått tillträde till sitt nya hus var att nikotinsanera huset. Men vad som kan vara en mardröm för många löste sig ganska bra.

– Vi hyrde en ozongenerator i en vecka för att sanera bort den värsta lukten. Resten av röklukten försvann efter att vi spärrmålat alla väggar och tak, berättar paret.

För att underlätta målningsarbetet investerade paret i en färgspruta, ett elektriskt verktyg som gör att stora ytor kan målas snabbare. Det tog endast två dagar att måla över alla väggar och tak och den totala saneringskostnaden hamnade på 25 000 kronor. Kostnaden inkluderade all saneringsfärg och färgsprutan, däremot inte den slutgiltiga väggfärgen.

När Ida och Robert ändå skulle sanera huset valde de att samtidigt öppna upp en vägg mellan två sovrum. Ett av rummen fick bli deras nya walk in closet.

– Det var sedan länge planerat att bygga en walk in closet och inspirationen har vi hämtat från Pinterest och ett program som heter RoomSketcher, säger Ida.

RoomSketcher är ett program där man kan rita upp planlösningar och möblera och inreda bostäder för att bättre visualisera sig hur det färdiga bygget eller renoveringen kommer bli.

Foto: privat

Ida och Robert byggde sin stora walk in closet på egen hand, med lite hjälp ifrån vänner och familj. De började med att öppna upp väggen mellan de två sovrummen för att sedan sätta upp renoveringstapet i det som skulle bli parets walk in closet. Fönstret som fanns där täckte de över. Garderoberna är köpta från IKEAoch sminkbordet är egentillverkat. Totalt tog det en månad för Ida och Robert att bygga sin walk in closet.

I klädkammaren finns det plats för mycket. Robert förvarar framförallt sina kläder här, men för Ida har både skor, smycken, smink och hårvårdsprodukter fått en plats.

– Tack vare sminkbordet och den stora väggspegeln kan man gå från nyvaken i morgonrock till ”redo för stan” utan att behöva lämna rummet, säger Ida.

Men det är inte alla som kan bygga en helt egen walk in closet på egen hand, många behöver ta hjälp av hantverkare.

– I vår förra bostad, som var en lägenhet, gjorde vi en genomgående renovering av hall, gästrum, walk in closet och sovrum, berättar paret.

Paret fick blodad tand efter lägenhetsrenoveringen och när det var dags att börja leta efter ett hus hade paret ögonen öppna för just renoveringsobjekt.

Robert har en del vana sedan tidigare eftersom han är intresserad av byggprojekt. En hel del har han lärt sig från Youtube. Ida har ingen större byggvana och har istället få lära sig längs vägen. Bägge tycker dock att renovering är väldigt roligt.

Ida och Robert tycker själva att deras samarbete fungerar mycket bra. Vissa moment fick de dela upp i ”där det behövs muskler” och i ”där det inte behövs muskler”, men i övrigt har fördelningen varit jämn.

Kostnaden för det nya sovrummet och deras walk in closet landade på 45 000 kronor (exklusive säng och övrig inredning, som textilier). Men paret hade inte satt någon budget från början utan var ganska medvetna om hur mycket det skulle kosta.

– Eftersom vi gjorde allting själva var risken för oväntade utgifter i arbetskostnader obefintliga. Vi behövde endast räkna ut vad arbetsmaterialet skulle kosta, berättar de.

Men vissa kostnader blev ändå lite dyrare än planerat.

– Sängen blev dubbelt så dyr, skrattar Ida.

Foto: privat

Med en helt ny walk in closet på plats är både Ida och Robert mycket nöjda. Robert fick som han ville – en platsbyggd känsla på garderoberna och en kornisch med belysning i sovrummet. Ida var drivande i den slutgiltiga touchen som binder ihop klädkammaren med sovrummet.

Robert är mest nöjd med valet att bygga in garderoberna med taklister och för Ida är det glasdörrarna mellan de båda rummen som känns mest lyckade. Även den lurviga mattan hamnar högt på topplistan.

Men vad är det bästa med att ha en walk in closet?

– Förutom att det är jäkligt snyggt så är det bästa att man kan ha allt man behöver på en och samma plats och göra sig i ordning utan att ens behöva lämna rummet, berättar Ida.

Ida och Roberts 3 bästa tips till andra som vill bygga en walk in closet

  • Låt planeringen ta tid och se till att allt du vill förvara får plats.
  • Bli helt färdig med bygget innan du börjar använda det. Färdigställ även detaljer som att foga och sätta upp lister.
  • Var inte rädd för att be om hjälp!

Familjen Karlsson/Moberg

Här bor: Robert Mobert, 25 och Ida Karlsson, 24.

Jobbar med: Robert är personlig assistent och Ida jobbar som studiestödsutredare.

Intressen: Robert är en Arsenal-supporter som utöver renovering gärna tillbringar en ledig helg på fjället med skoteråkning. Fiske är också ett stort intresse. Förutom att umgås med nära och kära gillar Ida att ta långa promenader med en bra podd i lurarna.

Bor i: Söråker, Timrå kommun


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.