Få hjälp att bygga platsbyggd garderob

Vill du optimera klädförvaringen? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på platsbyggd garderob. Du får även veta vilka typer som finns, vad som är bra att tänka på när du planerar möbeln samt vad det kostar att bygga en platsbyggd garderob.

Få offerter från experter

Vad kostar en platsbyggd garderob?

Priset för en platsbyggd garderob varierar mycket, dels beroende på var i landet du ska bygga, dels beroende på vilket material och vilka extrafunktioner du vill ha. I regel kostar en platsbyggd garderob mer i Stockholm, Göteborg och Malmö eftersom hantverkartjänster i snitt ligger mellan 10 och 20 % högre där än i övriga landet. Med det sagt varierar kostnaden framförallt beroende på garderobens utformning, storlek, antal lådor och skåp samt i vilket material den ska byggas. Kostnad för materialet varierar mycket beroende på träslag. Även särskilda detaljer som utfräsningar och dyrare beslag, ökar även på kostnaden. För att sänka priset finns det olika sätt att gå tillväga:

 • Jämför offerter. Eftersom priset skiljer sig en del beroende på vilket företag du väljer är det viktigt att jämföra offerter. Via vår offerttjänst skickar du enkelt in din offertförfrågan. Vi matchar dig sedan med lokala experter som kan hjälpa dig med garderoben.
 • Utnyttja ROT-avdraget. Du kan utnyttja ROT-avdraget till själva arbetskostnaden för att bygga platsbyggd garderob, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor.
 • Välj billigare material. Furu och gran är de billigaste träslagen och om garderoben ändå ska målas kan det fungera att bygga i det. Men om du exempelvis vill ha en garderob i valnöt eller ek blir det dyrare.

Även om det kan tyckas förhållandevis dyrt att bygga en platsbyggd garderob finns det många fördelar med en unik möbel. Dels utnyttjar du just ditt hems vrår och utformning på bästa sätt, dels är det en värdehöjande åtgärd för framtida försäljning.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 82 948 experter
 • Gratis offertförfrågan
 • Digitala avtal
 • Kvalitetskontroll
 • Finns i hela landet
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
 • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på när du ska bygga platsbyggda garderober

En platsbyggd garderob kan se ut hur som helst och det bästa av allt med platsbyggda möbler är att du kan bestämma själv hur du vill ha det. Kanske har du en stor solglasögonsamling som du vill förvara på ett snyggt och praktiskt sätt. Då kan du låta bygga en platsbyggd garderob med flertalet grunda lådor med inbyggd belysning. Eller en rund garderob som du snurrar på för att se dina kläder. Framförallt ser den platsbyggda garderoben sömlös ut i hemma och utnyttjar varje millimeter av väggen, oavsett om du har ett stort dörrvalv, ett starkt sluttande tak eller många olika vinklar.

Ett tips när du planerar garderoben är att inspireras av andras garderober. Fundera även på vad du vill kunna förvara i garderoben. Är det endast kläder? Eller har du annat du skulle vilja gömma undan bakom stängda dörrar? Till exempel dammsugare, handdukar, lakan och skor? Tänk även igenom extrafunktioner som du vill ha. Det kan exempelvis vara:

 • Dörrdämpare. Den gör så att du utan problem kan slänga igen garderobsdörren utan risk för höga oljud. Dörrdämparen gör att dörren eller lådan går igen långsamt.
 • Trycköppning. Vill du ha ett minimalistiskt utseende? Då kan du välja dörrar och luckor med trycköppning. Du trycker bara till lådan eller dörren så öppnas den.
 • Belysning. Belysning är pricken över i:et i platsbyggda garderober och gör att möbeln känns lyxig. Samtidigt är det ju praktiskt att kunna se dina saker utan att tända upp hela rummet.

En platsbyggd garderob är inte bara praktiskt i sovrummet eller klädkammaren, den kan vara lika smart med en inbyggd garderob i hallen. Eftersom det är en platsbyggd möbel kan den utformas i stort sett hur som helst. Platsbyggda garderober i hallen skulle exempelvis kunna ha en integrerad sittbänk med dold förvaring. Om sovrummet är litet eller om du inte har en självklar vägg att bygga mot, kanske en platsbyggd garderob runt sängen kan vara ett alternativ. Fundera och inspireras av olika alternativ innan du bestämmer dig.

Tips när du anlitar företag till platsbyggd garderob

Du kanske redan vet exakt hur du vill att din platsbyggda garderob ser ut. Eller så har du ingen aning, kanske vet du endast att du behöver effektiv förvaring. Om du behöver rådgivning och tips inför bygget kan du alltid prata med hantverkaren. Be om att se referenser och fråga om priser för olika lösningar och material. Om du redan vet hur du vill ha det är det bra att du är så detaljerad som möjligt när du skriver din offertförfrågan:

 • Storlek. Skriv gärna ner måttet på den vägg där du vill ha garderoben. Det är alltid bra att bifoga bilder, det underlättar för experten.
 • Funktioner. Vet du hur många lådor och skåp du vill ha? Vill du endast ha hängande förvaring eller många lådor i olika storlekar?
 • Extra funktioner. Integrerad belysning, trycköppning eller dörrdämpare? Eller vill du att garderoben även ska ha en särskild utformning (runt en säng eller med inbyggd sittplats/spegel)?
 • Material. Vet du vilket material du vill ha? Om inte kanske du vet vilken färg eller nyans?
 • Utrymme. Var ska garderoben byggas? Till exempel i sovrummet, hallen eller köket?
 • Övrigt. Finns det något som är bra för experten att känna till? Till exempel om garderoben ska byggas där det finns snedtak?

Kostnad för platsbyggd garderob

Kostnaden varierar mycket och påverkas bland annat av garderobens storlek, utformning och material. Om du vill bygga en platsbyggd garderob i sekelskiftesstil kostar det förmodligen lite mer än att bygga en helt slät garderob eftersom det tar mer tid för experten att utföra alla små detaljer.

Det enklaste sättet att ta reda på kostnaden är att använda vår offerttjänst. Skicka in en offertförfrågan så matchar vi dig med lokala experter. Jämför sedan offerterna i lugn och ro.

Bygga platsbyggd garderob själv – hur gör man?

Även om du inte är snickare eller har byggt särskilt mycket tidigare, kan du bygga en egen garderob – med några enkla medel. Utgår du till exempel från en Ikea stomme, som deras garderob Pax, är det inte särskilt svårt. Du kan utgå från i stort sett vilken garderobstomme som helst, i korthet går det till så här när du ska bygga in garderob:

 1. Montera garderoberna. Följ anvisningarna för att bygga ihop garderoberna. Ställ dem sedan där du vill ha dem. Det gör ingenting om det finns utrymme runtom garderoberna (exempelvis i ovankant eller i sidled).
 2. Bygg ramar. Nu behöver du mäta utrymmet som finns runtom garderoberna och sedan regla upp ramar som du monterar runtomkring garderoberna för att fylla ut utrymmet.
 3. Sätt upp gips. Skär till gipsskivor i rätt mått (de ska täcka in utrymmet runt garderoberna) och fäst dem sedan i ramarna du monterat.
 4. Måla. För att garderoben ska se platsbyggd ut målar du sedan gips och garderober i samma färg.

 Det kan även vara bra att titta på några DIY-videor på andra som bygger platsbyggd garderob.

Köp ditt material här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här