Det skandinaviska minihuset i Polen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Urszula och Slawek Kisielewski byggde ett eget semesterhus i norra Polen – ett tiny house med tillhörande trädgård. Efter flera års letande efter en lämplig plats hittade de äntligen sin drömtomt på tio minuters promenad från Baltiska havet.

I en liten provins i norra Polen hittade paret Kisielewski en liten by med cirka 150 invånare. Platsen var perfekt för deras semesterboende – det är nära till havet och huset har en egen trädgård.

I vanliga fall bor Urszula och Slawek och deras två tonårsbarn Alice och Jacob i en liten lägenhet i centrala Polen. Att bygga ett tiny house handlade därför inte om att bo mindre, det var snarare en längtan efter något helt eget där familjen slipper bo vägg i vägg med grannar.

Foto: privat

– Jag och min man är lärare och vi träffades genom jobbet för 20 år sedan. Eftersom vi båda arbetar heltid och dessutom inte har någon tidigare erfarenhet av att bygga valde vi att anlita ett byggföretag som hjälpte oss med allt. Urszula tog dock fram designen på huset.

– Jag hade gjort ett par ritningar och skisser som byggföretaget kunde utgå ifrån. Vi hade även nära kontakt under hela byggnadsprojektet.

Foto: privat

Byggfirman gjorde i stort allt. De gjöt betongplattan, byggde husets stomme, isolerade väggar och tak, monterade fönster och dörr, lade golv och byggde altanen. Det enda som kvarstod var lite rörmokeri, eldragning och givetvis själva inredningen.

– Huset har ett komplett kök men det återstår lite detaljer. Bland annat ska vi ha en elektrisk spis med ugn samt kylskåp och diskmaskin. Badrummet är dock färdigt med dusch.

Det lilla huset kommer Urszula och Slawek främst att använda som semesterboende. Det kan även komma att bli deras pensionärsboende i framtiden. Just nu bor paret i centrala Polen, cirka fyra timmar från deras lilla fritidshus.

Paret ville hitta en plats där de slapp bo vägg i vägg med grannar och samtidigt ha plats för en trädgård.

– Vi letade i över två år för att hitta rätt plats för vårt tiny house – till slut hittade vi vår drömtomt, alldeles vid havet.

Kostnaden för huset hamnade på cirka 240 000 kronor.

– Vi hade tur eftersom vi påbörjade bygget innan pandemin drog igång. Under pandemin ökade priserna rejält.

Paret tillbringar cirka två månader under sommaren i huset. Men eftersom stugan är försedd med en braskamin går det även bra att vistas där i vintertid.

Foto: privat

Huset är 5 x 7 meter, det har två våningar och en terrass på 6 x 3 meter. Sammanlagt är boytan på cirka 60 m2. Takhöjden är 2,4 meter men på vissa ställen når taket ändå upp till 3,5 meter.

– Vårt tiny house är faktiskt större än vår nuvarande lägenhet. Vi tycker det bästa med att vistas här är trädgården och närheten till havet.

Men det finns en annan fördel med att bo så litet.

– Jag tror att små utrymmen gör relationen tajtare. Du lever helt enkelt närmare de du älskar.

Andra fördelar som kommer med ett litet boende är att uppvärmningen går snabbt och det är lättare att hålla huset städat.

Men det begränsade utrymmet har även en baksida.

– Jag önskar att jag hade tillräckligt med utrymme för att bjuda hem alla mina vänner samtidigt. Och jag skulle gärna haft ett badkar. Men man måste göra avkall på vissa bekvämligheter.

– Antalet möbler måste minimeras och det går endast att inreda med det som är helt och hållet nödvändigt. Varje kvadratmeter räknas vilket innebär att all inredning måste fylla flera funktioner. Vi har exempelvis en soffa i vardagsrummet som kan omvandlas till en stor säng på natten.

Foto: privat

Inredningen kommer framförallt från Ikea och Jysk.

– Jag älskar den skandinaviska stilen och har försökt att inreda så minimalistiskt som möjligt.

Familj och vänner som besöker parets lilla hus brukar bli positivt överraskade.

– De fullkomligt älskar det! Alla boenden som är belägna nära havet anses en lyx här i Polen. De som hälsar på brukar bli förvånade över hur rymligt det upplevs. Det ser litet ut från utsidan, men inomhus känns det större. Det beror mycket på att vi valde stora fönster och en ljus väggfärg som öppnar upp utrymmet.

Foto: privat

Familjen Kisielewski

Här bor: Urszula, 42 år, Slawek, 47 år, Alice, 13, Jacob, 15, och deras katt Winston av rasen Scottish fold.

Jobb: Urszula jobbar som engelskalärare på gymnasiet och Slawek är ekonomilärare inom informations- och kommunikationsteknik.

Intressen: Konst, att måla och musik. Urszula är en stor filmälskare och bokmal. På vintern gillar paret att åka skidor och på sommaren är det svalkande bad och simning som gäller.

Urszulas 3 bästa tips till andra som vill bygga ett tiny house

  • Kontrollera markförhållandena. Det är viktigt att marken är enkel att bygga på. Vi missade det, marken där vi byggde var ganska svår att bygga på för den var blöt
  • Ta fram en budget. Var noggrann med beräkningen och räkna med att kostnaden ändå kommer hamna på 30 % mer
  • Inspireras. Kolla på bilder, videor och riktiga hus för att ta reda på vad du verkligen vill ha.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar