Compact living i Tokyo

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~9 minuter

I en lugn del av Tokyo, på promenadavstånd från den livliga stadssdelen Shinjuku, bor Jade Julie i en pytteliten lägenhet. ”Jag bor med min pojkvän, mina fiskar och mina flygpungekorrar”.

Jade är från Hastings i England men har bott i Tokyo sedan 2015 och trots att hon nu kan språket flytande blir det ändå problem ibland, som när man ska leta efter en lägenhet.

– Det är svårt eftersom många japanska hyresvärdar är fientligt inställda mot utlänningar. Jag fick hjälp av en fastighetsmäklare som gav mig förslag på 20 olika lägenheter att titta på. Jag kollade igenom förslagen och valde ut en jag verkligen gillade. Men när mäklaren ringde upp hyresvärden och sedan nämnde att jag var utlänning, avslutades samtalet direkt, säger Jade.

Sedan plockade mäklaren bort 16 av de 20 lägenheterna Jade skulle fått se, de hade tydligen samma hyresvärd.

Av de återstående fyra lägenheterna var en av dem så gammal att det varken fanns dusch eller badkar.

Typiskt badrum i en japansk lägenhet.

– De som bodde där tidigare hade varit tvungna att gå till sin lokala sento (ett japanskt badhus) för att tvätta sig, så den lägenheten kändes inte intressant, säger Jade.

Två av de andra värdarna ville inte heller att hyra ut till utlänningar och snart återstod endast en lägenhet.

– Den var skrattretande liten, jag fick helt enkelt leta rätt på en ny fastighetsmäklare innan jag äntligen hittade den här, och den är inte heller stor.

Lägenheten består av ett rum och precis när man kommer in står ett skoskåp på vänster sida och tvättmaskinen står till höger.

Foto: privat

– Ovanför tvättmaskinen har jag satt upp en klädstång – det gäller att ta vara på varje kvadratmeter när man bor i Tokyo, skrattar Jade.

Alldeles intill tvättmaskinen finns en inbyggd köksbänk med två gashällar och ett handfat. Det finns ingen arbetsyta i köket. Ovanför köket finns ett torkställ och två små hyllor.

– Mina torrvaror förvarar jag i ett skåp under diskbänken.

Mittemot köket ligger badrummet, som har en egen dörr för att separera det från den övriga bostaden, vilket man inte alltid kan räkna med i lägenheterna här. Badrummet rymmer ett sittbadkar/dusch, ett handfat och en toalett.

Foto: privat

Utanför toaletten och köket fortsätter ”korridoren” in mot vardagsrummet. Här har Jade ställt kylskåpet följt av en rad med krokar där hon kan förvara kläder. Mittemot den väggen står bäddsoffan.

– Jag brukade ha en soffa och en futon (en japansk madrass) instoppad bakom soffan som jag fick dra fram varje natt när jag skulle sova. Jag är glad att jag äntligen la pengarna på att köpa en anständig säng.

Intill bäddsoffan fortsätter förvaringen med hyllor och lådor där Jade förvarar sina fiskar, böcker, vattenkokare, kläder och andra saker. Intill bäddsoffans andra sida står klädstället och tvättkorgen och sedan tar lägenheten slut.

– Jag har två dubbla skjutdörrar på den avslutande väggen som leder ut till en trädgård, nästan lika stor som hela lägenheten. Personligen hade jag föredragit en större lägenhet än en trädgård. Men att ha en egen uteplats i centrala Tokyo är extremt sällsynt så jag är glad över att ha några träd utanför fönstret, säger Jade.

Framför glasdörren står den stora buren där Jade förvarar sina flygpungekorrar.

Foto: privat

– Den tar upp cirka en tredjedel av rummet, skrattar Jade.

Hon är lite osäker på exakt hur stor, eller rättare sagt liten, lägenheten är, men har försökt att undersöka det.

– Jag kan gå från ena sidan till den andra med elva korta steg. Förut bodde jag i ett delat hus, där var mitt första rum 7,1 m2. Sedan bytte jag upp mig till 17,5 m2 – då kände jag mig som en drottning. Jag tror min nuvarande lägenhet är ungefär lika stor, kanske 16 m2.

För att bo en pytteliten lägenhet i centrala Tokyo betalar Jade, vad hon själv anser vara, ett mycket lågt pris.

– Hyran, med alla räkningar inräknade, ligger på ¥70 000 (yen), vilket motsvarar cirka 5 500 kronor i månaden. Det är jättebilligt för att bo alldeles i den populära och livliga stadsdelen Shinjuku.

När det gäller försörjning har Jade prövat flera olika arbeten sedan hon kom till Tokyo. Hon började jobba som engelskalärare men har nu valt en ny inriktning.

Foto: privat

– Jag gör föreställningar för barn och deras föräldrar som vill lära sig engelska via Zoom. Jag sjunger även på telefon för barn som lär sig engelska. På eftermiddagarna åker jag till stadsdelen Yoyogi där jag håller i dramalektioner för vuxna (vi håller på att förbereda en uppvisning nästa månad). Jag är färdig med jobbet runt halv tio på kvällen, då åker jag hem och tar det lugnt innan det är dags att sova.

Jade har även en Youtube-kanal där hon bland annat testar konstiga japanska smörgåsar med märkliga smakkombinationer, berättar om roliga händelser i livet i Japan och alla skillnader och konstiga situationer som kan uppstå här.

På fritiden tar hon danslektioner samt träffar vänner och njuter av livet.

– Om fem år hoppas jag dock att jag är någon annanstans än Japan. Jag skulle vilja åka till Sydamerika, särskilt Costa Rica och satsa mer på min Youtube-kanal.

Kuriosa om japanska lägenheter

I många japanska lägenheter ligger en tatamimatta* på golvet istället för traditionella trägolv. Väggarna är vanligtvis täckta av en strukturerad tapet, den byts i regel när lägenheten byter hyresgäster. När man kommer in i lägenheterna ligger själva hallen, genkan, i en lägre nivå än den övriga lägenheten. Det gör det enklare att hålla bostaden ren eftersom skorna tas av där. Även om man i traditionella hus och vissa lägenheter sitter på golvet med låga bord, är det idag vanligare med västerländska bord och stolar.

* Tatamimatta är en traditionell japansk matta som är cirka sex centimeter tjock.


Lägenheten i Tokyo

Här bor: Jade Julie, 29, hennes pojkvän Ulmas, 25, (från Uzbekistan), hennes fiskar och två flygpungekorrar.

Jobb: Jade är artist och dansar och sjunger för barn samt håller i dramalektioner. Ulmas ska snart ta examen från Tokyo International University och jobbar just nu på Demaican & Menu (den japanska motsvarigheten till UberEats).

Intressen: Jade älskar att sjunga, spela piano, läsa och umgås med vänner.

Så här kan en vanlig lägenhet se ut i Tokyo.

5 snabba med Jade

Varför flyttade du till Japan?

– Jag ville öppna min egen steppdansskola i Japan, vilket jag också gjorde i januari 2017.

Hur lärde du dig japanska?

– Det är ett pågående projekt, ha ha! Jag skulle säga att det tog mig cirka två år innan jag kände mig bekväm med att ha en hel konversation och kunna förstå majoriteten av vad som sades. Jag pratar med Tokyo-dialekt, vilket är standard-japanska. Jag kan även prata och förstå några ord av andra japanska dialekter.

Hur får man vänner i Japan?

– Sup ner dem, haha!

Vad är det bästa med att bo i Japan?

– Servicen är otrolig och japaner inom servicebranschen bemöter dig alltid med ett leende. Något annat som är bra riktigt bra är att det är så hygieniskt – golven är fläckfria!

Vad är det sämsta med Japan?

– Eftersom japaner är så vana och hårt tränade till att vara service-minded, är de samtidigt oförmögna till att tänja på reglerna för att anpassa sig efter särskilda situationer. Det kan få dem att verka lite robotaktiga och ohjälpsamma ibland. Något annat är att om du inte pratar eller kan läsa japanska och måste betala räkningar eller liknande, är det en fullkomlig mardröm om du inte har en vän som kan hjälpa dig översätta alla dokument.

Här är en japansk lägenhet i äldre stil – med låga möbler och tatamimatta.

Jades 3 bästa tips till dig som bor litet

  1. Utnyttja varje millimeter. I Jades lägenhet står alla möbler, från hallen via köket och in till vardagsrummet intill varandra för att inte slösa med utrymme.
  2. Sätt upp hyllor. Istället för att endast utnyttja golvet är det praktiskt att sätta upp hyllor och förvara saker på varandra, det är mer platsbesparande.
  3. Sätt upp klädhängare. Jade skapade mer förvaring genom att sätta upp en klädstång i utrymmet ovanför tvättmaskinen.

Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.

Relaterade artiklar