Hanna och Hampus byggde en hästgård

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~12 minuter

Hanna Andersson har drömt om en egen hästgård så länge hon kan minnas. Även om pojkvännen Hampus Jacobsson inte själv är hästintresserad ville han bygga ett eget hus, så de slog ihop sina drömmar och byggde en hästgård, ett stort projekt som krävt mycket kämparanda.

– Vi började leta efter en hästgård men hittade inte någon gård vi gillade. Då började vi istället titta efter mark att bygga på. Vilket var lättare sagt än gjort. Till slut hittade vi den här platsen, det var faktiskt en av mina elevers föräldrar som sålde sin gamla gård, jag är grundskolelärare, säger Hanna.

Byås Backagård, som ligger utanför Hyltebruk i Hallands län, var i dåligt skick men Hanna och Hampus såg möjligheterna med stället och lyckades få ner priset. Gården blev deras 2019 och de började med att renovera det gamla boningshuset, där de planerade att bo under tiden bygget pågick.

– Marken är ganska avlång och sträcker sig bort från en landsväg. På ena sidan är det sjöutsikt, därför valde vi att placera gårdsplanen, huset, stallet och garaget så långt från landsvägen som möjligt. Nu har vi sjöutsikt från köket och slipper se vägen, säger Hanna.

Foto: privat

När Hanna bara var sex år började hon på ridskola och red fram till tonåren, då började hon rida på vänners hästar. Hon drömde alltid om en egen häst men familjen hade inte råd.

– Då var jag besviken, för jag tyckte att alla andra hade egen häst utom jag. Men idag är jag tacksam för det, det är tack vare mina föräldrar som jag lärt mig att man behöver kämpa för det man vill ha. Hade vi inte kämpat hade vi aldrig haft vår egen hästgård idag.

Hanna köpte sin första, egna häst 2014. Det var lettiskt halvblod som hette Gaita.

– Idag är hon 24 år och står inackorderad i ett mindre stall cirka en mil bort. Det finns inget jag hellre vill än att få ta hem henne till vår egen gård, men det får vänta tills stallet är rest.

Foto: privat

Hanna och Hampus har själv designat gården. Det är en enplansvilla på 176 m2 med tillhörande stall. Det bästa med att själva få rita huset var förstås att paret kunde bestämma exakt vad huset skulle rymma.

– Vi ville ha ett stort kök med vardagsrum i anslutning, ett separat TV-rum, ett ryggåstak i vardagsrumsdelen, stora fönster, en stor tvättstuga, tre sovrum, två badrum och mycket förvaringsutrymme.

Paret tog hjälp av arkitekten Tommy Svensson, som tog fram de slutgiltiga ritningarna som underlättade bygglovet och förhandsbeskedet.

– Eftersom huset och stallet skulle byggas som en gård ville vi ha en någorlunda traditionell men samtidigt modern stil. Vi valde därför att gå på New England-looken.

Foto: privat

Huset är vitt med en veranda på framsida och en stor pardörr vid entrén. Fönstren är traditionellt spröjsade och de har ett stort fönsterparti som vetter ut mot husets baksida där den framtida och poolen ska byggas.

– Stallet ska vi börja bygga till våren. Från början hade vi planer på att hyra ut stallplatser, men eftersom vi inte vill ha en massa spring på gården bestämde vi oss till slut för att endast ha våra egna hästar här.

Det blir en lösdriftsbox på 21 m2 där hästarna kan gå in och ut som de själva vill samt en vanlig box på 13,5 m2 där hästarna ställs vid oväder. Sadelkammaren och torkrummet kommer vara uppvärmda och de kommer även ha ett foder- och höförråd. Totalt blir stallet 140 m2.

Foto: privat

– Vi vill att stallet ska sticka ut från huset och garaget, därför kommer det ha en svartlaserad stående funkispanel med svarta fönsterkarmar och dörrar. Det blir mycket svart, men vi gillar det. Sedan kommer vi även att mura upp och putsa stallet invändigt, det blir mindre risk att något går sönder eller slits ut samtidigt som det är enklare att hålla rent då det bara är att spola av allting.

Planen är att paret ska bygga hela stallet själva, förutom då de behöver hjälp av elektriker och VVS-montörer.

Den främsta anledningen till att paret klarat av att bygga ett stort hus själva beror på att Hampus är snickare. Dessutom har de fått mycket hjälp från sina familjer.

Foto: privat

– Det är vi evigt tacksamma för.

Hanna hade ingen tidigare erfarenhet av att bygga hus.

– Jag har lärt mig massor och vi kompletterar varandra väldigt bra – jag är den drivande personen som ser till att saker och ting blir gjorda medan Hampus är den lugna, noggranna och eftertänksamma av oss.

De har byggt allt i lösvirke, vilket betyder att de själva räknat ut alla mått och sågat till allt material. Det har tagit lång tid.

Foto: privat

– Vi har jobbat heltid under hela byggnadsprocessen, förutom när Hampus tog fyra veckors semester för att täta huset. Vi har arbetat under sena kvällar och långa helger för att ta oss framåt. Jag vågar knappt räkna på hur många timmar vi lagt ner.

Hanna var ledig hela sommaren eftersom hon är lärare, då tillbringade hon varje dag på bygget för att underlätta för Hampus som under en period var nära att gå in i väggen på grund av stress.

– Jag sågade och satte upp vissa delar av ytterpanelen själv och målade en del av husets utsida. Jag har även spacklat, slipat och satt upp väv och målat samtliga rum inne i huset.

Vid resningen av ytterväggarna och när takstolarna skulle på plats tog paret hjälp av Hampus snickarkollegor. De var även med när taket lades och när fönstren sattes in. Paret utförde till och med vissa av de elektriska installationerna själva.

Foto: privat

– Vi drog elkablar och satte in dosor, elektrikerns jobb var egentligen att koppla in allt och kontrollera att allt var korrekt utfört. Vi gjorde även en del VVS-jobb själva, som att dra slang från givarna i varje rum in till golvvärmen.

Hanna tycker att något av det bästa med att själva ha byggt huset är att hon fått lära sig väldigt mycket.

– Jag skulle i ärlighetens namn förmodligen kunna förklara hur man bygger hus från grunden. Åtminstone i stora drag, vilket jag absolut inte kunde innan. Ett husbygge innehåller så många fler steg än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Jag har därför fått en helt annan förståelse och respekt för hantverkare sedan vår byggresa började. Jag har även lärt mig att material och tjänster kostar mer än vad man tror och att man bör räkna med att det kostar minst 10 % mer än man räknat med.

En annan viktig lärdom Hanna gjort är att man inte kan stressa sig igenom ett husbygge, det måste få ta tid.

– Det är viktigt så man inte tar förhastade beslut eller riskerar att gå in i väggen. Dessutom ska man hinna njuta av processen. Det är trots allt en fantastisk tid i livet.

Foto: privat

Alla husbyggen kräver mycket tid, tålamod och kraft, men att bygga en hästgård kräver förmodligen ännu mer.

– Den största utmaningen har varit att hålla motivationen uppe och att tänka positivt även när vi mött motgångar.

Budgeten för hästgården är fem miljoner kronor, då är både marken, vägen upp till gården, gårdsplanen, huset, stallet och garaget inräknat.

– I och med att allt inte är färdigt än kan vi inte säga om vi kommer hålla oss till budgeten, men än så länge har vi gjort det, mycket tack vare de rabatter Hampus fått på virket. Priserna för inköp ökade även en hel del i och med pandemin.

Foto: privat

Byggprocessen påbörjades i början av juli 2020 och i slutet av den månaden började man förbereda själva gårdsplanen.

– Sedan satte vi kantelement till huset, stallet och garaget i september, göt grundplattorna i början av november och reste sedan huset två veckor senare.

Nu återstår bygget av stallet, gödselplattan, garaget, en veranda och att anlägga trädgården.

– Vi ska spara ihop egna pengar till stalldelen där vi ska förvara hö och garaget, så det får dröja ett tag. Men vi ska resa stallet till hästarna nu till våren, men just nu inväntar vi leverans av allt byggnadsmaterial.

Trots att gården har en traditionell New England-stil är inredningen modern och minimalistisk.

– Jag har hittat många bra tips i boken Handbok i inredning och styling av Frida Ramstedt. När det gäller val av färger och material har jag hittat mycket inspiration på Instagram och Pinterest. Förutom att jag fått bra inspiration från Instagramkonton har de även inneburit ett stort stöd. Andra har peppat och tipsat oss genom byggandets gång.

Eftersom huset är nybyggt ville Hanna ha en modern känsla utan plotter och grejer överallt.

– Jag har alltid gillat den minimalistiska stilen. Men än så länge har vi mest bott in oss i huset, det är långt ifrån färdiginrett med de möbler jag vill köpa.

Nu när huset är klart är Hanna och Hampus mest nöjda med det höga ryggåstaket i vardagsrummet samt färgvalen och den fasta inredningen i såväl kök och tvättstuga som i badrummen.

Foto: privat

Men det finns alltid något man skulle kunna ändra på i efterhand.

– Absolut! Det finns alltid saker man kan göra bättre. Framförallt hade vi inte snålat på strömbrytare om vi gjorde om allt. Dessutom hade jag nog tagit hjälp med spackling, att sätta väv och måla, det är svårare än vad jag trodde och det blev långt ifrån hundra. Vi hade förmodligen även gjort taket ännu högre, planerat för mer förvaring samt valt större fönster och en annan fasadfärg. Hade vi gjort om bygget hade vi nog försökt skapa ett mer annorlunda hus som sticker ut, nu är det mer ett hus i mängden. Det får kanske bli vårt framtida hus när vi blir äldre och inte orkar med allt vad gårdsliv heter.

Hanna och Hampus har fler planer efter att stallet och de resterande projekten är slutförda. De vill renovera det gamla boningshuset för att hyra ut det.

– Vi började ju att renovera det gamla boningshuset för att ha någonstans att bo under tiden vi byggde huset. Vi har redan målat om väggar och köksinredning och bytt golv, så en del är redan gjort.

Foto: privat

Hannas och Hampus 3 bästa tips till andra som vill bygga nytt hus

  1. Gör en noggrann kostnadskalkyl. Se till att alla utgifter finns med och gör en budget som även täcker in oväntade kostnader. Det kostar nästan alltid mer än vad man tror.
  2. Planera planlösningen noggrant. Fundera över era önskemål gällande antal rum, storlek och behov. Vad vill du att huset ska innehålla? Finns det några måsten? Om budgeten är tight är det bra att göra en lista över vad ni prioriterar och vilka saker ni kan tänka er att slopa.
  3. Bygg inte för litet. Mät upp hur stora rummen blir på riktigt, det kan annars vara svårt att föreställa sig det utifrån en ritning på ett papper.
Foto: privat

Familjen Andersson/Jacobsson

Här bor: Hanna Andersson, 28 år, och Hampus Jacobsson, 30 år och två katter.

Jobb: Hanna är grundskolelärare och Hampus är snickare.

Intressen: Hannas stora intressen är hästar, träning, skidåkning och golf och Hampus intressen är fotboll, skidåkning och golf.

Instagram: Byasbackagard

Relaterade artiklar