Rebecca och Ronnie inreder och bygger småhus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

I Umeås första funkisvilla bor Rebecca Larsson med maken Ronnie. På fritiden bygger och inreder de egna småhus. ”Det roligaste är att göra ett litet hus så smart och trevligt som möjligt”.

Rebecca har alltid gillat inredning och har, tillsammans med maken Ronnie, byggt och renoverat flera mindre hus och några större. Förutom husen i Umeå har paret även köpt ett hus på Värmdö.

– Det är vårt drömställe, det ligger helt magiskt med utsikt över alla stora båtar i skärgården. Vår tanke är att så småningom flytta dit, säger Rebecca.

Parets stora fritidsintresse är att renovera och bygga hus. Husen i Umeå och på Värmdö, som de har renoverat själva, är deras egna, men de små husen säljer Rebecca och Ronnie via företaget när de är klara.

Foto: privat (några av stugorna som paret byggt).

Ronnie äger ett företag inom värme och kyla och det är genom firman de ibland säljer sina attefallshus. Småhusen bygger de först på egna tomter och säljer sedan vidare. Deras affärsidé är att sälja husen helt klara för inflyttning.

– Alla hus är egendesignade och vi säljer dem som ett helhetskoncept med ytskikt och inredning.

Prislappen för husen ligger på mellan 350 000 och 950 000 kronor, då ingår allt.

Även dottern Emilia har fått sitt eget hus.

Emilia och äldsta dottern Jennifer har Rebecca sedan ett tidigare förhållande och tillsammans med sambon Ronnie har de tvillingarna Molly och Milan och sonen Liam.

– Jennifer är utflyttad och bor på en gård tillsammans med sin sambo där de bygger. De arrangerar också fester, nyligen hade de exempel ett bröllop i sin lada, det var så fint, säger Rebecca.

Dottern tycks ha ärvt mammas inredningsintresse.

– Jennifer är inredningsintresserad, hon har en känsla för stil och borde egentligen jobba mer med sin Instagram, hon har otrolig potential.

Foto: privat

Trots att både Rebecca och Ronnie jobbar heltid i sitt eget företag finns det både tid och ork till hobbyn.

– Det är min drömhobby, jag har alltid gillat inredning och att kunna bygga om gammalt till nytt. Just nu håller vi på att totalrenovera ett gammalt hus på fem veckor.

Det är just den korta byggtiden som är en del av charmen med småhus.

– Vi har lärt oss mycket om bygg och inredning genom åren. Jag kommer ihåg första gången vi byggde ett hus. Det var något fantastiskt att kunna rita upp köket från grunden och sedan se det färdiga resultatet.

Även om Rebecca och sambon Ronnie gör det mesta själva tar de ibland hjälp av hantverkare. Hantverkarna hjälper till med det paret inte hinner, oftast snickeriet.

Det är mycket att tänka på när man bygger hus och det kan vara särskilt utmanande att inreda ett litet hus.

– Det är viktigt att tänka på var behovet är störst. Till exempel kan man välja att göra ett mindre sovrum för att få mer plats till sällskapsytor. Ett tips när det kommer till småhus är att välja öppen planlösning. Många av våra kunder uppskattar den luftigheten.

Foto: privat

Rebecca och Ronnie delar upp jobbet, hon sköter designen och ser lösningarna medan Ronnie fixar de tekniska lösningarna, somatt planera för rördragning i badrummen.

– Det svåraste är att hitta billiga lösningar. Jag brukar hålla utkik efter reavaror, bland annat hittar jag ofta helt nya dörrar på Blocket, men för halva priset, säger Rebecca.

När ett husprojekt är färdigt tycker Rebecca ofta att resultatet blir bättre än hon föreställt sig.

– Ofta när man bygger har man en vision, men när huset faktiskt är färdigt och belysningen är installerad blir helheten otroligt mycket bättre.

Rebeccas tips till andra som vill bygga och inreda småhus är att inte krångla till det.

– Det enklaste är att bara börja rita på ett A4-papper och göra drömmen till verklighet. Det är onödigt att krångla till det med exakta ritningar från början, det kan man ta under resans gång.

Många som går i byggtankar kanske ändå drar sig för att göra allt själv eftersom ett husprojekt kan kännas alltför stort och då kan det vara praktiskt att göra det i liten skala.

– Det är det roligaste med småhus – det går så fort att bygga när man väl kommit igång. Varje dag ser man nya resultat.

Foto: privat

Det senaste småhuset Rebecca och Ronnie byggde var på 44,5 m2 och tog bara 3,5 veckor att färdigställa – allt inkluderat med hus, indragning av el och vatten samt alla ytskikt och inredning.

Rebecca brukar inte sätta upp någon budget för husrenoveringen, istället håller hon utkik efter bra priser och billigt virke. Och så behöver man inte alltid välja dyra material.

– Jag tycker mattor är prisvärt och hållbart och det blir mycket snyggare än kakel. Idag finns det så mycket fint att välja på.

Rebeccas 3 bästa tips till andra som vill bygga ett småhus

  • Skissa. Börja med att göra en skiss och visa den gärna för någon. Ofta får man en ny synvinkel och hittar lösningar man inte tänkt på tidigare.
  • Leta efter reavaror. För att hålla kostnaderna nere är det bra att leta efter billigare inredning och virke. Jag brukar till exempel hitta nya dörrar på Blocket men för halva priset.
  • Se till att ha kul!

Familjen Larsson

Här bor: Rebecca, 44 år, sambon Ronnie, 39 år, tvillingarna Molly och Milan och sonen Liam, 12 år. Äldsta dottern Jennifer, 27 år, är utflyttad och bor på en gård och andra dottern Emilia, 18 år, bor i ett småhus som föräldrarna byggt.

Jobbar med: Paret har eget företag inom värme och kyla.

Intressen: Rebecca och Ronnie har ett stort intresse för bilar, mode och barnens sportintressen, förutom bygg och renovering.


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.