Mögelangreppet förstörde Ammies liv

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Ammie och hennes man Pelle var skuldfria och hade planerat att gå i tidig pension. Men så upptäckes att det fanns mögel i huset. ”Vattnet hade ingenstans att ta vägen men än under huset – det var som en bassäng”.

Mögel i huset är ett mardrömsscenario som tyvärr drabbar flera hushåll varje år. Går det riktigt illa kan det kosta flera miljoner kronor och de som bor i huset kan bli sjuka. Det är något som Ammie och hennes man Pellefått erfara.

– Vårt hus är byggt 1923 i trä med murstock och det ligger nära en bergklack. Det var den som stoppade dräneringen från att fungera. Vattnet hade ingenstans att ta vägen och leddes istället in under huset, säger Ammie.

Under huset bildades en bassäng av vatten, vilket var orsaken till mögelpåväxten.

– Vi bodde med mögel, bakterier och tandgröppa ända sedan 2002.

En bergklack förhindrade dräneringen att fungera som den skulle, vilket orsakade en bassäng med vatten under huset. Foto: privat

Att vistas så lång tid i en möglig miljö är hälsofarligt. Mögel kan ge akuta luftvägsproblem och utlösa en överkänslighet, som allergi. Andas man in luftburet mögeldamm kan det leda till akuta lungproblem och exponeras man under en längre tid kan det orsaka kroniska lungproblem. Men det har även gjorts studier som visar att exponering av mögel kan utlösa den neurologiska sjukdomen ME/CFS.

– Jag var väldigt trött och sov ibland hela dagar, hade mycket svår och migränliknande huvudvärk och allergier. Sådant jag aldrig haft problem med tidigare. Troligtvis har det här utlöst min ME-diagnos, säger Ammie.

Foto: privat

Det kan vara svårt att upptäcka mögel i tid. Ammie och hennes man trodde att deras mögelproblem kom från ett gammalt ekskåp, men de såg även andra tecken.

– Sviktande och lutande golv och ett gulaktigt pulver på golv och lister, säger Ammie.

Problemet var dock betydligt mer allvarligt än så.

– I köket fanns en gammal vattenskada som var orsaken till problemet där. Vi tvingades renovera hela köket men kostnaden täcktes av vårt försäkringsbolag.

Annat var det med den stora vattenskadan i källaren, där det var stora snömängder som hade orsakat problemen.

– Vårt försäkringsbolag täckte inte skadorna. Det enda vi fick ersättning för var utrivning för att undersöka orsaken samt de skador i köket som orsakats av den gamla vattenskadan.

Ammie och hennes man tvingades betala 1,5 miljoner kronor i renoveringskostnader.

– Vi var i chock, likaså vår snickare. Det tog oss många år att hämta oss, det var en ekonomisk katastrof.

Foto: privat

För att bli av med mögel, bakterier och tandgröppa var Ammie och Pelle tvungna att riva ut 80 – 85 kvadratmeter golv, vilket var hela undervåningen.

Under tiden som renoveringen pågick kunde Ammie och hennes man inte bo kvar i huset. Under de första veckorna flyttade de istället ut till dottern och svärsonen i Vänersborg.

– Vi fick pendla varje dag till våra katter som var kvar i huset. Men snart ordnade vi så att vi istället kunde bo i min brors sommarhus som ligger cirka 400 meter från vårt hus.

Renoveringen tog fem månader och hela golvet på undervåningen samt väggarna fick rivas.

– Vi passade samtidigt på att byta ut alla fönster och dörrar på undervåningen och la även in golvvärme.

Under tiden som renoveringen pågick var Ammie svårt sjuk i ME.

– Jag orkade inte hålla kroppen upprätt och led av svåra minnesproblem. Till exempel visste jag inte om jag hade ätit och jag kunde sitta i morgonrock när min man kom hem på kvällen.

Ammie hade även svårt att hitta ord och prata och började till och med stamma. På grund av möglet fick hon även andningssvårigheter och utvecklade allergi.

– Det var en mycket svår tid för oss alla.

Foto: privat

Ammie och Pelle hade längtat efter att få gå i förtidspension och de hade inga skulder kvar. Upptäckten av att huset var mögelskadat vände upp och ner på tillvaron.

– Det värsta var ju att vi var tvungna att låna pengar och sälja saker. Vi var i stort sett skuldfria och hade planerat att gå i tidig pension. Vi trodde att försäkringen skulle täcka alla kostnader med tanke på de höga premierna.

Det var Ammies pappa som hade renoverat det gamla 20-talshuset, men eftersom han är död kunde de inte få veta vilka renoveringar som gjorts.

– Vi trodde såklart att pappa och de hantverkare han anlitat visste vad de gjorde.

Det var en påfrestande tid för Ammie och hennes familj och det tog lång tid innan hon verkligen vågade tro att problemen var över.

– Det tog nog 4 – 5 år innan vi började se ljuset i tunneln och slutade oroa oss för att möglet skulle komma tillbaka. Nu kan vi se det positiva – vi har ett nyrenoverat och handikappanpassat hem som vi älskar.

Ammie har ett råd till andra som upptäckt svamp eller mögel i huset:

– Var inte godtrogen utan anlita genast expert för att få rätt sorts hjälp.

Foto: privat

Familjen Thorvaldsson

Huset i Sikhall, Vänersborg: Huset och gården är Ammies mammas föräldrahem, det var mormoders bröder som byggde huset. Ammie växte upp i området, cirka 300 meter ifrån huset.

Här bor: Ammie, 62, Pelle, 59 år, 1 katt, 2 tuppar och 7 hönor.

Mögel i huset

Det kan vara svårt att upptäcka mögel i huset. Ibland är möglet synligt, men ibland inte. Ibland kan mögel lukta, men inte alltid. Det finns olika typer av mögel, till exempel svartmögel (den vanligaste varianten är Cladosporium). Andra varianter av svartmögel är Aspergillus och Penicillium. Svartmögel känns igen på sina svarta porer. Om du misstänker mögel hemma finns det särskilda tester som du kan använda i huset. Svartmögel sprids via luften och kan orsaka andningsbesvär och allergier.


Är ditt husbygge vårt nästa husreportage?

Vi letar alltid efter flera husbyggen att följa. Kontakta oss på info@bygg.se om du vill vara med.

Jämför 3900+ husmodeller

Hos BYGG.se kan du hitta ditt nästa drömhus. Söker du ett enplanshus i modern stil eller ett tvåplanshus i New England stil? Hitta ditt drömhus här.