Borra i kakel på rätt sätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Behöver du sätta upp hyllor, krokar eller någon annan inredning i badrummet? När du ska borra i kakel är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Annars finns en risk för att kakelplattorna spricker. Det är lättare att borra på rätt sätt än att byta ut kakelplattor. Det är dessutom viktigt att du utför borrningen korrekt för att undvika att förstöra fuktsspärren. Vi har goda råd och enkla instruktioner för hur du lyckas med att borra i kakel.

borra kakel

Planera i förväg

Innan du sätter upp kakelplattor i badrummet är det smart att planera exakt var du vill borra. Dels blir det enklare att planera för att hålen ska hamna symmetriskt på kakelplattorna, dels kan du planera för att sätta borrhålet i fogen, så slipper du förstöra kakelplattan. Att borra i kakelfogen är också enklare än att borra i kaklet, men kom ihåg att det material som finns i fogen också lättare kan lossna. Du läser förmodligen den här texten för att kaklet redan är på plats och du nu behöver borra nya hål. Följ nedanstående steg.

Steg för steg

Resultatet blir bäst om du använder en kakelborr, alltså ett särskilt borr speciellt anpassat för hårda ytor. Du kan använda borren i din vanliga borrmaskin. Du ska dock undvika att använda en slagborrmaskin, eftersom risken för att kaklet ska spricka blir större. Borra lugnt och metodiskt. För att undvika att slinta med borren på kakelplattans glatta yta kan du fästa en liten tejpbit precis där du ska borra. Antingen kan du välja en genomskinlig tejp som gör att du kan se igenom till markeringen eller så kan du välja en maskeringstejp och markera krysset direkt på tejpbiten. Med hjälp av tejpen får borren lite bättre fäste och slinter inte lika lätt. Samtidigt samlar du upp mer av spånet som skapas under processen.

Steg 1 – Kolla så det inte finns el eller rör där du ska borra.

Steg 2 – Markera vart du ska borra.

Steg 3 – Kolla en extra gång så slaggborr inte är aktiverad.

Steg 4 – Markera vart du ska borra på en bit tejp.

Steg 5 – Borra försiktigt.

Kom ihåg att använda skyddsglasögon när du borrar i kakel eftersom det finns risk för att små flisor sprätter iväg i hög fart. Om du ska borra många hål är det bra att ta paus då och då så att inte borren blir överhettad.

När du borrar i kakel eller ska skruva i kakelfog som sitter i ett badrum kommer det tätskikt som fungerar som fuktspärr att gå sönder i borrhålet, men det är lätt att åtgärda. Du kan spruta in våtrumssilikon i hålutrymmet och sedan fortsätta skruva in skruvplugg eller vad du nu ska fästa med.

Borra i kakel i hyresrätt och bostadsrätt – vad gäller?

För dig som bor i en bostadsrätt eller i en hyresrätt kan det vara svårt att veta vilka moment du själv får utföra. I bostadsrätter får du i regel utföra fler typer av renoveringar eftersom du äger bostadsrätten. Att borra i badrum i bostadsrätt och hyresrätt är tillåtet, men det måste ske på rätt sätt för att undvika skador i tätskiktet. I hyresrätter måste du kontakta hyresvärden först, även om det vanligtvis inte är några problem. I hyresrätter brukar det rekommenderas att borra i fogen istället för i kakelplattorna.

Så gör du om en kakelplatta spruckit

Skulle en kakelplatta råka spricka när du borrar i den behöver den bytas ut, något som du enkelt fixar när du vet hur du ska göra. Du behöver följande verktyg och material:

 • Huggmejsel
 • Hammare
 • Gummiklubba
 • Fogrensare
 • Fogbräda
 • Tandspackel
 • Stålspackel
 • Svamp
 • Träplanka och en tjockare tygbit
 • Skyddsglasögon
 • Arbetshandskar
 • Kakelplatta
 • Fix
 • Fogmassa

Börja med att rensa ur fogen som sitter runt den platta som ska bytas ut, använd en fogrensare till detta. Med en huggmejsel och hammare börjar du nu knacka sönder kakelplattan. Ta bort det gamla bruket med en stålspackel. Se till att underlaget blir jämnt. Blanda till fix enligt instruktionerna från tillverkaren och stryk ut fixet på kakelplattans baksida. Använd en tandspackel till det. Tryck sedan plattan på plats och använd gummiklubban för att knacka fast plattan ordentligt. Kom ihåg att lägga en tygbeklädd träbit mellan kakelplatta och klubban. Blanda nu till fogmassan enligt instruktioner och dra ut den över fogarna runt plattan. Använd fogbrädan till det. Tvätta och torka bort överflödig massa med en svamp och vatten, detta ska göras innan fogmassan hinner torka helt.

Köp ditt material här:

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här:

Hitta en expert som kan borra i kakel

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar om att borra i kakel

Du måste fråga din hyresvärd först, men vanligtvis är det inga problem. Hyresvärden vill ofta att man borrar i fogen i hyresrätter och inte i själva kakelplattan.

Genom att använda en kakelborr samt sätta upp en tejpbit får du bättre fäste. Se även till att borra metodiskt och långsamt snarare än med stort tryck och för snabbt. Använd inte en slagborrmaskin.

En kakelborr är att föredra.

När du borrar ett hål i en kakelplatta förstörs fuktspärren, men du kan enkelt åtgärda det genom att fylla borrhålet med våtrumssilikon.

Det är enklare att åtgärda ett borrhål i fogen, det är bara att foga om. Om du borrar i kakel kan du inte laga kakelplattan utan måste byta ut den (om du vill åtgärda borrhålet).

Relaterade artiklar