Fräscha upp kakelfogarna – rengör och måla

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Hur kommer det sig att kakelfogarna ständigt blir svarta, trots att du städar badrummet varje vecka? Det finns två typer av mögelsvampar som är särskilt vanliga i badrum: Cladosporium och Aureobasidium. Dessa två mögelsorter trivs i fuktigt klimat och behöver även näring i form av tvålrester och hudavlagringar. Här går vi igenom hur du rengör kakelfogar från mögel samt hur du fräschar upp fogarna på ett enkelt sätt.

Rengör kakelfogar från svartmögel

Det är dessvärre svårt att skydda badrummet från mögelangrepp. Mögelarterna trivs utmärkt i badrummets klimat: det är fuktigt och varmt. Och det är dessutom lite svårt att bli av med möglet eftersom det har luftburna sporer som är svåra att få bort till 100 %. Det går heller inte att försöka torka ut sporerna, de tål även det. Om dina kakelfogar blivit svarta funderar du förmodligen på om mögel i kakelfogar är farligt eller inte. Det finns olika typer av mögel. Svart mögel i kakelfogarna kallas ofta för ”hygieniskt mögel”, vilket uppstår till följd av för lite rengöring av badrummet och inte på grund av byggtekniska fel (exempelvis en felmonterad fuktspärr). Det är alltså sällan farligt mögel det handlar om. Dock bör du ändå vara noggrann med att rengöra och renovera kakelfogarna eftersom möglets sporer annars kan sprida sig till organiska material och orsaka större problem.

Eftersom svamparna behöver fukt och näring för att överleva är det bra att ta för vana att torka av väggarna i duschen med en duschskrapa efter användning. Det tar bara någon minut och försvårar tillväxten av möglet. Men när du börjar se de små svarta prickarna eller när fogarna är svarta istället för vita, är det dags att renovera kakelfogarna.

För att du ska kunna ta bort mögel på silikonfog och kakelfog kan du använda olika typer av rengöringsmedel. Det kan även vara bra att ha ett fettavlösande rengöringsmedel nära till hands, för att använda då och då när du ändå tar en dusch. Ajax och liknande rengöringsmedel är avfettande och fungerar utmärkt. För att komma åt ordentligt är tandborsten din bästa vän. Om du vill använda miljövänligare alternativ till rengöringsmedel kan du tvätta bort mögel och smuts med bikarbonat. Så här gör du:

  1. Blanda vatten och bikarbonat. Häll lite bikarbonat i en skål och tillsätt lite vatten åt gången (det krävs inte särskilt mycket vatten), häll i tillräckligt mycket vatten för att du ska få till en smet eller pasta.
  2. Applicera pastan. Smörj kakelfogarna med pastan, använd exempelvis en mindre borste eller fingret för att applicera.
  3. Låt verka. Låt pastan sitta på fogarna i cirka 15 minuter.
  4. Skrubba. Använd en vanlig tandborste för att skrubba in pastan ordentligt i fogarna. Om pastan är för torr kan du doppa tandborsten i vatten för att göra den mer lättarbetad.
  5. Torka rent. Använd en fuktig trasa och torka av pastan från fogarna.
Det är viktigt att rengöra fogarna i badrummet så att det inte börjar växa mögel.

Olika sätt att rengöra kakelfogar

Om du inte blir av med möglet eller smutsen från kakelfogarna finns det andra rengöringsmetoder att prova. En metod, som dessutom inte kräver några kemikalier, är ångtvätt. Du kan hyra en ångtvätt för någon hundralapp per dag. Fungerar inte det kan du behöva prova ett mögelavdödande medel. Kom ihåg att använda handskar när du applicerar mögelavdödande medel eftersom det är starkt och kan orsaka irritation på huden.

Det är bra att få in en rutin att rengöra kakelfogarna, helst en gång i veckan. Det finns ett enkelt sätt att rengöra fogarna och som inte tar särskilt lång tid:

  1. Blanda rengöringsmedel. Blanda lika delar vatten och ättika i en sprejflaska.
  2. Applicera medlet. Spraya på fogarna och låt verka i ett par minuter.
  3. Torka av. Använd en mikrofiberduk och torka rent fogarna. Om smutsen sitter hårt kan du prova att använda en vanlig disksvamp (den mjuka sidan) och skrubba försiktigt.
  4. Extra tips! För att fogarna ska hålla sig rena längre tid kan du impregnera dem, då blir fogarna fettavvisande. Vill du inte använda impregneringsmedel kan du prova att stryka med ett vanligt stearinljus, det skapar också en skyddande hinna på fogarna.

Det är inte särskilt konstigt att just kakelfogarna angrips av smuts och mögelpåväxt – de är inte helt fukttäta. Det är alltså inget ovanligt att det förekommer fukt innanför kaklet. Problemet uppstår dock inte förrän fukten leds in bakom fuktspärren. Du bör dock kontrollera fogarnas skick. Att de endast är smutsiga är en sak. Men om fogarna börjat sjunka in, spricka eller lossna, är det dags att kratsa ur de gamla och lägga ny fog, så här gör du:

  1. Kratsa ur den gamla fogen. Det finns särskilda fogkratsare men det går lika bra med en rak skruvmejsel för att skrapa bort den gamla fogen. Du ska endast kratsa ur cirka tre millimeter av fogens tjocklek, eller halva plattans tjocklek. Om du skrapar för djupt riskerar du att skada bakomliggande tätskikt.
  2. Torka ur fogarna. Se till att det är torrt i de urkratsade fogarna och fritt från fogrester.
  3. Lägg ny fog. Applicera nu en ny fog i de urkratsade fogarna, precis som vanligt. Se till att torka bort överskottet så att fogmassan inte fastnar på kakelplattorna.

Måla kakelfogar

Det är enkelt att måla kakelfogarna, dock ska du se till att fogarna är hela och rena. Om fogarna börjat sjunka in eller om de spruckit, måste du foga om innan du målar. Det finns olika sätt att måla kakelfogar: med en fogpenna eller med en pensel. Fogpennor är väldigt smidiga och påminner om en tuschpenna som du helt enkelt fyller i fogarna med. Du kan även måla med fogfärg och applicera med en pensel. Du behöver dock maskera med maskeringstejp, annars riskerar färgen att hamna på kakelplattorna.

Vanliga frågor och svar

Du kan rengöra kakelfogarna med fettavvisande rengöringsmedel, exempelvis Ajax. Det går även bra att använda bikarbonat (blanda ut med vatten tills du fått en bredbar pasta). Låt pastan verka i 15 minuter innan du skrubbar och slutligen torkar av fogarna.

Rengör fogarna regelbundet, helst varje vecka. Efter att du duschat är det bra om du torkar av duschväggarna med en duschskrapa. Sitter mögelpåväxten hårt kan du använda ett mögelavdödande medel.

Det svarta i kakelfogarna är inte alltid mögel, det kan även vara smuts ifrån hudavlagringar och tvålrester. Det kan även vara mögel, vanligtvis handlar det om mögelsvamparna Cladosporium och Aureobasidium.

Relaterade artiklar