Microcement – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Inredningstrenden 2022 är tydlig – det råa möter det varma och organiska, som rå betong eller cement mot trä. Vill du förändra badrummet på ett enkelt sätt och utan att slippa anlita hantverkare? Här får du lära dig hur du sätter microcement i duschen – direkt ovanpå kaklet eller våtrumsmattan.

En ny trend

En stor fördel med microcement är att du kan få ett snabbt resultat – du behöver inte riva ner det befintliga kaklet, det går bra att lägga massan direkt ovanpå. Idag är det inte bara populärt med microcement i badrum, även i köket använder man materialet, till exempel i form av microcement bänkskiva eller ett microcement golv. Microcement är ett cementpulver som blandas med vatten och färgpigment. Man lägger microcement i tunna men flera lager för att skapa en hållbar, tät och slät yta. Du kan lägga microcement i alla tänkbara färger eftersom du applicerar ett färgpigment. Beroende på tillverkare kan du hitta färger som klassisk grå, röd, blå gul och svart. Fundera på vilka färger på microcement som passar bra i ditt badrum.

De vanligaste användningsområdena för microcement är golv, bänkskivor och på badrumsväggarna. Det är lätt att rengöra microcement, det kan även göras halksäkert och materialet har hög slitstyrka. Priset för microcement varierar lite beroende på tillverkare, men räkna med minst 450 kronor per m2 (för själva materialet). Anlitar du hantverkare som utför arbetet går kostnaden på upp mot 2 000 kronor per m2 (kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget som ger dig en kostnadsreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor).

Innan du sätter igång

Microcement har många fördelar, särskilt med tanke på att det kan appliceras direkt på ett befintligt kakel. Dock är det inte särskilt enkelt att bara kasta sig över cementen och tro att resultatet blir fint utan erfarenhet. Microcement varierar mycket mellan tillverkare och om du saknar tidigare erfarenhet bör du välja en produkt som är anpassad för nybörjare, det finns flera varianter. Nybörjar-anpassade produkter är enklare att lägga och torkar snabbare än vanlig microcement.

Oavsett om applicerar microcementen på kakel eller en gipsvägg, är det viktigt att du rengjort underlaget ordentligt. Det måste vara damm-, fett- och smutsfritt, annars fäster inte cementen som det är tänkt. Använd en skursvamp och rengöringsmedel. Du ska även prima ytan efter rengöring, det gör att cementen får en grövre yta att fästa på.

Så här sätter du microcement på befintligt kakel – steg för steg

  1. Rengör. Börja med att tvätta rent utrymmet noggrant. Om du ska sätta microcement i duschhörnan måste du vara väldigt noggrann med rengöringen eftersom det samlas många tvål- och oljerester här. Använd ett rengöringsmedel som även avfettar ordentligt.
  2. Maskera. Använd maskeringstejp och maskera områden som du inte vill microcementera. Även ytor som golvet och taket bör maskeras och täckas med papp så att inte cementen riskerar att sprätta och hamna där du inte vill ha den.
  3. Prima underlaget. Nu är det dags att applicera primer över hela området som ska behandlas. Använd en roller till att rolla ut primern med över kaklet, då får du ett jämnt lager.
  4. Fullspackla ytan. Efter primern ska du applicera spackelmassa med en bredspackel över hela ytan. Var noggrann så att alla kakelplattor och fogar täcks in ordentligt. Det här momentet tar en del tid eftersom du behöver spackla flera gånger och låta det torka ordentligt mellan varje omgång. Var noggrann och få ytan så jämn som möjligt, då kommer microcementen lägga sig fint.
  5. Blanda till microcement. Utgå alltid efter instruktionerna hos just den tillverkare du valt. Oftast ska du blanda i färgpigmentet i betongpulvret och sedan tillsätta vätskan. Det krävs vanligtvis cirka 600 gram betongpulver per m2 vid det första lagret. Kom ihåg att väga mängden färgpigment och betongpulver, annars blir det svårt att få till exakt samma färg vid nästa applicering. Blandningen ska ha samma konsistens som trög och tjock färg. Ett tips är att spara lite vätska så att du kan späda ut blandningen om den blir för tjock. När du blandar pulvren och vätskan ska du hålla på ett tag så att alla färgklumpar löser upp sig ordentligt. Låt blandningen stå och vila i cirka 10 minuter innan applicering.
  6. Applicera microcement. Nu är det dags att microcementera duschutrymmet. Du kan använda både en putsbräda och en bredare pensel. I en duschhörna är det förmodligen enklast att börja med en bred pensel eftersom du får mer kontroll med den samtidigt som du enkelt kommer in i hörnen ordentligt. Efter att du målat ut cementen över ett mindre område jämnar du ut med putsbrädan så att väggen blir så slät som möjligt och inte flammig från penseldragen. Du behöver minst två lager microcement, kom ihåg att låta varje lager torka innan du applicerar nytt. Torktiden är vanligtvis runt 60 minuter i 20 grader. Efter att du lagt det första lagret och låtit det torka ska du slipa microcement, antingen med en slipkloss eller excenterslip. Använd kornstorlek 120. Spraya sedan vatten med en blomspruta över väggen, det ger bra vidhäftningsförmåga till nästa lager microcement.

Material

  • Rengöringsmedel
  • Skursvamp
  • Maskeringstejp och skyddspapp
  • Primer
  • Spackelmassa
  • Roller
  • Microcement (betongpulver, färgpigment till betong och blandningsvätska)
  • Bred pensel
  • Putsbräda
  • Excenterslip eller slipkloss
  • Slippapper med kornstorlek 120

Köp microcement hos Byggmax & Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard
byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard
Hitta en expert som kan lägga microcement

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 793 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det är ett cementpulver som blandas med färgpigment och vatten.

Det varierar en del mellan tillverkare men räkna med ett pris på cirka 450 kronor per m2.

Hos de flesta byggvaruhus.

Först måste du rengöra ytan, sedan prima, spackla och slipa. Sedan applicerar du microcement, till exempel med en bred pensel eller en putsbräda.

Ja, microcement kan appliceras på trä.

Relaterade artiklar