Måla klinkergolv – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Har du ett tråkigt gammalt klinkergolv? Istället för att riva upp golvet och lägga nytt kan du få en helt ny känsla genom att måla klinker i till exempel badrummet eller köket. Här får du lära dig hur du målar klinker på rätt sätt.

Bra att veta när du ska måla klinker i badrum

Vill du måla klinker i badrum eller tvättstuga är det viktigt att du väljer en färg som tål fukt. Det finns våtrumsfärger i många kulörer. För att färgen ska fästa bra behöver du först rengöra klinkergolvet ordentligt och låta det torka. Sedan behöver du grundmåla klinkers med lämplig häftgrund, den gör vidhäftningen bättre så att täckfärgen fäster. Bra att veta är att målarfärg på badrumsgolvet sällan håller särskilt länge. Det är därför viktig att vara noggrann med förarbetet, då ger du färgen de bästa förutsättningarna för att fästa ordentligt. Eftersom golvet ständigt blir utsatt för fukt och värme håller den sällan mer än några år, men å andra sidan är det inte särskilt svårt att måla om när det är dags.

Måla klinkergolv med golvvärme?

Det går bra att måla klinkergolv som har golvvärme, var bara noggrann med förarbetet och välj en bra häftgrund så att färgen fäster ordentligt. När du ska måla klinkers kan du köpa färg hos Jotun, Hornbach, Beijer Bygg och andra byggvaruhus.

Så här målar du klinkergolv

  1. Rengör golvet. Använd målartvätt eller annat lämpligt rengöringsmedel för att bli av med ingrodd smuts. Låt torka.
  2. Maskera. Tejpa kanten mot vägg och runt uttag så att du inte riskerar att få färg där du inte vill ha den.
  3. Grundmåla. Välj en häftgrund som är anpassad för klinkergolv. Det är enklast att måla runt kanter och hörn först med en pensel och sedan resten av golvet med en roller. Låt torka enligt anvisningar.
  4. Måla. Med en pensel målar du alla detaljer som fogar och runt kanter och hörn. Sedan rollar du på färgen över hela golvet. Låt torka. Stryk sedan en gång till, alternativt två gånger beroende på vilken färg du vill ha. Låt torka ordentligt, helst några dagar.

Vill du måla på kakel? Läs gärna vår steg för steg-guide för att måla kakel.

Skapa betonglook när du målar klinkergolv

Ett trist gammalt klinkergolv kan snabbt se nytt och fräscht ut. Vill du hellre ha ett betonggolv? Med en särskild färg kan du enkelt skapa samma känsla. Du kan till exempel måla terrakottaklinker med betonglook-färg. Ett exempel är betonglook från Hey’Di. Färgen appliceras direkt på kakel- eller klinkerplattor. Vill du måla porösare material använder du en primer innan. Måla klinker med betongfärg och förvandla ett tråkigt 60-talsgolv till något mer modernt. Vill du skapa en mer modern stil kan du även måla klinkergolv grått eller svart, vilket brukar bli snyggt mot vita kakelväggar.

Inspireras!

Ett tips är att söka på måla klinkergolv före och efter, det blir stor skillnad efter att man målat om golvet i exempelvis hallen, köket eller badrummet. Och förstås mycket billigare än att lägga ett helt nytt golv.

Vanliga frågor och svar

Kan man måla klinkergolv i badrum?

Ja, men det är viktigt att du utför grundarbetet noggrant – rengör och grundmålar innan du målar. Då fäster färgen bättre och håller längre.

Hur målar man klinker?

Använd en färg som är anpassad för just klinkergolv. Måla kanter och hörn med en mindre pensel och applicera sedan med roller.

Kan man måla ett kakelgolv?

Ja, se bara till att rengöra golvet ordentligt och sedan grundmåla det.