Måla kakel – så gör du

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~4 minuter

Många brukar vilja renovera badrummet efter några år, man tröttnar helt enkelt på stilen. Men eftersom ett badrum, till skillnad från exempelvis ett vardagsrum, är svårare att förändra på grund av den fasta inredningen och väggar och golv av kakel och klinker, blir renoveringen ofta kostsam. Men det finns billiga alternativ för dig som enkelt vill kunna fräscha upp ett badrum och kök, nämligen att måla på befintligt kakel.

måla kakel

Våtrumsfärg till kakel i badrum

Det finns särskilda våtrumsfärger och kakelfärger som du kan använda på kakelplattor i badrummet. Den färgen är inte vattenlöslig och fäster dessutom bra på kaklets ofta glansiga yta. Proceduren är dessutom enkel och inte särskilt dyr, till skillnad från en badrumsrenovering. Resultatet kan bli att rummet i fråga känns nytt och fräscht. Vi har gjort en steg-för-steg-guide för hur du målar kakel och vad som är viktigt att tänka på.

Att tänka på när du ska måla kakel i badrum

Tänk på att inte måla själva fogarna. Visst, jobbet blir lite pilligare, men med en bra maskeringstejp och ett väl utfört grundarbete kommer själva målandet att gå snabbt. Målar du över fogarna med vanlig våtrumsfärg är risken stor att du stänger inne fukt som då får svårt att ventileras bort. Om du vill fräscha upp fogarna kan du göra det genom att måla dem med en särskild fogpenna.

Vill du måla kakel på golv behöver du först rengöra golvet noggrant. När golvet torkat ska det grundas med häftgrund, då fäster färgen bättre. Kom ihåg att välja en färg anpassad för klinkergolv. Efter att du grundmålat täckmålar du minst två gånger.

Obs!

Om du målar på kakel i badrum är det inte säkert att försäkringen gäller. Det beror på att det ur försäkringsmässig synvinkel sällan anses vara ett godkänt målningssystem att måla på kakel i badrum eller våtrum eftersom det kan räknas som dubbla tätskikt. Kontrollera först med försäkringsbolaget. Om arbetet utförs på ett professionellt sätt är det dock sällan några problem.

Så målar du kakel i kök och badrum – steg för steg

Först och främst är det bra att du införskaffar de verktyg du kommer att behöva. Du behöver bland annat häftgrundfärg, alkydfärg till kakel, målartvätt, skumgummiroller, smala målarpenslar, maskeringstejp och nylonskursvampar. En eventuell fogpenna behövs också om du vill fräscha upp fogarna. Om det befintliga kaklet är lite slitet och har sprickor bör du åtgärda dessa först, då behöver du även cementbaserad spackelmassa och slippapper. Så här målar du kakel i badrum och kök:

 1. Rengöring.
  Det första du ska göra är att rengöra det gamla kaklet ordentligt, här kan du använda en vanlig målartvätt och eventuellt tvätta kakel med T-röd för att få det riktigt rent. Rengöringen är viktig eftersom färgen inte fäster lika bra om kaklet är smutsigt. Låt sedan kaklet torka ordentligt. Det är viktigt att du inte stryker på färgen för tidigt. Om kaklet inte är helt torrt kan fukt fastna mellan färgen och kaklet.
 2. Maskering.
  Om du ska måla kakel i badrummet maskerar du fogarna nu. Det finns många olika storlekar av maskeringstejp och det bästa är att mäta fogarna och sedan kolla upp måtten i butiken.
 3. Grundmålning.
  När maskeringstejpen är på plats kan du börja med grundmålningen, då ska du använda en häftgrund. Det finns särskild häftgrund för kakel. Häftgrund används när man målar glansiga och glatta ytor, som kakel ofta har. Då fäster färgen bättre. När du väl applicerar färgen blir resultatet ofta jämnast om du rollar på färgen. Låt grundfärgen torka helt och hållet.
 4. Slutmålning.
  Det sista steget är att måla kaklet i den kulör du har valt. Kom ihåg att låta färgen torka ordentligt innan du målar på nästa lager. Avsluta med att försiktigt dra på bort maskeringstejpen.

Köp ditt material hos Beijer Bygg och Skånska Byggvaror

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard
skånska byggvaror
Byggvaror på nätet och i butik.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vill du sätta nytt kakel?

Vill du ha hjälp med att måla kakel eller sätta nytt kakel? Använd vår offerttjänst – den är helt gratis. Vi hjälper dig matchas med erfarna experter i ditt område.

Hitta en expert som kan sätta kakel

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar om att måla på kakel

Du har säkert några frågor om att måla på kakel, särskilt om du ska förändra badrummet. När du ska måla kakel som inte sitter precis ovanför diskbänken eller i badrummet kan du använda fler typer av färger, var dock noggrann med häftgrund eftersom ytan är blank och färgen annars inte fäster så bra.

I färgbutiker kan du ofta hitta särskilda fogpennor, de ser ut som vanliga tuschpennor men är alltså till för att måla om fogarna mellan kakelplattorna. Pennorna finns att få i flera olika färger. Precis som när du ska måla själva kaklet är det också viktigt att du rengör fogarna innan du målar dem. En tandborste är ett billigt, praktiskt och enkelt verktyg för ordentlig rengöring. Det är inte helt ovanligt att fogarna är täckta av kalkavlagringar. Om de är det kan du köpa ett rengöringsmedel som är särskilt anpassat för just detta. Du kan också pröva att blanda vatten och vinäger och sedan spreja det på fogarna. Låt vätskan sitta kvar en stund innan du torkar av fogarna med en fuktig trasa.

Förutom fogpenna finns även färg som är avsedd för fogar och som du applicerar med en smal pensel. Fördelen är att det finns fler kulörer som färg än som fogpennor. Det kan dock innebära mer jobb att måla med pensel eftersom du behöver maskera alla kakelplattor.

Det är säkert att måla kaklet i badrummet så länge du utför ett noggrant förarbete samt ser till att använda våtrumsanpassade produkter. Se till att maskera fogarna för att undvika att stänga in fukt när du målar kakelplattorna. Du behöver även välja en färg som är till för just våtrum.

Det du behöver för att måla om ditt gamla kakel är:

 • Häftgrundfärg
 • Alkydfärg speciellt för kakel
 • Målartvätt
 • Skumgummiroller
 • Smal målarpensel
 • Nylonskursvampar
 • Maskeringstejp

Det finns olika typer av kakelfärg och de finns ofta i en mängd olika kulörer. Se även till att du grundar med häftgrundfärg för att färgen ska fästa ordentligt.

Om du upptäcker ett hål eller en spricka i någon av de gamla kakelplattorna kan du åtgärda detta genom att spackla igen sprickan med cementbaserat spackel. Se till att slipa lite försiktigt efter att spacklet torkat för att få en så jämn yta som möjligt.

Om du har en helt trasig kakelplatta bör du istället byta ut den. Först måste du rensa ur den gamla fogen, vilket du kan göra med en fogrensare. Därefter är det dags att bända bort kakelplattan. Använd en huggmejsel och en hammare och hacka lite försiktigt. Det gamla torkade fixet som sitter under kakelplattan får du bort med en stålspackel. Sedan är det bara att fästa den nya kakelplattan på samma sätt som vanligt: Först stryker du på fästmassa och sedan trycker du fast den nya kakelplattan. Se till att använda en gummihammare eller banka med handen för att knacka ner kakelplattan i rätt nivå. Avsluta med att applicera fogmassa och torka bort överflödig massa med en skrubbsvamp och vatten.

Det är inte rekommenderat med målning på ytor som är i direktkontakt med vatten, alltså våtzon 1, till exempel är det inte rekommenderat att måla på kakel i dusch eller runt badkar.

Relaterade artiklar